Plângere proces-verbal contravenţie

Decizie 345 din 17.05.2013


Aparatul de cântărire cu funcţii neautomate declarat admis din punct de vedere metrologic conform Ordinului nr. 305/2005 privind aprobarea Normei de Metrologie Legală NML 056-05 „Aparate de cântărire cu funcţionare neautomată” poate emite erori de cântărire in funcţie de zona in care este amplasat fără să existe o aterizare in acest sens.

Potrivit anexei 2 pct.2 din NML 056-05, dacă locul si condițiile de utilizare ale aparatului sunt cunoscute, trebuie sa se examineze daca acestea sunt corespunzătoare , respectiv suprafaţa pe care sunt instalate platformele portabile trebuie sa fie orizontală şi dreaptă , zona căii de rulare trebuie să fie netedă si tare (rezistentă) , admiţându-se o inclinaţie de cel mult 5 grade (certificatul de aprobare model 251/25.08.2000,cu anexă).

In  lipsa unor sisteme de avertizare si de blocare a aparatului de cântărire neautomata (aşa cum sunt prevăzute cele automate), acestea nu pot garanta omiterea unor tichete de cântărire in limitele de eroare admise de normele de metrologie legale decât in cazul utilizării in locuri verificate metrologic.

Sarcina probei îndeplinirii conditiilor privind locul de utilizare ale aparatului apartine agentului constatator care a ales locatia respectiva .