Acordare personalitate juridică

Hotărâre 323 din 18.04.2011


ROMÂNIA

JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD OPERATOR 2826

DOSAR NR.

Î N C H E I E R E A  NR.323/2011

Sedinta publica din 18 aprilie 2011

Presedinte:

Grefier:

S-a luat în examinare cererea formulata de petenta Asociatia C. P. Pâncota,pentru acordare personalitate juridica.

La apelul nominal nu se prezinta nimeni.

Procedura de citare legal îndeplinita, fara citarea partilor.

S-a facut referatul cauzei, dupa care se constata ca sau depuse certificatele de cazier fiscal pentru membrii asociati.

Nemaifiind cereri, instanta declara faza probatorie încheiata si trece la judecarea cauzei în fond pe baza actelor de la dosar.

Cererea este legal timbrata cu 19 lei si timbru judiciar în valoare de 0,3 lei.

J U D E C A T A,

Constata ca prin cererea înregistrata la aceasta instanta la ..2011, timbrata legal cu 19 lei si timbru judiciar în valoare de 0,30 lei, petenta Asociatia C. P. Pâncota prin reprezentant împuternicit al asociatiei G. E., a solicitat autorizarea functionarii petentei ca persoana juridica de drept privat potrivit prevederilor art.26 din Legea nr.1/2000 cu modificarile ulterioare, precum si înscrierea în Registrul privind asociatiile si fundatiile si la Administratia Financiara.

În drept, s-au invocat prevederile OG.26/2000 aprobata prin Legea 246/2005, modificata prin Legea nr.34/2010.

În sustinerea cererii s-au depus înscrisuri, filele 3-30, respectiv 35-38 dosar.

Examinând cererea petentei, pe baza dispozitiilor legale aplicabile, precum si din coroborarea actelor de la dosar, instanta retine în fapt urmatoarele:

Potrivit Statutului si Actului constitutiv, autentificate de BNP M.D.E., cu nr../21 martie 2011, filele 15,21 dosar, se retine ca, numitii G.E., P.T., S.G. si T.I., în calitate de fosti membri sau mostenitori ai fostilor membrii ai formei asociative ,,C. P. Pâncota,, au constituit în forma de organizare a Comunei Politice, în conformitate cu prevederile OG nr.26/2000, cu modificarile ulterioare, respectiv art.26 din Legea nr.1/2000 cu modificarile survenite prin Legea nr.247/2005, forma asociativa sub denumirea ,, C. P. Pâncota,,.

Potrivit Statutului si Actului constitutiv mai sus precizate, asociatia nu are  scop patrimonial, având durata de functionare nedeterminata, si un patrimoniu initial la constituire de 670 lei  prin aport în numerar.

Referitor la scopul petentei consta în administrarea si exploatarea, cât si în modalitatile  acestora, referitoare la terenurile forestiere, cu destinatie forestiera, cuprinse în amenajamentele silvice, cât si acelora cu destinatie agricola acoperite cu vegetatie forestiera: pasuni împadurite, tufarisuri si altele asemenea, pasuni si fânete, cu privire la care urmeaza a se reconstitui dreptul de proprietate potrivit Legii nr.1/2000 modificata si completata prin Legea nr.247/2005, HG nr.890/2005 si HG nr.1120/2005, asa cum sunt prevazute în Statutul si Actul constitutiv depus la dosarul cauzei.

În cauza, îsi gasesc incidenta prevederile OG nr.26/2000 cu modificarile ulterioare, precum si prevederile Legii nr.1/2000, mai precis art.26-28.

Asa cum rezulta din prevederile art.26 si urmatoarele din Legea nr.1/2000, scopul acestor reglementari a fost acela de a se reconstitui fostele forme de exploatare în comun a suprafetelor de paduri si pasuni comunale în favoarea fostilor proprietari sau a mostenitorilor acestora care doresc sa reia exploatarea în comun a fostelor suprafete detinute anterior în proprietate, ei însasi ori antecesorii lor.

Astfel art. 28 din Legea nr.1/2000 cu modificarile ulterioare, arata ca:,, În vederea organizarii administrarii terenurilor forestiere prevazute la art. 26 din prezenta lege si a determinarii responsabilitatilor cu privire la administrarea lor, persoanele îndreptatite se vor reorganiza, în baza acestei legi, în formele asociative initiale.

În termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi un comitet ad-hoc va solicita judecatoriei în a carei raza teritoriala sunt situate terenurile recunoasterea formelor asociative de administrare si de exploatare a terenurilor forestiere.

Comitetul ad-hoc va prezenta judecatoriei, o data cu cererea, un statut în forma autentica sau certificata de avocat, în care se vor stabili structura acestora, organele de conducere, modul de administrare a terenurilor forestiere, în conditiile legii, drepturile si obligatiile membrilor, raspunderi, sanctiuni, modul de dizolvare, precum si alte prevederi specifice.

Prin hotarâre judecatoreasca formele asociative de administrare în comun, constituite în conditiile si cu respectarea regimului silvic prevazut de lege, redobândesc calitatea de persoana juridica. Hotarârea judecatoreasca va fi înscrisa într-un registru special tinut de judecatorie.,,

Potrivit prevederilor OG nr.26/2000 privind asociatiile si fundatiile, ce constituie legea generala în materie de asociatii, persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati de interes general sau în interesul unor colectivitati ori, dupa caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii în conditiile acestui act normativ.

Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei întelegeri, pun în comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor în munca pentru realizarea unor activitati în interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, în interesul lor personal nepatrimonial, si dobândeste personalitate juridica prin înscrierea în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei în a carei circumscriptie teritoriala îsi are sediul.

În vederea dobândirii personalitatii juridice, membrii asociati încheie actul constitutiv si statutul asociatiei, în forma autentica sau atestata de avocat.

Conform  art.6, alin. 1, actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute: a) datele de identificare a membrilor asociati: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;  b) exprimarea vointei de asociere si precizarea scopului propus; c) denumirea asociatiei; d) sediul asociatiei; e) durata de functionare a asociatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului, sau, dupa caz, pe termen nedeterminat; f) patrimoniul initial al asociatiei; activul patrimonial, în valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul în natura si/sau în bani al asociatilor. În cazul aportului în natura, forma autentica a actului constitutiv si a statutului este obligatorie; g) componenta nominala a celor dintâi organe de conducere, administrare si control ale asociatiei; h) persoana sau, dupa caz, persoanele împuternicite sa desfasoare procedura de dobândire a personalitatii juridice; i) semnaturile membrilor asociati.

Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:  a) elementele prevazute la art.6, alin. (2), cu exceptia celor precizate la lit. g) si h); b) precizarea scopului si a obiectivelor asociatiei; c) modul de dobândire si de pierdere a calitatii de asociat; d) drepturile si obligatiile asociatilor; e) categoriile de resurse patrimoniale ale asociatiei;  f) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale asociatiei; g) destinatia bunurilor, în cazul dizolvarii asociatiei.

Cererea de înscriere se adreseaza judecatoriei în a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa-si aiba sediul  urmând a fi însotita de: a) actul constitutiv;  b) statutul asociatiei; c) actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial;  d) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.

Din acest texte egale, retine deci ca, în cazul fostilor membri sau mostenitori ai fostilor membrii ai formei asociative prevazute la art.26  din Legea nr.1/2000, un comitet ad-hoc va solicita judecatoriei în a carei raza teritoriala sunt situate terenurile recunoasterea formelor asociative de administrare si de exploatare a terenurilor forestiere.

În acest sens, legiuitorul a prevazut termenul pâna la care se pot formulat astfel de cereri, respectiv în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a legii, respectiv a Legii nr.1/2000, - 11.01.2000, respectiv a intrarii în vigoare a Legii nr.247/2005, de modificare si completare a prevederilor Legii nr.1/2000,- 25.07.2005.

Petenta, prin împuternicit s-a adresat judecatoriei cu o cerere de recunoastere a calitatii de persoana juridica a formei asociative ,,C. P. Pâncota,, potrivit prevederilor art.26 din Legea nr.1/2000, mult dupa expirarea termenului prevazut de legiuitor.

De asemenea, cererea de recunoastere a calitatii de persoana juridica este formulata de împuternicitul membrilor asociati si nu în numele comitetului ad-hoc, la care se refera expres art.28 alin.2 din Legea nr.1/2000.

În acest sens sunt si prevederile art.33 din Legea nr.1/2000, reconstituirea dreptului de proprietate în cazul formelor asociative prevazute la art. 26 alin. (1) din lege, aflate în curs de constituire, poate fi formulata de comitetul ad-hoc de initiativa.

Raportat la scopul prevazut în statut, si anume acela de administrare si exploatare a terenurilor forestiere, cu destinatie forestiera, cuprinse în amenajamentele silvice, cât si acelora cu destinatie agricola acoperite cu vegetatie forestiera: pasuni împadurite, tufarisuri si altele asemenea, pasuni si fânete, cu privire la care urmeaza a se reconstitui dreptul de proprietate potrivit Legii nr.1/2000 modificata si completata prin Legea nr.247/2005, HG nr.890/2005 si HG nr.1120/2005, fata de prevederile art.33 din Legea nr.1/2000 cererea de reconstituire a dreptului de proprietate putând fi formulata pâna la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv, acesta fiind un termen de decadere, rezulta ca si termenul de 90 de zile prevazut de art.28 alin.2 din aceiasi lege este  tot un termen de decadere, în caz contrar putându-se recunoaste calitatea de persoana juridica a fostelor forme asociative a caror scop nu mai poate fi atins, tocmai ca urmare a neformularii cererii de reconstituire pâna la termenul precizat, 30 noiembrie 2005.

Pe cale de consecinta, în temeiul dispozitiilor art.26-28 din Legea nr.1/2000, cu modificari, prevederile OG.26/2000 aprobata prin Legea 246/2005, urmeaza a se respinge cererea petentei.

Vazând ca nu se pune problema cheltuielilor de judecata,

Pentru aceste motive, în numele legii,

H O T A R A S T E,

Respinge cererea formulata de petenta Asociatia C. P. Pâncota prin reprezentant împuternicit al asociatiei G. E., pentru acordare personalitate juridica.

Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica din 18 aprilie 2011.

Presedinte,  Grefier,