Fara titlu

Sentinţă penală 365 din 15.12.2008


DOSAR PENAL NR. 3006/257/2008

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SENTINTA PENALA NR. 365

Sedinta publica de la 15 decembrie 2008

Constata ca prin Rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Medias din 7.11.2008, a fost trimis în judecata inculpatul:

-M. P. pentru savârsirea infractiunilor de conducere a unui autoturism pe drumul public fara a fi înmatriculat, cu nr. fals de înmatriculare si fara a poseda permis de conducere fapte prevazute si pedepsite de art. 85 al 1si 2 si art. 86 din OUG. 195/2002 republicata cu aplicarea art. 33 litera b si 34 cod penal.

S-a retinut în sarcina inculpatului împrejurarea ca în data de 12.06.2008 acesta a condus pe drumul din Copsa Mica autoturismul marca BMW 318i caruia în prealabil i-a montat placutele de înmatriculare de la un alt autoturism BMW 316i, apoi a condus pe strazile din municipiul Medias, iar dupa ce a fost oprit de organele de control rutier s-a constatat ca acesta nu poseda nici permis de conducere.

Legal citat , inculpatul prezent la judecata declara ca recunoaste întocmai savârsirea infractiunilor retinute în sarcina sa si mentioneaza ca regreta savârsirea faptelor pentru care a fost trimis în judecata.

Analizând actele si probele dosarului, si anume:

-procesul verbal de constatare a infractiunii fila 5-6, cu plansa fotografica anexa filele 7-10 dosar, din care rezulta ca inculpatul a fost depistat de organele de politie  în timp ce conducea autoturismul marca BMW 316i cu nr. de identificare WBACA11060AJ22089, având placutele de înmatriculare ce au fost atribuite de autoritatile austriece unui alt autovehicul, si fara a poseda permis de conducere, pe str. ST.L.Roth

-adresa nr. 1458270/02.09.2008 a Institutiei Prefectului din care rezulta ca inculpatul nu poseda permis de conducere

-adresa nr. 1492827/23.07.2008 a Directiei Politiei de Frontiera Oradea – Punctul de contact Oradea- fila13, din care reiese faptul ca autovehiculul marca BMW  cu serie sasiu  WBAC… condus de inculpat figureaza radiat din circulatie de catre autoritatile germane din data de 30.08.2007 iar autoturismul marcaBMW 318i figureaza ca atribuit  cu serie sasiu WBAC…

-xerocopii ale documentelor referitoare la cele doua autovehicule detinute de inculpat

-declaratiile martorilor B. A. si F. M. date în cursul urmaririi penale si în fata instantei

-declaratiile inculpatului care a recunoscut faptele savârsite

instanta retine urmatoarele:

În luna februarie 2008 inculpatul a achizitionat un autoturism marca BMW de la o cunostinta din Axente Sever judet Sibiu, fara a întocmi contract de vânzare cumparare. Constatând inculpatul ca autoturismul achizitionat nu era înmatriculat, în luna iunie 2008 a mai achizitionat un autoturism avariat total marca BMW  din târgul auto Sibiu.

La data de 12.06.2008, inculpatul a luat placutele de înmatriculare W- 97427V  ce erau atribuite autoturismului marca BMW cu nr. identificare WBACA 310X0EG70728 si le-a montat pe autoturismul marca BMW cu nr. de identificare WBAC...

Apoi inculpatul a condus autoturismul marca BMW cu nr. de identificare WBAC… pe strazile din Copsa Mica si pe DN.14 înspre Medias precum si pe strazile din Medias însotit fiind de martorii B. A. si F. M.

Pe strada ST.L Roth din Medias a fost oprit de un echipaj al politiei rutiere care au si stabilit ca autovehiculul era neînmatriculat, cu nr. fals de înmatriculare precum si faptul ca inculpatul nu poseda permis de conducere.

Faptele inculpatului M. P. care a circulat pe drumul public cu un autoturism pe care el l-a achizitionat si care era neînmatriculat si caruia i-a montat placutele de identificare de la un alt autoturism pe acre inculpatul l-a achizitionat chiar în acest scop, se încadreaza în infractiunile prevazute de art. 85 al 1 si 2 din OUG 195/2002, în sensul ca inculpatul a condus un autoturism neînmatriculat si cu nr. fals de înmatriculare , pentru savârsirea acestora instanta condamnându-l la pedepsele închisorii de câte 1 an.

Fapta aceluiasi inculpat care a condus autoturismul pe drumul public fara a poseda permis de conducere întruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute la art.86 al 1 din OUG 195/2002 pentru savârsirea careia instanta îl va condamna la pedeapsa închisorii de 1 an si 8 luni.

În baza prevederilor art. 71 cod penal privind pedeapsa accesorie, instanta va interzice inculpatului pe durata executarii pedepselor aplicate exercitarea dreptului prevazut la art. 64 litera a teza a II-a si anume dreptul de a fi ales în autoritatile publice  sau în functii elective, precum si dreptul prevazut la litera b acela de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, fata de pronuntarea unei solutii de condamnare instanta considerându-l nedemn de exercitarea acestor drepturi.

Constatând ca inculpatul a savârsit mai multe infractiuni fara a fi condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele , în temeiul art. 33 litera a, 34 litera b cod penal, inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai mare de 1 an si 8 luni.

Având în vedere lipsa antecedentelor penale, recunoastere faptelor , circumstantele în care acestea s-au produs , instanta apreciaza ca executarea pedepsei poate fi atinsa si fara privare de libertate si în temeiul art. 81, 82 cod penal va dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate pe o durata de 3 ani si 8 luni.

Inculpatului i se vor pune în vedere dispozitiile art.83 cod penal, privind savârsirea de noi infractiuni cu intentie în perioada termenului de încercare si revocarea beneficiului suspendarii.

Se aplica totodata dispozitiile art.71 al 5 cod penal privind suspendarea pedepsei accesorii  .

În baza art. 191 cpp, instanta obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare catre stat în suma de 500 lei.