Luarea Masurii Internarii Medicale

Sentinţă penală 284 din 18.10.2007


Dosar nr. 2777/223/2007

Operator de date cu caracter personal nr.5696

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA DRĂGĂŞANI

--

Sentinţa penală Nr. 284

Şedinţa publică din 18 Octombrie 2007

Completul constituit din:

PREŞEDINTE C. C - judecător

Grefier C. E. U.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani

Reprezentat prin Procuror: A. C-tin C.

?

Pe rol judecarea cererii formulate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA DRĂGĂŞANI, privind bolnavul  D. I. având ca obiect luarea măsurii internării medicale (art. 114 C.p. şi art. 162 C.p.p.).

Dezbaterile asupra cauzei au fost înregistrate audio, în conformitate cu disp.art.304 C.pr.pen.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică nu se prezintă bolnavul D. I.. Pentru bolnav se prezintă avocat din oficiu P. O.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier , după care:

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de solicitat, instanţa constată că dosarul este în stare de judecată şi acordă cuvântul pentru dezbateri.

Reprezentantul Parchetului pune concluzii de admitere a cererii în sensul de a se dispune internarea bolnavului într-o unitate medicală de specialitate până la însănătoşirea acestuia.

Avocat P. O. pentru bolnav solicită admiterea cererii.

?

INSTANŢA:

Deliberând, constată următoarele:

La data de 23 iulie 2007 s-a înregistrat sub nr. 2777, adresa Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani nr. 1043/P/2007 din data de 19 iulie 2007, prin care se solicită, în conformitate cu disp. art. 114 cod penal, să se ia faţă de bolnavul D.

I., măsura de siguranţă a internării medicale într-o unitate medicală de specialitate, până la însănătoşirea sa.

În motivarea cererii, se arată că prin rezoluţia procurorului din data de 19 iulie 2007- dosar nr. 1043/P/2007, în baza art. 228 alin. 6 rap. la art. 10 lit. 2 cod proc. pen. coroborat cu art. 48 cod penal, s-a confirmat propunerea organelor de poliţie de a nu se începe urmărirea penală faţă de făptuitorul D. I. întrucât în urma expertizării psihiatrice a acestuia, a rezultat că susnumitul are discernământul abolit, nu înţelege conţinutul şi consecinţele faptelor sale, inclusiv pentru fapta săvârşită la dat de 24 mai 2007.

Întrucât în timpul cercetărilor penale s-a stabilit că bolnavul are un comportament iresponsabil şi există pericolul accentuării gradului de periculozitate şi a săvârşirii de noi infracţiuni asemănătoare, a fost formulată prezenta cerere. 

La dosarul cauzei a fost administrată proba cu acte.

Din probatoriul administrat în cauză se reţine că la data de 24 mai 2007  D. I. a ameninţat cu moartea pe persoana vătămată  A. D., acelaşi comportament ameninţător avându-l bolnavul şi faţă de părinţii săi.

Fiind expertizat psihiatric, a rezultat că făptuitorul D. I. prezintă diagnosticul „schizofrenie paranoidă cronică”, are discernământul abolit, nu înţelege conţinutul şi consecinţele faptelor sale, inclusiv la data de 24 mai 2007, astfel încât în baza art. 10 lit. e cod proc. pen. coroborat cu art. 48 cod penal, nu răspunde penal pentru faptele sale, solicitându-se a fi luate măsurile prev. de art. 114 cod penal(fila 19 dosar).

Potrivit disp art. 162 alin. 1 cod proc. pen. privind luarea măsurilor de siguranţă,”dacă procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală constată, în cursul urmăririi penale, că învinuitul sau inculpatul se află în vreuna dintre situaţiile arătate în art. 113 sau 114 din Codul penal, sesizează instanţa care, dacă este cazul, dispune luarea, în mod provizoriu, a măsurii de siguranţă corespunzătoare…….”.

Rezultă că procurorul a dispus netrimiterea în judecată a făptuitorului, pentru motivul că a săvârşit fapta în stare de iresponsabilitate, dar nu a dispus luarea în mod provizoriu a măsurii de siguranţă a internării medicale, caz în care, el nu poate cere instanţei să dispună aplicarea acestei măsuri.

Potrivit art. 162 alin. 3 şi 4 cod proc. pen., într-o atare situaţie instanţa poate confirma, pe baza avizului comisiei medicale, măsura internării provizorii, dar nu o poate dispune, dacă nu a fost sesizată cu judecarea în fond a cauzei, când măsura nu a fost luată în mod provizoriu de către procuror(a se vedea în acest sens şi dec. pen. nr. 2284/2 noiembrie 1993  a foste CSJ – secţia penală).

Faţă de cele expuse mai sus, va fi respinsă sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani, ca inadmisibilă.

Cheltuielile judiciare avansate de stat, vor rămâne în sarcina acestuia.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani, privind internarea medicală a bolnavului D.  I. .

În baza art. 192 alin. 3 cod proc. pen;

Cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare;

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 18 octombrie 2007 la sediul Judecătoriei Drăgăşani, judeţul Vâlcea.

Preşedinte, Grefier,

Red/tehnored. C.C.

Ex.2/9 noiembrie 2007.