Obligatia de a face

Sentinţă civilă 2429 din 25.09.2008


Dosar nr. 2518/223/2008

Operator de date cu caracter personal nr.5695

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA DRĂGĂŞANI,JUDEŢUL VÂLCEA

SENTINŢA CIVILĂ NR. 2429

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN 25  SEPTEMBRIE 2008

PREŞEDINTE : E.  C., judecător tribunal

GREFIER : I.  P. – A.

Pe  rol este  soluţionarea  acţiunii civile având ca obiect obligaţia de a face formulată de reclamantul S. C. ŞT.  – M. , împotriva  pârâtelor S. I. F.  şi S. A. Acţiunea a fost timbrată cu  20 lei  taxă timbru conform chitanţei nr.0550576 din 12.06.2008 ( fila 2 dosar) , cu 66  lei taxă timbru conform chitanţei nr.6667468 din 25.09.2008 ( fila 16 dosar).

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns reclamantul S.  Şt. – M. , prin avocat V. D. , lipsind pârâtele  S. F. şi S. A..

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, de către grefier, după care :

Apărătorul reclamantului , avocat V. D. declară că nu  mai are probe de solicitat.

Instanţa constatând procesul în stare de judecată, acordă cuvântul pe fond.

Avocat V. D. pentru reclamant  având cuvântul, solicită admiterea acţiunii ,aşa  cum a fost formulată iar hotărârea ce se va pronunţa  să ţină loc de act autentic de vânzare – cumpărare .  Fără cheltuieli de judecată.

I N S T A N Ţ A :

Deliberând constată următoarele:

La data de 17 iunie 2008 s-a înregistrat sub nr.2518/223/2008 acţiunea formulată de  reclamantul S. C. ŞT.  – M. împotriva pârâtelor S. I. F.  şi S. D. A. prin care se solicită să se constate  intervenită la data de 27 decembrie 2007  între părţi, vânzarea – cumpărarea următoarelor bunuri imobile şi mobile, situate în comuna Suteşti, judeţul Vâlcea, respectiv:

1. De la pârâta S. I. F.: - suprafaţa de  50 mp., punctul „Acasă”,  cu vecinii: N- Stan Alexandru, E şi V- Stan Floarea, S- Stan Cicerone, din totalul suprafeţei de 600 mp.; 

2. De la pârâta S. D. A.: - una casă din lemn, compusă din  două camere, acoperită cu ţiglă, construită în anul 1941, situată pe terenul în suprafaţă de 50 mp., descris mai sus, precum şi următoarele bunuri mobile: un teasc, o zdrobitoare struguri, un lin, două butoaie de 130 şi 40 dal şi hotărârea ce se va pronunţa să ţină loc de act autentic de vânzare - cumpărare.

În motivarea acţiunii se arată că  la data de 27 decembrie 2007 reclamantul a cumpărat de la pârâte bunurile imobile  şi mobile identificate mai sus cu preţul  de 300 lei, bani pe care i-a plătit, ocazie cu  care au încheiat  un  înscris  sub semnătură privată intitulat  „chitanţă”, act cu care pârâtele au fost de acord şi chiar  l-a semnat

Reclamantul a intrat în posesia bunurilor imediat şi de comun acord cu pârâtele au stabilit ca în termen de 2 luni să se prezinte la notarul public  pentru a autentifica vânzarea-cumpărarea.

Cu toate că pârâtele au fost rugate, de numărate ori să se prezinte  la notarul public, ace-stea au refuzat nejustificat.

Apreciază reclamantul că având în vedere că şi-a îndeplinit obligaţia  contractuală asumată, achitând integral preţul în aceeaşi zi şi în baza  principiului executării în natură a obligaţiilor contractuale  asumate, solicită  să se pronunţe o hotărâre care să ţină loc de  act de vânzare - cumpărare şi care să aibă caracter constitutiv de drepturi, operând transferul  proprietăţii de la vânzător la cumpărător.

Prin întâmpinarea formulată de pârâte au solicitat respingerea acţiunii, motivând că la data încheierii convenţiei nu au procedat la o evaluare corectă, iar reclamantul a promis că le va mai  achita  100 lei cu titlu de  preţ al bunurilor.

La dosarul cauzei s-au depus înscrisuri.

Din materialul probator administrat în cauză se reţine că la data de 27 decembrie 2007 reclamantul a convenit cu pârâtele să cumpere respectiv să vândă cu preţul de 300 lei bunurile descrise mai sus.

Preţul  convenit  a fost plătit  de la  încheierii convenţiei, cumpărătorul  intrând în posesia terenului ( f. 3 dosar).

Părţile au consemnat înţelegerea printr-un  înscris  sub  semnătură  privată denumit „chitanţă”, obligându-se  să se prezinte la notarul public în vedere încheierii actului sub  formă autentică.

Prin înscrisul sub semnătura privată părţile s-au înţeles ca orice litigiu ce se va naşte privind imobilul vândut sa se soluţioneze la Judecătoria Drăgăşani, iar autentificarea actului sa se facă la Biroul Notarului Public din Drăgăşani .

Deşi reclamantul a solicitat  pârâtelor să se prezinte  la notarul public în vederea autentificării actului, acestea au refuzat motivând, aşa cum precizează întâmpinare, că la data încheierii convenţiei nu au procedat la o evaluare corectă, iar reclamantul a promis că le va mai  achita  100 lei cu titlu de  preţ al bunurilor.

Este ştiut că în materia vânzării – cumpărării de terenuri, înscrisul sub semnătură privată are valoarea unui antecontract de vânzare - cumpărare, terenul descris  în antecontract. Prin încheierea  înscrisului  sub semnătură privată nu operează  transferul dreptului de proprietate  de la vânzător la cumpărător, transferul  proprietăţii având  loc doar prin încheierea actului în formă autentică cerută de lege ad validitate.

Antecontractul de vânzare-cumpărare dă naştere  în sarcina părţilor la obligaţia  de a se prezenta la notarul public în vederea încheierii actului în formă autentică. Această  obligaţie este  susceptibilă  de executare silită directă prin pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti prin care, instanţa poate substitui consimţământul  părţii care refuză să-şi execute obligaţia, în cauză vânzătoarele.

Cum, pârâtele refuză să se prezinte la notarul public, având în vedere  şi disp. art.1073 şi urm. Cod civil, instanţa urmează  să admită acţiunea în sensul că va constata intervenită  vânzarea bunurilor descrise mai sus, hotărârea urmând să ţină de act autentic de vânzare-cumpărare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea formulată de reclamantul S. C. ŞT.  – M. , împotriva  pârâtelor S. I. F. şi S. D. A.

Constată că reclamantul a cumpărat de la pârâte la data de 27 decembrie 2007, cu preţul de 300 lei următoarelor bunuri imobile şi mobile, situate în comuna Suteşti, judeţul Vâlcea, respectiv:

1. De la pârâta S. I. F.: - suprafaţa de  50 mp., punctul „Acasă”,  cu vecinii: N- Stan Alexandru, E şi V- Stan Floarea, S- Stan Cicerone, din totalul suprafeţei de 600 mp.; 

2. De la pârâta S. D. A.: - una casă din lemn, compusă din  două camere, acoperită cu ţiglă, construită în anul 1941, situată pe terenul în suprafaţă de 50 mp., descris mai sus, precum şi următoarele bunuri mobile: un teasc, o zdrobitoare struguri, un lin, două butoaie de 130 şi 40 dal.

Prezenta hotărâre ţine loc de act autentic de vânzare-cumpărare.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 25 septembrie 2008, la sediul Judecătoriei Drăgăşani.

PREŞEDINTE, GREFIER,

E. C. I. A. P.

30.09.2008

Red. E.C.

Tehnored.M.B.

Ex.6

3