Penal - furtul calificat (art. 209 C.p.)

Sentinţă penală 79/2009 din 13.04.2009


ROMANIA

JUDECATORIA FAGARAS

JUDETUL BRASOV

Dosar P nr.2386/226/2008

SENTINTA PENALA NR. 79/2009

Sedinta publica din 13 aprilie 2009

 Complet specializat pentru judecarea cauzelor cu minori si familie

JUDECATOR : B.  M. -A.

GREFIER  : P. -S. M. -R.

Cu participarea prim-procurorului R. E. -M. din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras

Pe rol fiind pronuntarea cauzei penale privind pe inculpatii:

- C. N. , trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, prev. si ped. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit a, alin. 3 lit. h cod penal si distrugere prev. si ped. de art. 217 al. 1 si 3 cod penal, infractiuni aflate in concurs real, cu aplic. art. 33 lit.a cod penal si art. 75 lit. c cod penal;

- C. I. , trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, prev. si ped. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit a, alin. 3 lit. h cod penal si distrugere prev. si ped. de art. 217 al. 1 si 3 cod penal, infractiuni aflate in concurs real, cu aplic. art. 33 lit.a cod penal si art. 75 lit. c cod penal;

- M. G. , trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, prev. si ped. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit a, alin. 3 lit. h cod penal si distrugere prev. si ped. de art. 217 al. 1 si 3 cod penal, infractiuni aflate in concurs real, cu aplic. art. 33 lit.a cod penal si art. 99 al. 2 cod penal. 

La apelul nominal facut in sedinta publica au fost lipsa partile.

Procedura de citare indeplinita.

Cauza s-a dezbatut in fond la termenul din 30 martie 2009, cand  reprezentanta parchetului, inculpatii si partile responsabile civilmente au pus concluzii, inregistrate conform art. 304 cod procedura penala, consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii din acea data, care impreuna cu incheierea de amanare a pronuntarii din data de 6 aprilie 2009 fac parte integranta din prezenta sentinta.

I N S T A N T A

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras nr. 767/P/2008, inregistrat la aceasta judecatorie sub nr. 2386/226/2008, au fost trimisi in judecata inculpatii:

- C. N. , pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, prev. si ped. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit a, alin. 3 lit. h cod penal si distrugere prev. si ped. de art. 217 al. 1 si 3 cod penal, infractiuni aflate in concurs real, cu aplic. art. 33 lit.a cod penal si art. 75 lit. c cod penal;

- C. I. , pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, prev. si ped. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit a, alin. 3 lit. h cod penal si distrugere prev. si ped. de art. 217 al. 1 si 3 cod penal, infractiuni aflate in concurs real, cu aplic. art. 33 lit.a cod penal si art. 75 lit. c cod penal;

- M. G. , pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, prev. si ped. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit a, alin. 3 lit. h cod penal si distrugere prev. si ped. de art. 217 al. 1 si 3 cod penal, infractiuni aflate in concurs real, cu aplic. art. 33 lit.a cod penal si art. 99 al. 2 cod penal.

Instanta, examinand probele administrate in cauza, respectiv: procesul-verbal de cercetare la fata locului cu plansele foto anexate (f.7-12 dos.urm.pen.), procesul-verbal de reconstituire cu plansele foto anexate (f.13-26 dos.urm.pen.), inscrisurile depuse la dosar, procesul-verbal de cercetare la fata locului (f.66),  declaratiile inculpatilor si declaratiile martorilor B.  C. (f. 35), G. C. (f.36) si I. L. (f.53), retine in fapt urmatoarele:

In ziua de 13.07.2008 in jurul orei 1200, inculpatii C. N. si C. I. impreuna cu inculpatul minor M.  G. s-au deplasat din cartierul Galati din Mun. Fagaras, pe str. X din Mun. Fagaras cu intentia de a cauta fier vechi, in scopul comercializarii.

Ajunsi pe aceasta strada cei trei inculpati au intrat in curtea SC Mecanoplast SA Fagaras, unde au vazut un cablu de 120 m (10 perechi) desprins dintr-o retea de telecomunicatii, avand un capat prins in niste cleme pe peretele fostei fabrici de mobila, iar un capat, impreuna cu cea mai mare parte din acel cablu taiat, pe pamant. Inculpatii au sustras acest cablu, neintegrat efectiv in reteaua de telecomunicatii, tragand de capatul cablului aflat pe perete, pe care l-au desprins din clemele in care se tinea, apoi au adunat cablul colac, deplasandu-se cu el langa raul Berivoi, unde i-au ars invelisul de protectie.

In aceeasi zi inculpatii au vandut cuprul rezultat, aproximativ 3-4 kg, martorului I. L. cu suma de 30 lei, pe care au impartit-o in mod egal.

Referitor la incadrarea juridica a faptei de furt calificat savarsita de inculpati, instanta retine ca acestia au fost trimisi in judecata pentru comiterea infractiunii prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a, alin. 3 lit. h cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal in ceea ce priveste pe inculpatii majori si cu aplic. art. 99 al. 2 cod penal referitor la inculpatul minor.

Fata de starea de fapt mai sus expusa, instanta apreciaza insa ca incadrarea juridica a faptei inculpatilor este cea prevazuta de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal, intrucat asa cum a reiesit din probe, inculpatii au savarsit infractiunea de furt calificat asupra unui cablu sectionat, neintegrat efectiv in reteaua de telecomunicatii a SC R.  SA.

Astfel, atat din declaratiile inculpatilor cat si din declaratiile martorilor B.  C. (f. 35) si G. C. (f.57 dos.urm.pen.), precum si din procesul-verbal de cercetare la fata locului (f.66), reiese ca inculpatii au sustras un cablu de comunicatii sectionat, unul din capete ramanand prins in doua cleme pe zid, fara legatura cu restul cablului, iar celalalt capat impreuna cu o parte din cablu fiind cazut pe pamant. Din declaratiile martorelor rezulta ca inculpatii au tras de pe perete capatul ce se tinea in cele doua cleme, cablul fiind in situatia in care l-au gasit inculpatii de o saptamana sau doua (fil. 35).

De altfel, in ipoteza in care inculpatii ar fi sectionat ei cablul, care sa fi fost integrat efectiv in reteaua de comunicatii, ar fi avut nevoie de o scara sau orice alt element pentru a ajunge la cablu, care se afla pe zid la o inaltime de 4-5 m, asa cum s-a putut observa la cercetarea la fata locului, or, din nicio proba nu rezulta ca inculpatii ar fi recurs la un asemenea mijloc pentru a putea taia cablul.

Potrivit deciziei nr. II/16.01.2006 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectiile Unite, pronuntata intr-un recurs in interesul legii, fapta de insusire pe nedrept de cabluri, linii, echipamente si instalatii de telecomunicatii radiocomunicatii precum si componente de comunicatii constituie infractiunea de furt calificat prev. de art. 209 al. 3 lit. h din codul penal numai daca in momentul sustragerii acestea erau efectiv integrate intr-o retea sau intr-un sistem de comunicatii aflat sau nu in functiune.

In considerentele acestei decizii s-a retinut ca ori de cate ori sustragerile privesc doar cabluri, echipamente sau alte elemente disparate, neintegrate efectiv in retea sau sistem de comunicatii, atari fapte nu pot fi considerate ca intrunesc trasaturile specifice ale agravantei mentionate, ramanand astfel susceptibile de a fi incadrate, dupa caz, intr-o alta agravanta sau doar ca simplu act de sustragere vizat de disp. art. 208 al. 1 din codul penal. S-a mai retinut ca numai integrarea efectiva a componentelor de comunicatii intr-o retea sau intr-un sistem le confera valoarea deosebita impusa de posibilitatea de a fi folosite numai asamblate potrivit destinatiei lor specifice.

Fata de cele de mai sus, instanta constata ca inculpatii au luat un cablu de comunicatii, care era deja sectionat la data sustragerii acestuia de catre inculpati, si astfel neintegrat efectiv in reteaua de comunicatii, in consecinta fapta lor constituie infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal.

Pentru aceste motive, instanta in baza art. 334 cod procedura penala urmeaza a dispune  schimbarea incadrarii juridice a faptei de furt calificat savarsite de inculpatii C. N.  si C. I. din infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a, al. 3 lit. h cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal, in infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal, iar a faptei de furt calificat savarsita de inculpatul M.  G. din infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a, al. 3 lit. h cod penal, in infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal.

In drept, fapta inculpatilor de a sustrage impreuna, un cablu aerian de telecomunicatii de 120 m (10 perechi), apartinand SC R.  SA Brasov,  in imprejurarile mai sus expuse, constituie infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal.

Incadrarea juridica a faptelor savarsite de inculpatii C. N. si C. I. cuprinde si disp. art. 75 lit. c cod penal, intrucat au comis aceste fapte impreuna cu minorul M.  G. , iar fata de acest inculpat minor se va retine si disp. art. 99 al. 2 cod penal. 

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatilor C. N. si C. I. instanta urmeaza a avea in vedere disp. art. 72 cod penal privind criteriile generale de individualizare a pedepselor. Totodata se va avea in vedere disp. art. 100 cod penal in privinta inculpatului minor M.  G. .

Inculpatul C. N. are varsta de 19 ani, nu are antecedente penale, in familie si societate are o comportare corespunzatoare.

Inculpatul C. I. are varsta de 21 ani, traieste in relatii de concubinaj, are doi copii minori, nu are antecedente penale, iar in familie si societate are o comportare corespunzatoare.

Inculpatul M.  G. are varsta de 16 ani, nu are antecedente penale, in familie si societate are o comportare corespunzatoare.

Fata de cele de mai sus, instanta, avand in vedere si persoana inculpatilor, care au avut o comportare sincera recunoscand si regretand fapta savarsita, de asemenea fiind de acord sa recupereze prejudiciul cauzat partii civile, apreciaza ca se pot retine in favoarea acestora circumstante atenuante, potrivit art. 74 cod penal.

In consecinta, instanta va aplica inculpatilor C. N. si C. I. cate o pedeapsa cu inchisoare pentru infractiunile savarsite, pedepse ce vor fi coborate sub minimul special. 

In baza art. 71 cod penal, urmeaza a interzice celor 2 inculpati exercitiul drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza II si  lit. b cod penal din momentul in care hotararea de condamnare ramane definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei sau considerarea ca executata a acesteia.

In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepselor aplicate inculpatilor C. N. si C. Ilie, instanta apreciaza ca scopul pedepselor aplicate poate fi atins chiar si fara executarea acestora, fiind indeplinite conditiile prev. de art. 81  cod penal, termenele de incercare ce se vor stabili putand conduce la reintegrarea sociala a acestor inculpati.

In consecinta, instanta in baza art. 81, 82 cod penal urmeaza a dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor inchisorii pe durata unor termene de incercare compuse din cuantumul pedepselor ce se vor aplica inculpatilor C. N. si C. I. la care se adauga cate un interval de timp de 2 ani.

In baza art. 71 alin. 4 cod penal urmeaza a dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepselor inchisorii.

Urmeaza a pune in vedere inculpatilor C. N. si C. I.  disp. art. 83 cod penal.

De asemenea, referitor la inculpatul minor M.  G. , avand in vedere si varsta acestuia de 16 ani, precum si continutul concret al faptei savarsite, urmeaza a-i aplica acestuia masura educativa a libertatii supravegheate prin incredintarea minorului spre supraveghere parintilor sai M.  V.  si M.  C. -V. , pe timp de un an.

Urmeaza a atrage atentia parintilor minorului asupra disp. art. 103 al. 2 cod penal, iar minorului asupra disp. art. 103 al. 4 cod penal.

Referitor la infractiunea de distrugere retinuta in sarcina inculpatilor, instanta constata ca acestia au gasit taiat cablul la data sustragerii, astfel ca nu se poate retine savarsirea de catre inculpati a acestei infractiuni, cablul luat nemaifiind integrat efectiv in reteaua de comunicatii, infractiunea de distrugere, prin aducerea in stare de neintrebuintare a retelei, fiind savarsita de alte persoane.

Asa fiind, instanta urmeaza ca in baza art. 11 pct. 2 lit. a  rap. la art. 10 lit. c cod procedura penala sa achite pe inculpati pentru savarsirea infractiunii de distrugere, prev. de art. 217 al. 1 si 3 cod penal.

Referitor la latura civila, instanta retine ca inculpatii au fost de acord cu pretentiile partii civile, asa cum au fost formulate in cursul urmaririi penale (fil. 27 dos.urm.pen.). 

In consecinta, avand in vedere achiesarea inculpatilor privind aceste pretentii, in baza art. 14 al. 3 lit. b cod procedura penala si art. 998 si 1003 cod civil, urmeaza a obliga pe inculpati in solidar, pe inculpatul minor in solidar si cu partile responsabile civilmente M.  V.  si M.  C. -V. , sa plateasca partii civile SC R.  SA, suma de 622,98 euro, sau echivalentul acesteia in lei la data efectiva a platii, cu titlu de despagubiri civile.

In baza art. 191 al. 1 si 2 cod procedura penala urmeaza a obliga pe inculpatii C. N. si C. I. sa plateasca statului cate 250 lei fiecare cheltuieli judiciare, din care cate 150 lei reprezinta onorarii avocat din oficiu ce urmeaza a fi suportate din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si achitate Baroului de Avocati Brasov.

In baza art. 191 al. 1 si 3 cod procedura penala urmeaza a obliga pe inculpatul minor M.  G. in solidar cu partile responsabile civilmente M.  V.  si M.  C. -V. , sa plateasca statului suma de 420 lei cheltuieli judiciare, din care suma de  250 lei reprezinta onorariu avocat din oficiu ce urmeaza a fi suportat din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si achitat Baroului de Avocati Brasov.

Pentru aceste motive

IN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

In baza art. 334 cod procedura penala:

Dispune schimbarea incadrarii juridice a faptei de furt calificat din infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a, al. 3 lit. h cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal, in infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal:

1. In baza art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal si art. 74, 76 cod penal:

Condamna pe inculpatul C. N. , fiul lui V.  si A., nascut la data de 23.11.1989, in com. Sinca, jud. Brasov, nescolarizat, necasatorit, ocupatia zilier, domiciliat in com. Sinca, sat Persani, nr. X, jud. Brasov, CNP XXX, la o pedeapsa de 2 (doi) ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.

In baza art. 71 alin. 1 cod penal:

Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza II si lit. b cod penal din momentul in care hotararea de condamnare ramane definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei sau considerarea ca executata a acesteia.

In baza art. 81,  82 cod penal:

Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii pe durata unui termen de incercare de 4 ani.

In baza art. 71 alin. 4 cod penal:

Suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.

Pune in vedere inculpatului disp. art. 83 cod penal.

In baza art. 334 cod procedura penala:

Dispune schimbarea incadrarii juridice a faptei de furt calificat din infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a, al. 3 lit. h cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal, in infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal:

2. In baza art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal, cu aplic. art. 75 lit. c cod penal si art. 74, 76 cod penal:

Condamna pe inculpatul C. I. , fiul lui V.  si A., nascut la data de 26.12.1987, in com.Sinca, jud. Brasov, nescolarizat, necasatorit, cu doi copii minori, ocupatia colector de hartie, fara antecedente penale, domiciliat in com. Sinca, sat Persani, nr. X, jud. Brasov, locuind in fapt in Mun. Fagaras, str. Prunului, nr. 56, jud. Brasov, CNP XXX, la o pedeapsa de 2 (doi) ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.

In baza art. 71 alin. 1 cod penal:

Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza II si lit. b cod penal din momentul in care hotararea de condamnare ramane definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei sau considerarea ca executata a acesteia.

In baza art. 81,  82 cod penal:

Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii pe durata unui termen de incercare de 4 ani.

In baza art. 71 alin. 4 cod penal:

Suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.

Pune in vedere inculpatului disp. art. 83 cod penal.

In baza art. 334 cod procedura penala:

Dispune schimbarea incadrarii juridice a faptei de furt calificat din infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a, al. 3 lit. h cod penal, in infractiunea prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal.

3. In baza art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a cod penal, cu aplic. art. 99 al. 2, art.103 si art. 74 cod penal:

Aplica inculpatului minor M. G. , fiul lui V.  si C. -V. , nascut la data de 30.07.1992, in Mun.Fagaras, jud. Brasov, studii 8 clase, ocupatia elev, fara antecedente penale, domiciliat in Mun. Fagaras, str. X, jud. Brasov, CNP XXX, masura educativa a libertatii supravegheate prin incredintarea minorului spre supraveghere parintilor sai M.  V.  si M.  C. -V.  pe timp de 1 an, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.

Atrage atentia parintilor minorului asupra disp. art. 103 al. 2 cod penal, iar minorului asupra disp. art. 103 al. 4 cod penal.

In baza art. 11 pct. 2 lit. a  rap. la art. 10 lit. c cod procedura penala:

Achita pe inculpati pentru savarsirea infractiunii de distrugere, prev. de art. 217 al. 1 si 3 cod penal.

In baza art. 14 al. 3 lit. b cod procedura penala si art. 998 si 1003 cod civil:

Obliga pe inculpati in solidar, pe inculpatul minor in solidar si cu partile responsabile civilmente M.  V.  si M.  C. -V. , sa plateasca partii civile SC R.  SA, cu sediul ales in Mun. Brasov, str. X, jud. Brasov, suma de 622,98 euro, sau echivalentul acesteia in lei la data efectiva a platii, cu titlu de despagubiri civile.

In baza art. 191 al. 1 si 2 cod procedura penala:

Obliga pe inculpatii C. N. si C. I. sa plateasca statului cate 250 lei fiecare cheltuieli judiciare, din care cate 150 lei reprezinta onorarii avocat din oficiu ce urmeaza a fi suportate din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si achitate Baroului de Avocati Brasov.

In baza art. 191 al. 1 si 3 cod procedura penala:

Obliga pe inculpatul minor M.  G. in solidar cu partile responsabile civilmente M.  V.  si M.  C. -V. , sa plateasca statului suma de 420 lei cheltuieli judiciare, din care suma de  250 lei reprezinta onorariu avocat din oficiu ce urmeaza a fi suportat din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si achitat Baroului de Avocati Brasov.

Cu apel in 10 zile de la pronuntare si comunicare cu partea civila si Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Brasov,  lipsa.

Pronuntata in sedinta publica azi, 13 aprilie 2009.

JUDECATOR GREFIER

B.  M. -A.  P. -S. M. -R.

Red.B.M.A.

30.04.2009

Tehnored.PSMR - 3 ex.

06.05.2009