Drept penal. Furt calificat. -art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a, g şi i cod penal

Sentinţă penală 138 din 29.05.2012


Drept penal. Furt calificat.

-art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a, g şi i cod penal

Retinerea circumstantelor agravante de la art. 209 alin. 1 lit. a, g şi i din codul penal se impune din moment ce fapta a fost comisă în timpul noptii, împreună cu alte persoane, prin efracţie şi escaladare, astfel cum rezultă din declaratiile martorilor date în faza de urmarire penală.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria, au fost trimisi în judecată inculpatii A, B, şi C pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prevăzută de art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a, g şi i cod penal cu aplic. art. 75 lit. c cod penal fată de inculpatii A şi B.

Analizând materialul probator administrat pe parcursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti, instanţa constată vinovăţia inculpatilor A, B şi C dovedită cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat prevăzută de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. a, g şi i cod penal cu aplic. art. 75 lit. c cod penal fată de A şi B şi reţine următoarea situaţie de fapt:

Inculpaţii A, B şi C sunt în relaţii de prietenie.

În noaptea de, inculpaţii au consumat băuturi alcoolice la domiciliul inculpatului A, ocazie în care au hotărât să sustragă subansamble metalice din atelierul mecanic al părţii vătămate  pentru  valorificare.

În realizarea rezoluţiei infracţionale, cei trei inculpaţi s-au deplasat la atelierul mecanic al părţii vătămate unde inculpaţii A şi B au urcat pe o scară exterioară a locuinţei respective şi apoi au pătruns pe o fereastră ce nu avea geamuri, după care au deschis o uşă pentru a intra şi inculpatul C.

Împreună, inculpaţii au stras din incinta atelierului mecanic trei radiatoare, o chiulasă, patru pistoane cu cilindri, un proţap de remorcă, un cilindru de presiune, table şi alte subansamble de la utilaje.

Bunurile sustrase au fost transportate de inculpaţi şi apoi inculpatul  A a încercat să ia legătura telefonic cu martorul de bună credinţă X, pentru a-i vinde aceste piese şi subansamble sustrase.

Deoarece inculpatul A nu a reuşit să ia legătura cu martorul mai susmenţionat, care deţine un centru de colectare deşeuri de fier acesta s-a deplasat la domiciliul martorului.

Împreună cu martorul, inculpatul  A a revenit cu autoturismul martorului la locul în care se aflau ceilalţi doi inculpaţi şi au încărcat bunurile sustrase fără să spună martorului adevărata provenienţă.

La sediul au fost cântărite bunurile sustrase şi a rezultat cantitatea de  360 kg.  motiv pentru care au primit în total  suma de 330 lei, în două rânduri, în aceeaşi zi.

Prin  fapta lor inculpaţii au produs părţii vătămate/părţii civile un prejudiciu în sumă de 9.000 lei, care nu a fost recuperat.

În sedintele de judecată, inculpatii au solicitat pe rând ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală pe care le cunosc si le-au însusit, pentru ca astfel să beneficieze de prevederile art. 3201 alin. 7 cod procedură penală. Cererile inculpatilor au fost admise de către instantă.

Potrivit art. 3201 alin. 1 şi 7 cod procedură penală până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În acest caz instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, reducând cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege.

Cu ocazia audierii, inculpaţii au recunoscut fapta în modalitatea prezentată cu unele inadvertenţe privind sumele primite de fiecare dintre participanţi.

Din verificarea fişelor de cazier ale inculpatilor rezultă că acestia nu au antecedente penale.

În drept, fapta inculpaţilor A, B şi C care în noaptea de, prin escaladare, au sustras piese şi subansamble metalice în valoare de 9000 lei din atelierul mecanic al părţii vătămate, constituie infracţiunea de furt calificat, prevăzută de art. 208 alin. 1 – 209 alin. 1 lit. a, g şi i cod penal cu aplic. art. 75 lit. c cod penal fată de inculpatii A şi B. Potrivit acestui text de lege luarea de către două sau mai multe persoane împreună a unor piese şi subansamble metalice din atelierul mecanic al părţii vătămate, în scopul însuşirii pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Conform art. 3201 alin. 7 cod procedură penală instanţa va pronunţa condamnarea inculpatilor, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii.

Sub aspectul laturii obiective a infractiunii, inculpatii au actionat în scopul insusirii pe nedrept a bunurilor care se aflau în atelierul părţii vătămate, actele comise de acestia intrand în continutul elementului material al infractiunii de furt calificat. Săvârsirea acestor fapte rezultă din probele administrate pe parcursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti: proces verbal de consemnare a plângerii sau denunţului oral,  adresa de prejudiciu a părţii civile,  declaraţii martori,  declaraţii inculpaţi,  proces verbal de prezentare pentru recunoaştere de pe fotografii cu planşă foto.

Din analiza probelor administrate în cauză si a imprejurărilor în care a fost savarsită fapta rezultă că s-a adus o atingere suficient de gravă valorilor sociale apărate prin legea penală.

De asemenea, instanta constată că subzistă legătura de cauzalitate necesară pentru existenta infractiunii, între fapta comisă şi urmarea socialmente periculoasă produsă de către inculpati.

În ceea ce priveşte vinovatia inculpatilor, instanţa reţine că acestia au săvârşit fapta cu intenţie directă definită în cadrul art.19 alin.1 pct.1 lit. a cod penal, întrucât aşa cum rezultă din probatoriul existent la dosar, acestia au prevăzut rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvărşirea infractiunii respective.

Retinerea circumstantelor agravante de la art. 209 alin. 1 lit. a, g şi i din codul penal se impune din moment ce fapta a fost comisă în timpul noptii, împreună cu alte persoane, prin efracţie şi escaladare, astfel cum rezultă din declaratiile martorilor date în faza de urmarire penală.

Având în vedere considerentele expuse mai sus, instanţa constată că fapta există, a fost săvărşită de către inculpati şi constituie infractiune în sensul art. 17 cod penal, astfel că în baza art. 345 alin. 2 C.proc.pen., urmează să îi condamne pe inculpati pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prevăzută şi pedepsită de art. art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a, g şi i cod penal cu aplic. art. 75 lit. c cod penal fată de inculpatii A şi B.

Sentinţa a rămas definitivă prin nerecurare la data de 03.07.2012.