Infractiunea de ultraj

Sentinţă penală 15 din 19.01.2010


DREPT PENAL

Infracţiunea  prev. de art. 239 al.1,2 c.pen., respectiv infracţiunea de ultraj

Judecătoria Horezu

Sentinţa penală nr. 15/19 ianuarie 2010

Prin rechizitoriul Parchetului nr.807/P/2009, înregistrat sub nr. dosar 1532/241/2009, a fost trimis în judecată în stare de libertate, inculpatul  BRICHISALĂ DANIEL, fiul lui Ion şi Maria, născut la 14 mai 1965, domiciliat în comuna Sineşti, satul Popeşti, jud. Vâlcea, cu antecedente penale, pentru comiterea infr. prev. de art.239 al.1,2 C.pen., respectiv ultraj.

În motivare, s-a arătat , că în data de 4.04.2009, inculpatul i-a adresat ameninţări cu moartea şi l-a doborât la pământ şi i-a aplicat mai multe lovituri de picior în zona feţei şi toracelui şi i-a produs leziuni, ce au necesitat 15-17 zile de îngrijiri medicale pentru vindecarea părţii vătămate Popa Constantin , ce avea calitatea de pădurar în cadrul Ocolului Silvic Horezu şi se afla în timpul serviciului.

Instanţa a reţinut următoarele :

Inculpatul Brichisală Daniel audiat ( fila 30),  a arătat că în data de 4.04.2009, a luat nişte lemne putregai dintr-un gard, pe care l-a pus într-o căruţă şi s-a deplasat spre locuinţa sa din satul Popeşti şi, în acest timp, a venit pădurarul Popa Constantin, care l-a lovit cu pumnii în faţă şi l-a înjurat şi că, a lăsat căruţa  şi pădurarul i-a luat hamul de la cal şi că, nu a sustras lemne din pădure şi nu l-a lovit pe partea vătămată Popa Constantin , care era pădurar şi se consideră nevinovat şi nu este de acord să plătească despăgubiri părţii vătămate.

Partea vătămată Popa Gh Constantin audiat ( fila 18), a arătat că în data de 4.04.2009, în jurul orelor 11,30 a primit un telefon, prin care i se comunica că inculpatul se află în pădure în pct.”Iezer” şi taie lemne şi că, anterior acestui telefon, inculpatul fusese amendat pentru faptul că tăiase lemne fără aprobare şi s-a deplasat în punctul „Iezer”, pe raza comunei Sineşti, fiind în timpul serviciului şi a ajuns la locul unde se afla inculpatul, care acesta deja tăiase doi arbori de fag şi doi carpeni uscaţi şi erau puşi în căruţă şi că, inculpatul deja plecase din locul unde a tăiat arborii şi i-a solicitat inculpatului să-i oprească, iar acesta a refuzat şi a sunat la poliţie , pentru a i se acorda sprijin, şi că , terenul pădure de pe care au fost tăiaţi arborii a fost restituit lui Mateescu Viorel şi are contract de pază cu acesta, respectiv există contract de pază între Ocolul Silvic Horezu şi Mateescu Viorel.

Inculpatul Brichisală Daniel, l-a înjurat şi l-a ameninţat cu moartea, după care, a ridicat securea să-l lovească în cap pe partea vătămată Popa Constantin - pădurar la Ocolul Silvic Horezu şi că, a prins coada securii şi s-a luptat cu inculpatul şi că, inculpatul l-a doborât jos şi, în timp ce era căzut jos, inculpatul l-a lovit cu piciorul în spate şi a fugit şi l-a lovit şi în abdomen şi cu pumnii în zona feţei şi i-a rupt cămaşa şi geaca şi că inculpatul cunoştea că este pădurar şi că lemnele tăiate de inculpat erau nemarcate şi, inculpatul nu avea acte de provenienţă a acestora. Partea vătămată Popa Gh Constantin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 300 lei, despăgubiri materiale şi 1700 lei daune morale, pentru suferinţele provocate de inculpat.

În cauză au fost audiaţi martorii :  Chiriţă Ion ( fila 19), Oprea Constantin ( fila 20), Mărunţelu Alexandra ( fila 38), care au arătat că în data de 4.04.2009, inculpatul Brichisală Daniel, a luat lemne din pădure din pct.”Iezer” pe care le-a pus în căruţă şi  inculpatul s-a întâlnit cu partea vătămată Popa Gh Constantin, pădurar şi că, între aceştia a avut loc un incident , partea vătămată fiind plin de sânge pe faţă şi pe cămaşă, era zgâriat şi că, partea vătămată le-a spus că a fost lovit cu picioarele în coaste de inculpat şi a fost ameninţat că inculpatul îi taie gâtul cu securea şi că, partea vătămată avea geaca descusută sub braţ şi la faţa locului s-a deplasat poliţistul Oprea Constantin şi inculpatul a fugit .

Coroborând d probele se reţine :

La data de 4.04.2009, în jurul orelor 11,30, partea vătămată Popa Constantin - pădurar în cadrul Ocolului Silvic Horezu - titular al Cantonului 2 Urzica , de pe raza comunei Sineşti a fost sesizat telefonic , cu privire la faptul că inculpatul Brichisală Daniel se afla cu căruţa în pădure în punctul „Iezer” pentru a tăia arbori fără drept şi a sustrage material lemnos. Fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constând în efectuarea de patrulări , în scopul prevenirii tăierilor ilegale de arbori, pădurarul Popa Constantin, s-a deplasat în pădurea din pct.”Iezer”, situată pe raza comunei Sineşti, satul Popeşti, anunţându-l telefonic şi pe şeful Postului de Poliţie Sineşti, martorul Oprea Constantin căruia i-a solicitat sprijinul. Ajungând în pădurea situată în pct.”Iezer”, pădurarul Popa Constantin, l-a depistat pe inculpatul Brichisală Daniel, care intenţiona să plece cu căruţa încărcată cu lemne, şi, întrucât pădurarul bănuia că lemnele provin în urma tăierii arborilor fără drept din pădure, i-a solicitat inculpatului să oprească, pentru a măsura materialul lemnos şi pentru a indica locul de unde a tăiat arborii.

Inculpatul a refuzat să oprească şi şi-a continuat deplasarea, intrând pe terenurile de cultură. Observând acest lucru şi constatând că inculpatul are asupra sa şi o secure, partea vătămată Popa Constantin , l-a apelat din nou pe şeful Postului de Poliţie Sineşti, martorul Oprea Constantin, solicitându-i să se grăbească.

Auzind discuţia purtată cu şeful postului de poliţie, inculpatul care se deplasa în spatele căruţei, s-a întors spre pădurarul Popa Ctin şi a început să ameninţe pe acesta cu moartea, ridicând apoi securea cu intenţia de a-l lovi. Pentru a se apăra, partea vătămată Popa Ctin a prins securea cu mâinile , iar în  încercarea de a o elibera, inculpatul l-a doborât pe Popa Ctin la pământ şi în continuare, pentru a-l determina pe partea vătămată să dea drumul securii în timp ce, aceasta se afla căzută la pământ, inculpatul Brichisală Daniel, care se afla în picioare i-a aplicat mai multe lovituri de picior în zona feţei şi toracelui, provocând deteriorarea cămăşii şi a gecii numitului Popa Constantin. În cele din urmă, auzind sirena echipajului de poliţie, inculpatul Brichisală Daniel , i-a aplicat o ultimă lovitură de picior părţii vătămate Popa Constantin în partea stângă a toracelui, a reuşit să smulgă securea, după care a dezlegat calul de la căruţă şi a fugit. La scurt timp, a sosit la faţa locului şeful Postului de Poliţie Sineşti,  martorul Oprea Ctin, care însă nu l-a mai găsit pe inculpat, ci numai căruţa şi calul acestuia. Martorul Oprea Ctin, a observat că partea vătămată prezenta excoriaţii şi urme de sânge pe obraz şi gât şi avea hainele, respectiv cămaşa şi geaca rupte. După măsurarea materialului lemnos, pădurarul a ridicat hamul calului, aparţinând inculpatului, părăsind apoi locul faptei, împreună cu martorul Oprea Constantin.

Din certificatele medico-legale nr.C/340/2009, din 6.04.2009 şi nr.C/403/2009, din 16.04.2009, rezultă că partea vătămată Popa C-tin a suferit leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure, necesitând 15-17 zile de îngrijiri medicale, pentru vindecare.

Din probatoriul administrat, a rezultat că, în mod cert, inculpatul Brichisală Daniel a cunoscut calitatea de pădurar a părţii vătămate Popa Ctin , întrucât, anterior mai fusese sancţionat contravenţional, pentru comiterea unor delicte silvice.

Pentru fapta comisă de  Brichisală Daniel în data de 4.04.2009, constând în tăierea fără drept şi sustragerea mai multor arbori din pct.”Iezer”, pădurarul Popa Ctin a luat măsura aplicării unei sancţiuni contravenţionale, întocmind în acest sens procesul-verbal de constatare a contravenţiei silvice seria A/VL nr.4236 din 12.04.2009.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că partea vătămată, Popa Ctin este angajatul Ocolului Silvic Horezu, în funcţia de pădurar, iar la data de 4.04.2009, se afla  în exercitarea atribuţiilor de serviciu, aşa cum rezultă din programul de activitate , depus la dosar.

Conform fişei postului, Popa Constantin avea, printre alte atribuţii , şi pe acelea de a asigura paza pădurilor şi de a constata contravenţiile şi infracţiunile silvice, indiferent de forma de proprietate asupra pădurii.

Potrivit art.51 alin.3 din Legea nr.46/2008- Codul Silvic, în exercitarea atribuţiilor de serviciu privind paza fondului forestier, în constatarea contravenţiilor şi a faptelor ce constituie infracţiuni silvice, personalul silvic este asimilat personalului care îndeplineşte funcţii de implică exerciţiul autorităţii publice.

Starea de fapt reţinută, s-a dovedit prin declaraţiile părţii vătămate, date atât la urmărirea penală cât şi în faţa instanţei ( fila 18), coroborat cu declaraţia inculpatului ( fila 30), coroborat şi cu declaraţiile martorilor audiaţi în cauză Chiriţă Ion, Oprea Constantin ( filele 19,20), Mărunţelu Alexandra ( fila 38) şi actele medico-legale, procesul-verbal de cercetare la faţa locului întocmit de organele de poliţie.

Potrivit art.239 alin.1 şi 2 C.pen., constituie infracţiunea de ultraj, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau cu mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, respectiv lovirea sau orice acte de violenţă săvârşirea împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii. Având în vedere că partea vătămată Popa Constantin a avut calitatea de pădurar şi se afla în exerciţiul funcţiunii, a îndeplinit o funcţie ce implica exerciţiul autorităţii publice, s-a apreciat că inculpatul a comis cu vinovăţie, infracţiunea prev. de art.239 al.1 şi 2 Cod penal, respectiv infr. de ultraj şi nu infr. prev. de art.180 alin.2 C.pen. şi respectiv art.193 C.pen., motiv pentru care, s-a respins cererea apărătorului inculpatului de schimbare a încadrării juridice din art.239 alin.1 şi 2 C.pen., în art.180 alin.2 C.pen., art.193 C.pen.

Faţă de probatoriul administrat, s-a reţinut că inculpatul Brichisală Daniel, a comis cu vinovăţie, intenţie directă, infr. prev. de art.239 alin.1 şi 2 C.pen., respectiv infr. de ultraj, prin faptul că , în data de 4.04.2009, a ameninţat cu moartea şi l-a lovit pe partea vătămată Popa Constantin, pădurar la Ocolul Silvic Horezu, ce se afla în exerciţiul funcţiunii şi i-a produs leziuni ce au necesitat 15-17 zile de îngrijiri medicale.

Faţă de persoana inculpatului , care posedă antecedente penale şi faţă de pericolul social relativ ridicat al faptei comise, având în vedere contextul şi împrejurările comiterii faptei, s-a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de un an închisoare.

Având în vedere persoana inculpatului şi contextul în care a comis fapta, s-a apreciat că pedeapsa aplicată inculpatului, îşi poate atinge scopul preventiv cât şi educativ fără executare în regim de detenţie, motiv pentru care, în baza art.81 C.pen. s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului şi, pentru ca inculpatul să-şi revizuiască comportamentul, în baza art.82 C.pen., s-a stabilit pentru inculpat un termen de încercare de 3 ani de la rămânerea definitivă  a prezentei hotărâri.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra disp.art.83 C.pen.

Având în vedere persoana inculpatului, natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite, împrejurările cauzei, în baza art.71 alin.1 C.pen. s-au aplicat inculpatului pedepsele accesorii prev. de art.64 lit.a teza II-b C.pen. şi, în baza art.71 alin.5 C.pen., s-a dispus suspendarea executări pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

Referitor la latura civilă a cauzei, s-a reţinut că partea vătămată Popa Gh Ctin , s-a constituit parte civilă în cauză faţă de inculpat cu suma de 300 lei, despăgubiri materiale, reprezentând cheltuieli de transport pentru procurarea certificatului medico-legal şi 1700 lei daune morale, reprezentând suferinţele provocate de inculpat.

Având în vedere probatoriul administrat, a fost admisă în parte acţiunea civilă, ca fiind întemeiată şi s-a apreciat ca fiind justificată suma de 100 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, reprezentând cheltuieli de transport şi cheltuieli făcute pentru procurarea certificatului medico-legal şi suma de 500 lei cu titlu de daune morale, având în vedere suferinţele părţii civile , în urma loviturilor aplicate de inculpat, astfel că, în baza art.14 C.pr.pen., rap. la art.998 C.civ., s-a dispus ca inculpatul să plătească părţii civile Popa Ctin suma de 100 lei despăgubiri materiale şi 500 lei daune morale.

În baza art.191 al.1 C.pr.pen. , având în vedere culpa procesuală a  inculpatului în declanşarea procesului, s-a dispus  ca inculpatul să plătească statului 300 lei, cheltuieli judiciare, cheltuieli justificate în cauză, din care 200 lei onorariu avocat oficiu, neachitat.

În baza art.193 al.1 C.pr.pen. s-a dispus ca inculpatul să plătească părţii civile Popa Ctin, 70 lei cheltuieli judiciare, cheltuieli justificate în cauză, reprezentând cheltuieli de transport la şi de la instanţă.

S-a dispus plata anticipată din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Vâlcea a sumei de 200 lei onorariu de avocat oficiu, neachitat.

Domenii speta