Măsuri de siguranţă şi educative

Sentinţă civilă 1928 din 14.10.2010


Prin sentinţa civilă 1928/14.10.2010 s-a admis acţiunea având ca obiect declarare judecătorească a dispariţiei, formulată de reclamantul .. domiciliat în …….în contradictoriu cu pârâtul ……… domiciliat în Fălticeni, …………..

Declară dispariţia numitului … născut la data de .. în Fălticeni, fiul lui, CNP: ……...

Prin cererea adresată acestei instanţe şi înregistrată sub nr. 226/227 din data de 25.01.2010, reclamantul ….. a formulat cerere prin care a solicitat să se declare dispariţia numitului ………..

În motivare, reclamantul a arătat că numitul ………. a plecat din Fălticeni în anul 1975, lucrând o perioadă de câţiva ani la fabrica de biciclete din Zărneşti , apoi în anul 1996 timp de un an, a lucrat la staţia meteo din Buşteni, jud. Prahova.

În anul 1998, pârâtul a fost în vizită  la domiciliul său din Fălticeni, întrucât tatăl acestuia era în viaţă, însă după plecarea sa, membrii familiei nu au mai aflat nimic despre acesta.

Precizează că între reclamant şi numitul ……. există un grad de rudenie în linie colaterală, fiind verişori primari, cunoştea faptul că acesta consuma foarte des băuturi alcoolice, fiind cuprins de acest viciu tot mai mult în ultima perioadă a vieţii în care a fost văzut.

Cum de la data ultimelor ştiri despre numitul …… a trecut mai mult de un an, solicită să se declare dispariţia acestuia pentru a se putea cere declararea judecătorească a  morţii.

În drept şi-a întemeiat cererea pe disp. art. 16-17 din Decretul nr.31/1954 şi art.36-39 din Decretul nr.32/1954.

În dovedirea acţiunii înţelege să se administreze probe cu înscrisuri şi martori.

Legal citat, pârâtul nu s-a prezentat în instanţă.

În conformitate cu art. 37 alin.2 din Decretul nr.32/1954, instanţa a dispus ca reclamantul să facă publicaţii despre cererea de chemare în judecată, cu invitaţia ca orice persoană , care ar putea da informaţii despre persoana a cărei dispariţie îi cere, să le comunice instanţei.

Totodată s-a solicitat de la Primăria Municipiului Fălticeni şi a oraşului  Buşteni Serviciul  de Stare Civilă precum şi de la Poliţia Fălticeni şi Buşteni să facă cercetări şi să culeagă cât mai multe informaţii cu privire la persoana dispărută.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Pârâtul …….., cunoscut cu ultimul domiciliu  în …, str. ….., nr.2, judeţul Suceava, a fost văzut ultima dată la locuinţa tatălui său în anul 1998, după care, plecând în localitatea Buşteni, unde îşi avea locul de muncă, nu a mai luat legătura cu membrii familiei sale.

Martorii audiaţi în cauză respectiv, …….., vecini cu familia pârâtului declară că acesta a venit în vizită la tatăl său şi la reclamant în anul 1998, însă din acel an nu mai fost văzut de nimeni deşi în anii următori tatăl acestuia, fiind în viaţă, a făcut  numeroase demersuri  pentru a-l găsi , solicitând chiar şi sprijinul organelor de poliţie.

Din adresele comunicate  de Poliţia Staţiunii Buşteni şi Primăria Buşteni( fila 20 şi 38 dosar) rezultă că numitul ………. nu locuieşte pe raza acestei localităţi şi nici nu figurează în evidenţele de stare civilă.

Primăria din Fălticeni ne comunică prin adresa nr. 41531/04.05.2010 că în urma cercetărilor efectuate s-a constatat că este înregistrată naşterea pârâtului sub nr. 117/01.03.1960 în Fălticeni, fără ca pe marginea acestui certificat de naştere să apară menţiuni cu privire la decesul acestuia.

Pentru că, din susţinerile reclamantului coroborate cu declaraţiile martorilor a reieşit faptul că ultimul loc de muncă al pârâtului a fost la …….. s-a solicitat relaţii şi de la această unitate care, prin adresa din 11.10.2010( fila 82 dosar) comunică faptul că pârâtul a lucrat la această unitate până în luna martie 2000 când urmare a unei neînţelegeri cu colegii a fost transferat la ……… Braşov.

Pentru că pârâtul nu s-a prezentat niciodată la noul său loc de muncă s-a  decis desfacerea contractului de muncă pentru indisciplină, din acel moment nici o persoană nu a mai putut să-l contacteze , întrucât acesta nu avea domiciliu stabil, nu era căsătorit , nu avea copii şi nimeni nu putea da relaţii despre acesta.

Art.16 alin.1 din Decretul 31/1954 prevede că „Cel care lipseste de la domiciliul său poate fi declarat disparut printr-o hotărâre judecătoreasca, dacă a trecut un an de la data ultimelor ştiri din care rezulta ca era in viata”.

Având în vedere că de mai bine de 10 ani pârâtul ….. a dispărut de la domiciliu fără ca vreo persoană să-l fi putut contacta în vreun fel, în conformitate cu disp. art.16 alin.1 din Decretul nr.31/1954, instanţa va admite acţiunea şi va declara dispariţia pârâtului, …… născut la data de ……. în ……, fiul lui ……., CNP: ………….