Încuviinţarea unui program de vizită minor pe calea ordonanţei preşedinţiale. Inadmisibilitate. Art. 581 şi art. 673 ind. 2 Cod procedură civilă; Art. 43 alin. 3 Codul familiei.

Sentinţă civilă 1519 din 21.07.2009


Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 2102/229/15 07 2009 reclamanta G.C. a chemat in judecata pe paratul G.G., solicitand ca pe cale de ordonanta presedintiala sa se stabileasca un  program de vizita al minorei G. A.I.  la domiciliul reclamantei, iar paratul sa ii comunice orice masura luata in legatura cu cresterea si educarea minorei.

In motivarea cererii reclamanta arata ca este casatorita cu paratul, iar din relatia lor a rezultat un copil minor. Din luna iulie minora locuieste cu paratul, fiindu-i incredintata acestuia prin hotarare judecatoreasca. Reclamanta a fost plecata in Spania de unde s-a intors in urma cu o saptamana. A aflat de la parinti si de la rude ca fiica ei este bolnava, iar paratul este baut in permanenta si nu se ocupa de ea. Doreste sa o duca pe minora la medic, insa paratul nu ii permite sa o vada.

Potrivit art. 581 Cod procedura civila instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Conform art. 6732 Cod procedura civila instanta, poate lua pe tot timpul procesului de divort, prin ordonanta presedintiala, masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere, la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei.

Potrivit art. 43 alin. 3 Codul familiei parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si  de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

Stabilirea unui program de vizita al minorei nu se poate face pe calea ordonantei presedintiale deoarece vizeaza fondul iar nu o masura vremelnica. Relatiile dintre parti cu privire la cresterea, ingrijirea, educarea, supravegherea copilului pot fi lamurite numai in cadrul unei cereri de drept comun unde se poate administra intregul probatoriu necesar solutionarii cauzei. Pe de alta parte, din cuprinsul art. 581 Cod procedura civila rezulta ca o conditie generala de admisibilitate a cererii de ordonanta presedintiala este urgenta in luarea unor masuri, determinata de iminenta producere a unei pagube. In speta, faptul ca reclamantei nu i se permite sa o vada pe minora, nu demonstreaza existenta unei urgente.

Dispozitiile legale ale art. 6132 Cod procedura civila prevad ca doar in cadrul procesului de divort, prin ordonanta presedintiala se pot lua masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori si nu pentru stabilirea unui program de vizita. Asupra unui astfel de program se dispune, asa cum prevede si art. 43 alin. 3 din Codul familiei, dupa ce s-a desfacut casatoria dintre parti si i s-a incredintat copilul unuia dintre parinti, urmand calea unei actiuni de drept comun.

Avand in vedere toate aceste aspecte, faptul ca raporturile dintre parti cu privire la cresterea, educarea si ingrijirea minorei nu sunt lamurite, cel putin doua dintre conditiile de admisibilitate nefiind indeplinite, respectiv urgenta si caracterul vremelnic, instanta a considerat ca cererea de stabilire a unui program de vizita pe cale de ordonanta presedintiala nu este admisibila si a respins-o.