Fara titlu

Sentinţă penală 15 din 22.01.2009


Dosar nr. 2875/257/2008

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SECTIE GENERALA

SENTINTA PENALA Nr. 15

Sedinta publica de la 22 Ianuarie 2009

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Medias din data de 24.10.2008 inculpatul L. C. a fost trimis în judecata pentru comiterea infractiunilor de vatamare corporala din culpa, prev. de art. 184 al. 2 si 4 C. pen. si conducerea autoturismului pe drumurile publice în timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice peste limita legala, prev. de art. 87 al. 1 din OUG nr. 195/2002.

În fapt s-a retinut prin actul de sesizare ca în data de 01.04.2008, dupa ce a consumat bauturi alcoolice, inculpatul a condus autoturismul pe DN 14 de la Dumbraveni spre Medias, însa a pierdut controlul volanului si s-a izbit de un copac, în urma impactului fiind grav accidentat pasagerul din autoturism B. M., acesta suferind leziuni traumatice vindecabile în 140-150 de zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei.

Partea vatamata nu a formulat pretentii civile, întrucât pâna la judecata a fost despagubit de inculpat.

Au formulat pretentii civile furnizorii de servicii medicale din Medias si Sibiu.

A fost citata în cauza si societatea la care autoturismul avea asigurare de raspundere civila obligatorie.

Examinând actele dosarului, respectiv:

-procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica ( f. 5-14 );

-diagrama alcotest ( f. 15 );

-buletinul de examinare clinica, procesul verbal de recoltare a probelor biologice si buletinul de analiza toxicologica – alcoolemie ( f. 17-18 );

-acte medicale ( f. 19, 22-33 );

-raportul de constatare medico – legala ( f. 34-35 );

-raportul de expertiza medico – legala ( f. 36-37 );

-declaratiile partii vatamate ( f. 40-42 );

-declaratiile inculpatului ( f. 44-49, 68 );

-declaratiile martorului F. G. ( f. 50, 69 );

-acte referitoare la autoturism si asigurare ( f. 20-21, 81-85 )

instanta retine urmatoarea stare de fapt:

În data de 01.04.2008 inculpatul a consumat o cantitate importanta de vin si bere, dupa care a decis sa se deplaseze cu autoturismul de la Dumbraveni la Medias. În autoturism a fost luat ca pasager partea vatamata B. G., acesta ocupând locul din partea dreapta fata.

La iesirea din Dumbraveni inculpatul a pierdut controlul autoturismului într-o curba si s-a izbit de un copac. În urma accidentului a rezultat vatamarea grava a partii vatamate, care a suferit leziuni vindecabile în 140-150 de zile de îngrijiri medicale. Persoana vatamata a fost transportata cu ambulanta la Spitalul Municipal Medias si apoi la Spitalul Clinic de Urgenta Sibiu. În urma recoltarii probelor biologice s-a constatat ca inculpatul avea o îmbibatie alcoolica de 1,95 g/l la prima proba, respectiv 1,75 g/l la proba a doua.

 Autoturismul Dacia 1310 Break cu numarul de înmatriculare SB 22 ANA fusese cumparat de putin timp si urma sa fie înmatriculat pe numele sotiei inculpatului L. A. ( f. 81 ). În urma accidentului autoturismul a suferit avarii grave, motiv pentru care a fost dus la casare. La momentul producerii accidentului, pentru autoturism exista asigurare de raspundere civila obligatorie încheiata de fostul proprietar S. I. la SC Omniasig SA – sucursala Sibiu ( f. 84 ).

Starea de fapt expusa se desprinde din declaratiile inculpatului, partii vatamate, ale martorului asistent Filip, din constatarile facute în urma recoltarii probelor biologice de la inculpat, din expertiza medico – legala asupra partii vatamate si din cercetarea la fata locului efectuata de politie. Toate probele enumerate releva culpa inculpatului în manevrarea autoturismului din cauza consumului de alcool. Legatura de cauzalitate este demonstrata de constatarile politiei: pierderea controlului autoturismului s-a produs într-o curba , pe un carosabil umed, pe timp de ploaie, fara sa existe urme de frânare, în conditiile în care inculpatul consumase a cantitate importanta de alcool ( 2 litri de vin si câteva pahare de bere, dupa propriile declaratii ), lucru care a afectat decisiv capacitatea sa de a conduce autoturismul.

Fapta inculpatului, care nu a respectat dispozitiile legale si masurile de prevedere pentru îndeplinirea activitatii de conducere a autoturismului, de a pricinui din culpa o vatamare corporala a persoanei vatamate, care a necesitat pentru vindecare 140-150 de zile de îngrijiri medicale constituie infractiunea de vatamare corporala din culpa, prev. de art. 184 al. 2 si 4 C. pen., pentru care instanta va stabili pedeapsa de 2 ani închisoare.

Fapta inculpatului de a conduce autoturismul pe drumurile publice având în sânge o îmbibatie alcoolica de 1,95 g/l constituie infractiunea prev. de art. 87 al. 1 din OUG nr. 195/2002 actualizata, pentru care instanta va stabili pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare.

La individualizarea pedepselor stabilite instanta a avut în vedere urmatoarele criterii:

-limitele de pedeapsa prev. de C. pen. si legea speciala;

-gradul ridicat de pericol social a faptelor comise;

-urmarile produse prin vatamarile cauzate persoanei vatamate si distrugerea autoturismului, dar si posibilitatea, extrem de plauzibila în conditiile date, a producerii unor consecinte mai grave;

-nivelul ridicat al alcoolemiei inculpatului;

-reparatia prejudiciului cauzat persoanei vatamate prin satisfacerea pretentiilor civile înainte de faza de judecata;

-recunoasterea culpei în producerea accidentului si regretul manifestat.

Chiar daca unele împrejurari retinute ar putea constitui circumstante atenuate, instanta apreciaza ca circumstantele concrete în care a actionat inculpatul ( conducerea autoturismului dupa consumarea unei cantitati importante de alcool si acceptarea luarii ca pasager în autoturism a partii vatamate în aceste conditii ) impun ca regimul sanctionator sa nu fie coborât sub minimul special prevazut de dispozitiile legale. În schimb, va avea în vedere aceste aspecte la alegerea formei de executare a pedepsei.

În temeiul art. 33 lit. a si 34 lit. b C.pen. instanta va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare.

Potrivit  art. 71 al. 2 C. pen. instanta va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C. pen. pe durata executarii pedepsei principale. Instanta a avut în vedere la alegerea pedepselor accesorii natura si gravitatea infractiunilor comise, circumstantele concrete expuse anterior si persoana inculpatului.

Dupa cum am aratat deja, comportamentul inculpatului dupa comiterea infractiunii îndreptateste instanta sa aprecieze ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate.

În temeiul art. 81 C. pen. instanta va suspenda conditionat executarea pedepsei principale pe o durata de 4 ani, termen de încercare stabilit în conditiile art. 82 C. pen.

Conform art. 359 C. pr. pen. instanta va atrage atentia inculpatului asupra prev. art. 83 C.pen. referitoare la conditiile de revocare a suspendarii.

Potrivit art. 71 al. 5 C. pr. pen. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

Persoana vatamata B. G. a aratat ca nu se constituie parte civila în cauza ( f. 70 ), lucru care va fi constatat de instanta.

Situatia juridica a autoturismului a fost expusa în cuprinsul analizarii starii de fapt, iar instanta se va margini sa constate calitatea de asigurator a SC Omniasig SA – sucursala Sibiu.

Spitalul Municipal Medias s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 50 de lei ( f. 66 ) pentru îngrijirile acordate persoanei vatamate. Aceste cheltuieli au fost platite de inculpat în faza de judecata ( f. 80 ), recuperarea acestui prejudiciu fiind constatata de instanta.

În cauza au formulat pretentii civile Spitalul Clinic de Urgenta Sibiu ( f. 78 ), unde partea vatamata a fost internat si Serviciul de Ambulanta Sibiu ( f. 93 ), pentru transportul partii vatamate de la locul accidentului la Medias si ulterior la Sibiu.

În temeiul art. 313 din Legea nr. 95/2006 modificata si completata prin OUG nr. 72/2006 instanta va obliga inculpatul sa plateasca partilor civile Spitalul Clinic de Urgenta Sibiu si Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu sumele solicitate de 2088,51 lei, respectiv 968 de lei, plus dobânzi si penalitati pâna la data platii catre ambele unitati sanitare.

Conform art. 191 al. 1 C. pr. pen. instanta va obliga inculpatul sa plateasca statului cheltuieli de judecata în suma de 400 de lei, din care 200 de lei reprezinta onorariul aparatorului din oficiu avansat din fondurile Ministerului Justitiei.