Anulare act

Sentinţă civilă 1050 din 13.07.2011


ROMANIA

JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD OPERATOR 2826

DOSAR NR.

SENTINTA CIVILA NR.1050/2011

Sedinta publica din 13 iulie 2011

Presedinte:

Grefier:

S-a luat în pronuntare cauza civila privind formulata de reclamantii I.I. si P.T. împotriva pârâtei A.U.C.F.U.R., pentru anulare act.

La apelul nominal nu se prezinta nimeni.

Procedura de citare este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei, dupa care dupa care se constata ca dezbaterea în fond a cauzei a avut la termenul din 11 iulie 2011, când partile prezente au pus concluzii pe fond, si s-a amânat pronuntarea la termenul de azi, cunoscut de parti, termen pentru care au fost depuse concluzii scrise de ambele parti.

J U D E C A T A,

Constata ca prin actiunea civila înregistrata la aceasta instanta la data de .., legal timbrata, reclamantii I.I. si P.T., au solicitat în contradictoriu cu pârâta A.U.C.F.U.R. ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna anularea Proceselor-verbale al Adunarii Generale extraordinare din 31.05.2009 si din 1.06.2009 a Consiliului De Administratie ,în temeiul art.23 al.3 din OG 26/2000.

Cu cheltuieli de judecata.

A motivat în fapt prin aceea ca, reclamantii, în calitate de membrii composesori, dupa cum rezulta din procesul-verbal al Adunarii Generale, nu au participat la aceasta, ceea ce îi îndreptateste sa promoveze prezenta cerere.

În ce priveste termenul de 15 zile , dupa cum rezulta din copia cererii aflate la dosar, aceste procese-verbale au fost predate petentilor, prin aparator, în data de 4.03.2011.

Adunarea generala extraordinara din 31.05.2009 a fost nelegala, întrucât s-a  încalcat art. 13 din Statutul Asociatiei, articol care prevede ca adunarea generala trebuie convocata cu cel putin 20 de zile calendaristice înainte si trebuie sa cuprinda :data ,locul si ora tinerii adunarii ,precum si ordinea de zi cu prezentarea tuturor problemelor care fac obiectul dezbaterii, iar în speta o astfel de convocare nu exista.

Pentru legala constituire a acestei adunari era obligatorie prezenta unui numar de membri ,care sa însumeze dreptul de proprietate asupra a 1/2 parti din padurea si pasunea comunala, cvorum ce nu a fost însa întrunit în acea sedinta.

A mai aratat ca, sedinta Adunarii generale trebuia sa fie condusa de catre presedintele Consiliului de Administratie ,sau în lipsa acestuia de catre vicepresedinte sau o persoana desemnata în acest scop, iar din procesul-verbal de sedinta rezulta ca aceasta nu a fost condusa de nici una dintre cele 3 persoane prevazute de Statut.

Pe lânga aceste vicii de natura formala ce atrag nulitatea procesului-verbal,  exista si vicii de fond , respectiv, potrivit art.8 din Statut calitatea de membru o poate dobândi doar persoana proprietara de terenuri cu vegetatie forestiera si pasuni situate în raza de activitate a asociatiei,  aceasta dovada nefiind facuta pentru nici unul dintre noii membrii aprobati în sedinta.

Mai mult, Z.C.G. a fost aprobat ca membru abia în aceasta sedinta,ocazie cu care a fost numit si membru al Consiliului de administratie, or, în aceste conditii acesta a devenit membru al consiliului si presedinte al asociatiei concomitent cu dobândirea calitatii de membru.

Pentru aceste considerente, procesul-verbal din 31.05.2009 se impune a fi anulat, cu consecinta anularii masurilor dispuse, printre care primirea de noi membri, demiterea Consiliului de administratie si alegerea unui Consiliu de administratie nou.

Ca urmare a anularii procesului-verbal al acestei sedinte, se impune anularea procesului-verbal din 1.06.2009 al sedintei noului Consiliu de administratie, deoarece, reitereaza, masura numirii noului Consiliu de administratie va fi invalidata. La fel ca în cazul procesului-verbal anterior si anularea acestuia duce la invalidarea celor doua masuri discutate si dispuse pe ordinea de zi, respective alegerea presedintelui si administratorului si împuternicirea acestora pentru a reprezenta interesele asociatiei.

Prin completarea considerentelor actiunii, depusa la data de 11 aprilie 2011, reclamantii au aratat ca se impune anularea acestor dispozitii pentru lipsa consimtamântului valabil exprimat la convocarea adunarii generale.

În drept sunt aplicabile prevederile OG 26/2000, cu modificari.

Prin întâmpinarea depusa la fila 29-30 dosar, pârâta a solicitat respingerea actiunii, cu obligarea reclamantilor la plata cheltuielilor de judecata.

Pe cale de exceptie au aratat ca reclamantii sunt decazuti din dreptul de a mai contesta hotarârea adunarii generale, având în vedere prevederile art.23 al.2 din OG 26/2000, actiunea fiind exercitata cu depasirea termenului legal de 15 zile prevazut de acest text.

Exceptia decaderii a fost unita cu fondul cauzei la termenul din 6 iunie 2011.

Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar : înscrisuri f.4-7, 12-16-27, 29-34,36-45, 46-50, 53-55, 58-72,76-, 78-99, 105-112 si s-au audiat martorii O.C. f.60, I.A. f.61, F.I.  si S.P. f.106 dosar.

Asupra exceptiei decaderii, precum si a cererii reclamantei, fata de apararile formulate pe cale de întâmpinare, din coroborarea probelor de la dosar, retine în fapt urmatoarele:

La data de 31 mai 2009, a avut loc sedinta extraordinara a A.U.C.F.U.R., având ca ordine la zi primirea de noi membrii, alegerea noului Consiliu de Administratie si demiterea celui vechi, anularea vechi stampile si emiterea unei noi stampile cu nr.2.

 De asemenea, la data de 01.06.2009 a avut loc sedinta noului Consiliu de Adunare al pârâtei, având ca ordine de zi alegerea noii conduceri-presedinte, administrator si împuternicirea presedintelui, administratorului pentru a reprezenta Asociatia la banci, finante, Directia Muncii, CASS Arad, Ag. somaj, ITM, APIA si alte institutii care apara interesele Asociatiei.

 Prin Încheierea nr.84/25.01.20100 pronuntata în dosar nr../246/2010 al Judecatoriei Ineu, a fost admisa cererea petentei A.U.C.F.U.R. si s-a dispus autorizarea modificarii actului constitutiv si statutul petentei conform Actului Aditional la statutul si actul constitutiv al petentei, autentificat la BNP L.F. cu nr../06 iulie 2009.

Dupa cum rezulta din considerentele acestei încheieri, s-a retinut în fapt ca la data de 31 mai 2009 a avut loc Adunarea Generala a membrilor composesori, prin procesul verbal încheiat la aceiasi data s-a dispunându-se numirea noului consiliu de administratie, potrivit prevederilor art.21 din OG nr.26/2000 cu modificarile si completarile ulterioare.

 Prin decizia civila nr.822/2009 a Tribunalului Arad sectia civila, data în dosar nr../246/2009 , a fost dispusa înscrierea acestor mentiuni în Registrul special tinut de judecatorie.

Potrivit procesului verbal întocmit la data de 1 iunie 2009, autentificat sub nr../29.06.2009 la BNP L.F. din Ineu, copie fila 11,12 dosar, noul consiliu de administratie a hotarât numirea presedintelui precum si a administratorului A.U.C.F.U.R., în conformitate cu prevederile art.14 alin.1 din statutul petentei.

Potrivit Actului Aditional la statutul si actul constitutiv al petentei, autentificat la BNP L.F. cu nr../06 iulie 2009, fila 15,16 dosar, întocmit ca urmare a proceselor verbale ale Adunarii Generale a membrilor composesori din data de 31.05.2009 si respectiv al Consiliului de Administratie al petentei din data de 01.06.2009, s-a modificat actul constitutiv si statutul A.U.C.F.U.R..

În fine, se retine ca pârâta este constituita ca persoana juridica fara scop patrimonial, conform prev.art.26 din Legea nr.1/2000 cu modificarile ulterioare, respectiv prev.OG nr.26/2000 cu modificarile ulterioare, privind asociatiile si fundatiile.

Reclamantul P.T. detine calitatea de membru în A.U.C.F.U.R. de înfiintare pâna în prezent, fila 61,62 dosar.

Reclamantul I.I. a detinut functia de Presedinte al A.U.C.F.U.R. pâna la data de 29.04.2009, când a fost înlocuit cu actualul Presedinte-Z.C.G., care detinuse anterior în cadrul A.U.C.F.U.R. , functia de administrator, fila 61, 62 dosar.

Potrivit disp. art.20 si urmatoarele din OG nr.26/2000 , cu modificari, ,,organele asociatiei sunt: adunarea generala; consiliul director;cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori.

Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor, având ca si competente: stabilirea strategiei si a obiectivelor generale ale asociatiei; aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a bilantului contabil;alegerea si revocarea membrilor consiliului director; alegerea si revocarea cenzorului sau, dupa caz, a membrilor comisiei de cenzori; înfiintarea de filiale;modificarea actului constitutiv si a statutului; dizolvarea si lichidarea asociatiei, precum si stabilirea destinatiei bunurilor ramase dupa lichidare; orice alte atributii prevazute în lege sau în statut.,,

În fine, la art.23 din acest act normativ se prevede ca ,,Hotarârile luate de adunarea generala în limitele legii, ale actului constitutiv si ale statutului sunt obligatorii chiar si pentru membrii asociati care nu au luat parte la adunarea generala sau au votat împotriva. Hotarârile adunarii generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispozitiilor cuprinse în statut, pot fi atacate în justitie de catre oricare dintre membrii asociati care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat împotriva si au cerut sa se insereze aceasta în procesul-verbal de sedinta, în termen de 15 zile de la data când au luat cunostinta despre hotarâre sau de la data când a avut loc sedinta, dupa caz.,,

Fiind ridicata prin întâmpinare exceptia decaderii reclamantilor din dreptul de a mai contesta hotarârile luate de adunarea generala a pârâtei, exceptie unita cu fondul cauzei la data de 06 iunie 2011, aceasta va fi analizata pe baza probatoriului administrat mentionat mai sus.

Astfel, în raport de cererea reclamantilor, mai precis considerentele de fapt pe care se fondeaza cererea introductiva si precizarea considerentelor de fapt din data de 11.04.2011precum si dispozitiile legale redate anterior, se retine ca la data de 29.04.2009 comisia de cenzori din cadrul asociatiei pârâte a convocat Consiliul de Administratie al A.U.C.F.U.R. pentru a se analiza activitatea acestuia, fila 85 dosar, fiind propusa înlocuirea presedintelui asociatiei la acea data reclamantul I.I., urmând ca la o data ulterioara schimbarea presedintelui si respectiv numirea unui nou presedinte sa se realizeze  prin Hotarârea Adunarii Generale a asociatiei pârâte conform art.14 lit.e din Statutul Asociatiei.

Astfel, la data de 09.05.2011 a fost întocmit un convocator cu membrii asociatiei pârâte, fila 87 dosar, în vederea Adunarii Generale a membrilor asociatiei, pentru data de 29 mai 2009.

Potrivit procesului-verbal cu nr.216/29 mai 2009, copie la fila 90 dosar al Adunarii generale extraordinare a membrilor asociati, ca urmare a faptului ca nu au fost prezenti decât un numar limitat de membri neîntrunindu-se cvorumul necesar adoptarii vreunei hotarâri, s-a stabilit ca data a urmatoarei sedinte a Adunarii generale a membrilor asociatiei, aceea de 31 mai 2009, orele 19,00, la Caminul Cultural.

Astfel, în raport de aceste înscrisuri coroborate cu declaratiilor martorilor O.C., I.A., F.I. si S.P. f.60-62, 106 dosar, rezulta ca adunarea generala a membrilor asociatiei a avut loc la data stabilita, respectiv 31 mai 2009 la care cei doi reclamanti nu participat, acestia putând contesta hotarârea Adunarii generale, în termen de 15 zile.

Cu privire la acest termen, mai precis momentul la care au luat cunostinta de cele adoptate ca urmare a Adunarii generale a membrilor asociatiei din data de 31 mai 2009 si respectiv a Consiliului de Administratie din data de 01 iunie 2009, în modalitatea în care s-a asigurat convocarea membrilor asociati: prin convocator, afisare la sediul Caminului Cultural si prin batai de toba în tot satul, este evidenta notorietatea evenimentului, mai ales ca este un sat restrâns, fila 61, 62 dosar respectiv 106 dosar , aspect ce se coroboreaza cu depozitiile martorilor O.C. si S.P., f.60 si 106 dosar, ca arata faptul ca desi nu sunt membrii composesori si deci nu au interes sa participe la adunarile composesoratului, schimbarea reclamantului I.I. din functia de presedinte al composesoratului era notorie în localitate.

Aceiasi martori afirma ca, schimbarea reclamantului din aceasta functie s-a datorat faptului ca reclamantul a înstrainat diferente suprafete de teren din patrimoniul composesoratului catre terti.

Martorii I.A. si F.I., f.61,62 dosar, confirma faptul ca reclamantul I.I. cunostea aceste aspecte, fiindu-i solicitat de mai multe ori sa predea actualului presedinte o serie de documente si stampila composesoratului.

Aceste discutii s-au facut în mai multe rânduri, cu ambii reclamanti, iar reclamantul I.I. cunostea ca a fost înlocuit din functia de presedinte al composesoratului  întrucât i s-a suspendat contractul de munca  încheiat cu pârâta în anul 2009, iar reclamantul P.T. a fost audiat în calitate de martor în toamna anului 2009, într-un dosar penal ce viza actele de înstrainare efectuate de fostul presedinte al A.U.C.F.U.R., reclamantul I.I., potrivit declaratiilor martorilor I. si F., ambii membrii în consiliul de Administratie al pârâtei si al A.U.C.F.U.R..

În acest sens la dosar s-au depus la f.69 dosar, acest aditional la contractul individual de munca cu nr../28.10.2008, privind încetarea contractului de munca al reclamantului I.I. cu pârâta, respectiv ca urmare a actului de control al ITM Arad, f.70,71 dosar, actul aditional la contractul de munca fiind comunicat reclamantului I.I., cu scrisoare recomandata la data de 03.09.2009,f.68 dosar, iar la f.107 dosar s-a depus declaratia reclamantului P.T. data în dosarul penal nr../P/2010- la IPJ Arad, serviciul de investigatii Criminale.

Din expunerea de mai sus se poate concluziona ca ambii reclamanti au avut cunostinta de adoptarea masurii Adunarii generale a membrilor composesori de Administratie al Asociatiei, înca din anul 2009, aspect sustinut si de aceea ca s-au purtat mai multe litigii cu privire la actele încheiate de reclamantul I.I. în perioada în care acesta ocupa functia de presedinte al asociatiei, de sub dosarele nr../246/2009 si dosar nr../246/2009 ale Judecatoriei Ineu, respectiv s-au publicat diferite articole în presa cu privire la aceste aspecte, f.97,98 dosar.

Prin urmare, dat fiind ca art.23 al.2 din OG nr.26/2000, prescriu ca pot fi contestate  hotarârile adoptate de Adunarea Generala a asociatiei într-un termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta, acest termen fiind unul de decadere, astfel ca exceptia apare ca întemeiata, reclamantii întelegând sa conteste în instanta aceste hotarâri cu depasirea acestui termen, urmând a fi admisa.

Pe cale de consecinta, urmare a admiterii exceptiei, vazând în drept disp.art.21, art.23 alin.2 din OG nr.26/2000 cu modificari, se va respinge actiunea reclamantilor.

Fiind solicitate cheltuieli de judecata de catre pârâta, în temeiul art.274 c.pr.civila vor fi obligati reclamantii, în solidar la 1.800 lei cheltuieli de judecata catre pârâta, justificate prin onorariu de avocat, f.112 dosar.

Pentru aceste motive, în numele legii,

H O T A R A S T E

Admite exceptia decaderii prevazuta de art.23, alin.2 din OG nr.26/2000, ridicata de pârâta A.U.C.F.U.R..

Respinge actiunea formulata de reclamantii I.I. si P.T. împotriva pârâtei A.U.C.F.U.R. pentru anulare act.

Obliga reclamantii în solidar la 1.800 lei cheltuieli de judecata catre pârâta.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica din 13 iulie 2011.

Presedinte,Grefier,