Infracțiunea prev. de art. 9 alin 1 lit. b din Legea 241 /2005. Hotărâre prin care s-a soluționat cererea de revizuire a unei sentinţei penale pronunțata de Judecătorie.

Decizie 1 din 25.02.2014


Prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, intrată în vigoare la data de 25.11.2010, au fost aduse mai multe modificări Codului de procedură penală, inclusiv cu privire la procedura de soluţionare a cererilor de revizuire, dar şi cu privire la căile de atac.

Astfel, corelativ cu abrogarea art. 27 pct. 2 C.pr.pen. (care reglementa competenţa tribunalului ca instanţă de apel), a fost modificat art. 361 alin. 1 lit. a C.pr.pen., noua reglementare prevăzând că „nu pot fi atacate cu apel sentinţele pronunţate de judecătorii”.

Totodată, prin acelaşi act normativ a fost modificat art. 27 pct. 3 C.pr.pen. care reglementează competenţa tribunalului ca instanţă de recurs, în sensul că tribunalul, „ca instanţă de recurs, judecă recursurile împotriva sentinţelor pronunţate de judecătorii privind infracţiunile pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, precum şi recursurile împotriva hotărârilor penale pronunţate de judecătorii în materia măsurilor preventive, a liberării provizorii sau a măsurilor asigurătorii, a hotărârilor penale pronunţate de judecătorii în materia executării hotărârilor penale sau a reabilitării, precum şi în alte cazuri anume prevăzute de lege”.

În fine, prin legea sus-menţionată a fost modificat şi art. 281 pct. 3 C.pr.pen., care reglementează competenţa curţii de apel ca instanţă de recurs, potrivit căruia curtea de apel, „ca instanţă de recurs, judecă recursurile împotriva hotărârilor penale pronunţate de judecătorii în primă instanţă, cu excepţia celor date în competenţa tribunalului, precum şi în alte cazuri anume prevăzute de lege.”

Din interpretarea dispoziţiilor legale sus-menţionate rezultă că, în ceea ce priveşte competenţa de soluţionare a recursului în materie penală, prin modificările aduse Codului de procedură penală, curtea de apel a dobândit o competenţă generală, iar tribunalul, o competenţă specială, limitată la cazurile expres şi limitativ prevăzute în art. 27 pct. 3 C.pr.pen. De asemenea, în urma modificărilor aduse Codului de procedură penală prin Legea nr. 202/2010, tribunalele nu mai au competenţa de a judeca în apel, art. 361 alin. 1 lit. a C.pr.pen. stabilind fără echivoc că sentinţele pronunţate de judecătorii nu pot fi atacate cu apel.

Este adevărat că dispoziţiile art. 407 C.pr.pen. (potrivit cărora „sentinţele instanţei de revizuire, date potrivit art. 403 alin. 3 şi art. 406 alin. 1, sunt supuse aceloraşi căi de atac ca şi hotărârile la care se referă revizuirea, iar deciziile date în apel sunt supuse recursului”) nu au fost modificate prin Legea nr. 202/2010, însă aceste dispoziţii legale nu pot fi interpretate stricto sensu, fără a se ţine seama de modificările aduse prin legea menţionată dispoziţiilor procedurale privind căile de atac şi competenţa materială de soluţionare a acestora, precum şi de scopul evident al Legii nr. 202/2010, care este acela de a accelera procedurile judiciare.

La argumentele expuse trebuie amintită şi practica relativ recentă a instanţei supreme, care a stabilit, fără nici o excepţie, că sentinţele pronunţate în primă instanţă de judecătorii, prin care se soluţionează cereri de revizuire, sunt supuse numai recursului, care se judecă de către curţile de apel, chiar dacă sentinţele la care se referă revizuirea, pronunţate în primă instanţă la judecătorii, erau supuse, anterior intrării în vigoare a Legii nr 202/2010, atât căii de atac a apelului, cât şi căii de atac a recursului (Î.C.C.J, Secţia penală, încheierea nr.123 din 25.01.2012).

Ca atare, în baza art. 50 C.pr.pen. în ref. la art. 51 C.pr.pen, s-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Galaţi, iar potrivit art. 51 alin. 1 şi alin 2 C.pr.pen a fost sesizata Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu soluţionarea conflictului negativ de competenţă, sens în care dosarul va fi înaintat la această instanţă.