Civil - pretenţii

Sentinţă civilă 1419/2008 din 19.09.2008


ROMANIA

JUDECATORIA FAGARAS

JUDETUL BRASOV

Sedinta publica din 19 septembrie 2008

Pe rol fiind pronuntarea cauzei civile formulata de reclamantii C I si C Ilie, in calitate de reprezentanti legali ai minorului C E, domiciliati in com. S, sat P, nr., jud. Brasov, in contradictoriu cu paratii B G C si BC, in calitate de reprezentanti legali ai minorului B I, domiciliati in sat P nr.102 B, com. S, jud. Brasov , avand ca obiect pretentii.

La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamantii asistati de avocat G P si martora Z E, lipsa fiind paratii.

Procedura de citare legal indeplinita.

S-a facut referatul cauzei, dupa care, s-a audiat martora prezenta, sub prestare de juramant, depozitia acesteia consemnata in proces verbal se afla atasata la dosar, dupa citire si semnare.

Reprezentanta reclamantilor arata ca nu mai are alte cereri de formulat si probe de administrat.

Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.

Reprezentanta reclamantilor solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, in sensul obligarii paratilor la plata sumei de 15.000 lei reprezentand daune morale intrucat cu probele administrate in cauza a facut dovada faptului ca fapta savarsita de fiul paratilor, care nu a fost trimis in judecata penala, pentru lipsa de discernamant, a avut un impact deosebit de puternic  asupra fiului reclamantilor si  urmari grave asupra acestuia astfel ca actiunea formulata  de reclamanti este admisibila. De asemenea solicita si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata,  conform  chitantei pe care o depune la dosar.

I N S T A N T A

Constata ca prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. de mai sus, reclamantii C I si C Ilie, in calitate de reprezentanti legali ai minorului C E au chemat in judecata pe paratii B G C si BC, in calitate de reprezentanti legali ai minorului B In pentru a fi obligati la plata sumei de 15000 lei cu titlu de daune morale precum si la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea actiunii reclamantii au aratat ca la data de 12 octombrie 2007, fiul acestora nascut la data de 14.08.1997 a fost victima unei infractiuni de viol savarsita de fiul minor in varsta de 14 ani al paratilor. Pentru aceasta fapta au fost efectuate cercetari penale de catre Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov, fapta ce a fost incadrata ca infractiune de viol  prev de art.197 alin.1,3 teza a-I-a cod penal insa aceasta fapta nu s-a retinut in sarcina faptuitorului deoarece in cauza au fost incidente prev. art.48 cod penal cu privire la starea de iresponsabilitate a faptuitorului. Fata de solutia de neincepere a urmaririi penale reclamantii – parti civile constituite in dosarul penal au fost nevoite pentru valorificarea pretentiilor sa introduca prezenta actiune.

Au mai aratat reclamantii ca fapta savarsita de fiul minor al paratilor a avut urmari grave si de durata asupra sanatatii fizice si psihice ale fiului acestora. Astfel, dupa savarsirea infractiunii de viol fiul reclamantilor acuza dureri abdominale, fiind nevoie a i se administra foarte des calmante, datorita faptului ca agresiunea fizica a constat si in lovituri in stomac, de asemenea exista probleme si de natura stomatologica datorate faptului ca a fost lovit cu pumnii in fata, ramanandu-i urma unui inel pe fata iar sub aspect psihic  minorul este foarte speriat, tresare la orice zgomot ii este frica si este nevoie sa fie supravegheat permanent.

Isi intemeiaza actiunea pe disp.art.1000 alin.2 cod civil, art.14 c.p.p, art.274 cod proc.civ.

Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine in fapt urmatoarele:

Potrivit rezolutiei din data de 18.01.2008 data in dosar nr.140/MF/P/2007 de catre Parchetul de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov s-a confirmat propunerea de neincepere a urmaririi penale privind pe faptuitorul minor B In fiul lui G-C si C, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de viol prev de art.197 al.1,3 teza a-I-a cod penal cu aplicarea art.99 si urm. Cod penal, incidente fiind prev. art.48 cod penal cu privire la starea de iresponsabilitate.

Prin aceeasi rezolutie s-a retinut ca, din cercetari a rezultat faptul ca, la data de 12.10.2007, in jurul orelor 14,00 persoana vatamata minora C E a plecat de la domiciliul sau impreuna cu cei doi frati minori cu intentia de a merge in padure pentru a aduna ciuperci. Pe drum cei trei s-au intalnit cu faptuitorul minor B In, care dupa ce a inteles intentia persoanei vatamate minore, i-a propus acesteia sa mearga singuri in padure, pentru ca stie el un loc de unde pot culege si gasi ciuperci. Ademenita in acest fel, persoana vatamata minora a acceptat si astfel l-a insotit pe faptuitorul minor in padure. Cei doi ajunsi intr-o poienita, faptuitorul minor B In prin amenintari cu acte de violenta si chiar intrebuintarea de violente, a dezbracat-o pe persoana vatamata minora C E de pantaloni si izmene si astfel a intretinut cu aceasta un raport sexual anal.

Raportul de constatare medico-legala nr.3460/E din 16.10.2007 al Serviciului Judetean de Medicina Legala Brasov a concluzionat faptul ca, minorul C E a prezentat urme de violenta sub forma unor fisuri anale, conform documentelor medicale prezentate, vindecate complet la data examinarii medico-legale, ele putandu-se produce prin incercarea de intromisiune fortata in regiunea anorectala a unui corp dur, cilindric, posibil corp penian in erectie, pentru care a necesitat cca. 3-4 zile de ingrijiri medicale.

 Faptuitorul minor B In audiat in prezenta reprezentantului legal a recunoscut fapta comisa, insa s-a retinut in cauza ca sunt incidente prev. art.48 cod penal cu privire la starea de iresponsabilitate, cauza ce inlatura caracterul penal al faptei. Partile civile constituite in cauza au fost indrumate a-si valorifica pretentiile civile in conditiile art.1000 cod civil.

Din declaratiile martorilor audiati in cauza : M A (fila 33), Z L (fila 34) si Z E (fila 37 ) rezulta ca minorul C E a fost gasit plangand de catre martorul M A in padure, in prezenta minorului B I, si adus acasa la parinti, ocazie in care i s-a spus de catre acesta ca a fost violat de catre B I. Celelalte doua martore au aratat ca minorul C E dupa ce acesta a fost violat a fost lasat in grija martorei Z E care a vazut cum minorul s-a speriat in somn si a inceput sa planga spunand „nu ma omori”, „nu ma lasa ca acela ma omoara”. De asemenea martora a aratat ca stie de la mama minorului ca acesta urineaza im somn.

Fata de fapta savarsita de catre minorul paratilor prin savarsirea unei fapte penale pentru care insa nu a raspuns penal datorita starii de iresponsabilitate, cu urmari fizice si psihice asupra starii de sanatate asupra minorului reclamantilor, instanta retine ca  s-a produs  un prejudiciu moral ce consta in vatamarile aduse acestuia prin suferinte si dureri de natura fizica si psihica.

Prejudiciu moral constand in suferinte si dureri de natura fizica si psihica, justifica acordarea unor compensatii materiale, compensatii prin care se urmareste a se da persoanei prejudiciate o satisfactie, constituind in acelasi timp o masura care sa impiedice repetarea  faptei si o pedeapsa pentru autorul faptei ilicite in scopul de a  contribui la prevenirea eficienta a unor fapte similare in viitor.

Intinderea despagubirilor pentru daune morale in cuantum de 15.000 lei este justificata  fata de  efectele faptei de savarsire a violului produsa intre doi minori de acelasi sex (masculin), respectiv fata de modificarile prejudiciabile morale intervenite in viata minorului violat astfel cum acestea au fost dovedite in cauza prin proba testimoniala (suferinte indurate de minorul violat, traume psihice atat in momentul comiterii violului cat si ulterior, tratamente medicale).

  Fata de cele ce preced instanta urmeaza a admite  actiunea formulata si precizata de reclamanti in calitate de reprezentanti legali ai minorului C E, si a-i  obliga in baza art.1000 alin 2 cod civil pe parati in calitate de reprezentanti legali ai minorului B In, sa plateasca reclamantilor suma de 15.000 lei cu titlu de daune morale.

  Urmeaza a obliga pe parati sa plateasca reclamantului suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecata  constand in onorariu avocat conform chitantei de la fila nr. 38.

Pentru aceste motive

IN NUMELE LEGII

  H O T A R A S T E

Admite actiunea formulata si precizata de reclamantii C I si C Ilie, in calitate de reprezentanti legali ai minorului C E, domiciliati in com. S, sat P, nr., jud. Brasov, in contradictoriu cu paratii B G C si BC, in calitate de reprezentanti legali ai minorului B In, domiciliati in sat P nr., com. S, jud. Brasov, si-n consecinta:

Obliga pe parati sa plateasca reclamantilor suma de 15.000 lei, cu titlu de daune morale.

Obliga pe parati sa plateasca reclamantilor suma de 50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

4