Violare de domiciliu – faptă prev. de art.192 pct.2 cod penal şi lovire, prev. de art.180 alin.2 cod penal, cu aplicarea art.74 şi 76 cod penal – circumstanţe atenuante

Sentinţă penală 161 din 02.11.2009


Prin actul de acuzare s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatului B.V., pentru savârsirea faptelor de violare de domiciliu, prev . de art.192 pct.2 Cod penal si de lovire, prev. de art.180 alin.2 Cod penal, constând în aceea ca 24.06.2009, pe timp de zi, inculpatul a fost anuntat de un vecin ca pe cultura sa se afla calul partii vatamate, urmare careia s-a deplasat la cultura respectiva, a prins calul si s-a dus la locuinta acestuia din urma, cerându-i socoteala pentru faptul ca în repetate rânduri calul i-a facut stricaciuni în cultura de lucerna, discutie care a avut loc în drum si care a degenerat atunci când partea vatamata i-a oferit 10 lei, dupa care partea vatamata a intrat în curtea sa, iar inculpatul, enervat, a escaladat gardul - având în mâna o furca cu care a aplicat partii vatamate o lovitura, aceasta cazând la pamânt, apoi l-a lovit cu piciorul - suferind leziuni pentru a caror vindecare au fost necesare 6-7 zile îngrijiri medicale.

Încadrarea juridica a faptelor a fost art.192 alin.2 Cod penal si art.180 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal.

Pe întreg cursul procesului penal, inculpatul si-a recunoscut faptele si le-a regretat, motivând ca gestul partii vatamate de a-l despagubi cu 10 lei a fost provocator fata de stricaciunile anterioare ale calului pe lucerna sa - având reprezentarea ca partea vatamata dinadins nu asigura priponul calului pe pajistea alaturata.

Fata de situatia concreta a savârsirii faptelor si pozitia inculpatului, instanta la individualizarea pedepselor a apreciat ca se impune aplicarea circumstantelor atenuante - si a facut aplicarea art.74 si 76 Cod penal, aplicând în final inculpatului pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru fapta prev. de art.199 alin.2 Cod penal si 2 luni închisoare pentru fapta prev. de art.180 alin.2 Cod penal - urmând ca în final inculpatul sa execute pedeapsa de 2 ani închisoare, fara privare de libertate, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.