Penal - tâlhărie (art.211 C.p.)

Sentinţă penală 36/2008 din 06.02.2008


R O M A N I A

JUDECATORIA FAGARAS

JUDETUL BRASOV

Sedinta publica

Completul cu minori si familie

Cu participarea prim-procurorului S A din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul S V T trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de talharie, fapta prev. si ped. De art.211 al.2 lit b, al.2 indice 1 lit.a si c Cod penal cu aplicarea art. 75 lit c cod penal si pe inculpatul R I-I trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de talharie, fapta prev. si ped. de art. 211 al.2 lit b, al.2 ind.1 lit a si c Cod penal cu aplicarea art. 99 al.3 cod penal.

La apelul nominal facut in sedinta publica  au fost lipsa inculpatii S VT, R I-I,  partea vatamata O E , Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Brasov si partile responsabile civilmente R I, R M. 

?Procedura legal indeplinita.

Cauza s-a dezbatut in fond la termenul din 04 februarie 2008  ,cind partile prezente au pus concluzii care se afla consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii, inregistrata conform art. 304 cod procedura penala si care face parte integranta din prezenta sentinta.

INSTANTA

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras nr. 1397/226/2007 au fost trimisi in judecata inculpatii  S V-T si R I-I pentru savarsirea infractiunii de talharie, fapta prev. de art. 211 al.2 lit b , al.2 indice 1 lit a si c cod penal, iar inculpatului S V T i s-a retinut si agravanta prev. de art. 75 lit c cod penal.

Instanta examinand rechizitoriul in raport cu actele si probele existente la dosar , retine in fapt urmatoarele :

In seara zilei de 15.12.2007 cei doi inculpati, S V T si R I I, au consumat bauturi alcoolice intr-un bar din localitatea P pana in jurul orelor 21,30. Vazand ca au ramas fara bani, la propunerea inculpatului R I I, cei doi s-au inteles sa se deplaseze in sat la partea vatamata O E pentru a face rost de bani. Inculpatii cunosteau despre partea vatamata ca este o persoana in varsta si ca locuieste singura. Ajunsi la locuinta partii vatamate inculpatii au escaladat gardul din spatele gradinii, au patruns in curtea locuintei dupa care s-au deplasat la usa de acces, pe care au gasit-o descuiata si au patruns impreuna in incinta locuintei. Inculpatii au trezit-o pe partea vatamata O E , pe care au gasit-o dormind si i-au solicitat sa le dea banii pe care aceasta ii are in casa. Partea vatamata le-a raspuns ca nu are bani intrucat nu a luat pensia. Raspunsul partii vatamate i-a nemultumit pe inculpati, astfel ca acestia au inceput sa o loveasca cu pumnii si palmele in zona capului si pe corp, provocandu-i leziuni vindecabile in 11-12 zile de ingrijiri medicale. Datorita temerii pe care inculpatii au insuflat-o partii vatamate, aceasta le-a spus ca banii se afla intr-o cana pe dulap. Inculpatul S V-T a luat din cana suma de 110 lei , din care  i-a dat inculpatului R I I suma de 60 lei. Inculpatii au parasit apoi locuinta partii vatamate, insa s-au intors la scurt timp inapoi pentru a mai cauta si alte sume de bani. Partea vatamata s-a ascuns, iar inculpatii au rascolit bunurile din casa dar nemaigasind bani, au luat cheia de la poarta, care se afla pe masa din bucatarie, au descuiat poarta de la intrarea in curte, iar a doua zi au cheltuit banii sustrasi pe bauturi.

In drept fapta inculpatilor S V T si R I I, de a o deposeda prin violenta, pe timp de noapte si din locuinta sa, pe partea vatamata O E de suma de 110 lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. de art. 211 al.2 lit b, al.2 indice 1, lit.a si c cod penal.

Fata de inculpatul S V T urmeaza a se retine si disp. art. 75 lit. c cod penal iar fata de inculpatul minor R I I  disp. art. 99 al.3 cod penal.

La individualizarea pedepselor ce urmeaza a se aplica inculpatilor, instanta va avea in vedere disp. art. 72 cod penal, privind criteriile de individualizare a pedepsei, gravitatea deosebita a infractiunii comise de catre cei doi inculpati, faptul ca acestia au actionat impotriva unei persoane in varsta,  lipsita de aparare , iar prin violentele exercitate au cauzat acesteia leziuni vindecabile in 11-12 zile ingrijiri medicale, asa cum s-a aratat mai sus.

Instanta va avea, de asemenea, in vedere limitele de pedeapsa corespunzatoare faptei savarsite de catre inculpati precum si imprejurarea ca acestia sunt tineri ( inculpatul R I I fiind minor),  au actionat sub influenta bauturilor alcoolice, au recunoscut fapta si au manifestat regret pentru comiterea acesteia.

In ce-l priveste pe inculpatul major instanta va retine in sarcina acestuia si circumstanta agravanta a savarsirii faptei impreuna cu un inculpat minor, prev. de art. 75  lit c cod penal.

La individualizarea pedepsei ce urmeaza a se aplica  inculpatului minor, instanta va tine seama si de imprejurarea ca acesta a recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate si ca  nu este la primul sau conflict cu legea penala, asa cum rezulta din sentinta penala nr. 558/2006 a Judecatoriei Fagaras. Astfel este de retinut ca inculpatului R I I i s-a aplicat  masura educativa a libertatii supravegheate pe timp de un an , supravegherea acestuia  fiind incredintata parintilor R I si R M. Inculpatul minor a savarsit fapta in timpul executarii acestei masuri educative, fapt ce denota imprejurarea ca aceasta nu a fost de natura sa contribuie la reeducarea minorului si  la determinarea unei atitudini de respect fata de  proprietatea altora, dar si fata de alte valori ocrotite de legea penala ( integritatea corporala sau sanatatea altor persoane).

Asa fiind, instanta apreciaza ca inculpatul major se va putea reeduca prin aplicarea unei pedepse de 8 ani inchisoare.

In ce-l priveste pe inculpatul minor instanta, dupa ce va revoca masura educativa a libertatii supravegheate ce i-a fost aplicata prin sentinta penala mai sus mentionata, urmeaza a  aplica minorului pedeapsa de 3 ani si 8 luni inchisoare, care va fi in masura sa contribuie la  reeducarea acestuia.

Inculpatii au fost  retinuti in cursul urmariri penale la data de 17.12.2007  si arestati  la data de 18.12 2007.

In baza art. 350  cod procedura penala, va mentine starea de arest  preventiv a inculpatilor.

In baza art.88 cod penal, va deduce din pedepsele aplicate inculpatilor perioada retinerii si arestarii preventive  incepand cu data de 17.12.2007 si pana la zi.

In baza art.71 cod penal va priva pe  fiecare inculpat  de exercitarea drepturilor prev. de art.64 cod penal, pe toata durata executarii pedepsei, dupa cum urmeaza:

- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;

- dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

 In baza art.71 al.2 cod penal, executarea pedepselor accesorii  incepe din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

Instanta urmeaza a constata ca partea vatamata O E, domiciliata in sat P, nr.144, comuna S, jud. Brasov  nu s-a constituit parte civila in cauza.

In baza art.191 cod procedura penala, va obliga pe fiecare inculpat  sa plateasca in favoarea statului suma de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare .

In baza art.189 cod procedura penala, va obliga Statul Roman prin Ministerul Justitiei sa plateasca Biroului de avocati Fagaras suma de 140 lei cu titlu de onorariu avocat oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

1.In baza art.211 al.2 lit.b, al.2 indice 1 lit a si c cod penal cu aplicarea art. 75 lit c cod penal;

Condamna pe inculpatul S V T, fiul lui  natural si M-C, nascut la data de 09.09.1987 in mun. S. G, jud. C, cetatean roman, nescolarizat, fara ocupatie, stagiul militar nesatisfacut, necasatorit, fara copii minori, domiciliat in comuna V, nr., jud. C, posesor al CI seria nr. emisa de S. G, CNP, detinut in Penitenciarul Codlea, la o pedeapsa de 8(opt) ani inchisoare.

2. Constata ca prin sentinta penala nr. 558/2006 a Judecatoriei Fagaras, definitiva la data de 04 ianuarie 2007, s-a aplicat fata de inculpatul-minor R I-I masura educativa a libertatii supravegheate prin incredintarea acestuia parintilor R I si R M, pe timp de un an.

Constata ca masura a fost pusa in executare la data de 25 ianuarie 2007.

 In baza art. 103 al.6 cod penal, revoca masura educativa a libertatii supravegheate ce i-a fost aplicata inculpatului prin sentinta penala mai sus mentionata.

In baza art. art.211 al.2 lit.b, al.2 indice 1 lit a si c cod penal cu aplicarea art. 99 al.3  si 109 al.1 cod penal .

Condamna pe inculpatul  R I I  fiul lui I si M, nascut la data de 10.07.1990 in F, jud. Brasov, cetatean roman, studii 5 clase, ocupatia ziler, necasatorit, domiciliat in  comuna S, sat P, nr., jud. Brasov, cunoscut cu antecedente penale, posesor al CP seria nr. emisa de F, CNP, detinut in Penitenciarul Codlea, la o pedeapsa de 3( trei) ani si 8 (opt) luni inchisoare.

In baza art. 350  cod procedura penala:

Mentine starea de arest  preventiv a inculpatilor.

In baza art.88 cod penal:

Deduce din pedepsele aplicate inculpatilor perioada retinerii si arestarii preventive  incepand cu data de 17.12.2007 si pana la zi.

In baza art.71 cod penal priveaza pe  fiecare inculpat  de exercitarea drepturilor prev.de art.64 cod penal, pe toata durata executarii pedepsei, dupa cum urmeaza:

- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;

- dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

 In baza art.71 al.2 cod penal, executarea pedepselor accesorii  incepe din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

Constata ca partea vatamata O E, domiciliata in sat P, nr., comuna S, jud. Brasov  nu s-a constituit parte civila in cauza.

In baza art.191 cod procedura penala:

Obliga pe fiecare inculpat  sa plateasca in favoarea statului suma de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare .

In baza art.189 cod procedura penala:

Obliga Statul Roman prin Ministerul Justitiei sa plateasca Biroului de avocati Fagaras suma de 140 lei cu titlu de onorariu avocat oficiu.

Cu drept de apel in 10 zile de la pronuntare si comunicare cu inculpatii S V T , R I – detinuti in Penitenciarul Codlea, partea vatamata O E si Serviciul de Probatiune de le langa Tribunalului Brasov .

Pronuntata in sedinta publica azi, 06 februarie 2008 .