Sentinta penala

Sentinţă penală 239 din 04.11.2009


Dosar nr. 1275/239/2009

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA HÂRLĂU, Judeţul IAŞI 

JUDECĂTORIE

Şedinţa publică din 04 Noiembrie 2009

PREŞEDINTE - Corina Cornelia Sava

Grefier Elena Căldăruş

Ministerul Public a fost reprezentat prin

PROCUROR - Mona Irina Alexa

SENTINŢA  PENALĂ Nr. 239

La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe petent MII şi pe intimat FG, intimat CGF, având ca obiect plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată (art.278 ind.1 C.p.p.).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică  : lipsă părţile.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, constând în: procedura completă cu părţile.

Dezbaterile la fond au avut loc în şedinţa publică din data de 21.10.2009, susţinerile părţilor fiind consemnate îjn încheierea de şedinţă de la acea dată, când, din lipsă de timp pentru deliberare s-a amânat pronunţarea cauzei la data de 28.10.2009, când din lipsă de timp pentru deliberare s-a amânat pronunţarea cauzei pentru astăzi, când

INSTANŢA

Deliberând asupra plângerii penale de faţă:

Prin rezoluţia nr.312/P/2009, Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, a confirmat propunerea organelor de cercetare penală de a nu se începe  urmărirea penală faţă de numiţii FG şi CG din oraşul H, judeţul Iaşi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prev. şi ped. de art.246 Cod penal.

În motivarea acestei rezoluţii s-a reţinut următoarele:

În cursul lunii februarie  2008 numiţii UN, AA, AV, MI,BV, MV, DC, SC, BG şi BA sesizează Poliţia  oraşului H despre faptul că numiţii FG - Preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr.2 şi CG-F  - contabilul asociaţiei, nu au efectuat plata unor facturi, către furnizorii de servicii, în condiţiile  în care au  încasat sumele de bani de la proprietarii de apartamente.

Efectuându-se cercetări s-a stabilit că Asoc de Prop de apartamente nr.2 a funcţionat până la data de 14.01.2009 când şi-a încetat activitatea, conform dispoziţiilor prevăzute în sentinţa civilă nr.1028/2008.

Activitatea Asociaţiei proprietarilor de apartamente era asigurată de către numitul FG, care deţinea funcţia de preşedinte şi numitul CG- F având calitatea de contabil.

În cursul anului 2008 furnizorul de apă potabilă  A S.A.  a efectuat calculul apei furnizate asociaţiei iar la data de 08.01.2009 a fost emisă factura fiscală seria IS RJ nr.177818 prin care se aducea la cunoştinţă  suma de bani ce trebuie achitată de către asociaţie furnizorului.

Datorită faptului că în cursul lunii decembrie 2008 s-au înregistrat  mai puţine încasări , respectiv mai puţini proprietari de apartamente au achitat contravaloarea serviciilor primite de la furnizori, numitul FG a hotărât să vireze întreaga sumă de bani, reprezentând apa potabilă  furnizată, către A S.A. cu scopul evitării sistării acestor servicii.

În acest sens s-a hotărât ca sumele de bani încasate de la proprietarii de apartamente să fie virate integral către furnizorul de apă potabilă, pentru a acoperi integral costul apei furnizate, în detrimentul altor furnizori, care au prestat servicii asociaţiei.

Astfel, conducerea asociaţiei a hotărât să nu achite sumele de bani către serviciul de întreţinere, în cursul lunii ianuarie 2009, toţi banii virându-i către A S.A. cu scopul de a achita cantitatea de apă furnizată în cursul lunii decembrie 2008.

După ce s-a luat această hotărâre, toţii bani încasaţi de la proprietarii apartamentelor, în cursul lunii decembrie 2008 au fost viraţi către A S.A. urmând ca sumele de bai încasate în cursul lunii ianuarie 2009, să fie  utilizate la achitarea celorlalte servicii întrucât banii încasaţi nu erau suficienţi pentru plata tuturor furnizorilor.

Conducerea asociaţiei a hotărât acest lucru, motivat de faptul că în momentul neachitării apei potabile furnizare, A S.A. sista furnizarea apei iar proprietarii de apartamente nu primeau apă necesară utilizării consumatorilor casnici  pentru  luna noiembrie  s-a plătit s-a plătit în decembrie

Intimaţii au mai arătat faptul că dacă fosta Asociaţie, nu şi-ar fi încetat activitatea la data de 14.01.2009, nu ar fi fost nici o problemă cu privire la achitarea facturii fiscale aferente lunii decembrie 2008, emisă de S.C.A SA Iaşi, aşa cum au fost achitate şi facturile anterioare, emise de furnizorul mai sus menţionat.

Ulterior , în cursul  lunii ianuarie 2009, asociaţia din bani încasaţi de la proprietarii de apartamente a achitat celelalte servicii furnizate.

Din cele sus menţionate se constată că numiţii FG şi CG-F nu au comis nici un abuz faţă de proprietarii de apartamente din cadrul asociaţiei ci doar au achitat contravaloarea apei furnizate, urmând ca proprietarii de apartamente să beneficieze de aceste servicii, evitând sistarea furnizării apei potabile.

Având în vedere  că sumele de bani încasate au fost virate către A S.A. achitându-se cantitatea de apă primită în cursul lunii decembrie 2008 de către proprietarii de apartamente, amânând plata celorlalte servicii prestare de către alţi furnizori, numiţii FG şi CG- F  nu au efectuat vreun act care să aducă atingere drepturilor proprietarilor de apartamente din cadrul asociaţiei , ci au urmărit plata unui serviciu vital, cu scopul de a evita sistarea apei.

Împotriva acestei rezoluţii, numai unul dintre petenţii iniţiali, respectiv M I, a formulat plângere la procurorul ierarhic superior.

Prin rezoluţia nr.919/II/2/2009, Prim Procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, a respins plângerea petenţilor reţinându-se că din  materialul  probator administrat în cauză nu rezultă că administraţia Asociaţiei de Locatari ar fi adus atingere intereselor locatarilor, deoarece în situaţia în care Asociaţia de Proprietari a încasat mai puţini bani în luna decembrie 2008, aceste sume au fost direcţionate spre  acoperirea cheltuielilor pentru apa potabilă şi nu au fost folosiţi în alt scop.

Petentul a formulat plângere la instanţă, cererea sa înregistrându-se sub nr.1275/239/2009.

La dosarul cauzei s-a ataşat dosarul nr.312/P/2009 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău.

Analizând plângerea petentului actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Latura obiectivă a infracţiunii prev. de art.246 Cod penal se realizează fie prin  îndeplinirea defectuoasă a unui act fie prin neîndeplinirea unui act care  a avut ca urmare vătămarea intereselor legale ale unei persoane, între cele două condiţii trebuind să existe o legătură de cauzalitate.

În mod eronat s-a reţinut în rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău precum că în luna ianuarie 2009 Asociaţia  de proprietari de apartamente nr.2 Hârlău (numită în continuare Asociaţia) a plătit din banii încasaţi de la proprietari cantitatea de apă primită în  cursul lunii decembrie 2008. De fapt Asociaţia  a plătit în luna decembrie 2008 cantitatea de apă primită pentru luna noiembrie 2008, aceste aspecte rezultând din facturile fiscale  şi depunerile numerar depuse în copie  la dosarul  Parchetului la filele 144-145.

Chiar intimatul FG  a recunoscut, în declaraţiile date, aceste aspecte arătând că sumele încasate de la proprietarii de apartamente în perioada 01.01.2009 - 14.01.2009 inclusiv, au fost virate către serviciul întreţinere, de unde, de la data de 23.12.2009,  datorită încasărilor  reduse la serviciul apă-canal, s-a luat un împrumut pentru achitarea facturii fiscale aferente lunii noiembrie 2008, emisă către S.C.A S.A. Iaşi, achitată în luna decembrie 2008, pentru a nu fi sistată  furnizarea apei  iar ulterior, de la serviciul întreţinere, sumele au fost virate către furnizorii de servicii şi către bugetul consolidat al statului.

 De asemenea , contabilul CG- F  a arătat că, în cursul lunii decembrie  2008, datorită încasărilor slabe la serviciul apă-canal şi a existenţei unui excedent de sold la serviciul întreţinere , s-a dispus efectuarea unui transfer  de la registrul de casă al serviciului întreţinere la cel de apă-canal pentru a se achita factura eferentă lunii noiembrie 2008 emisă de S.C.A SA Iaşi şi a nu se crea probleme privind furnizarea apei potabile şi chiar sistarea acesteia, având în vedere faptul că se apropiau sărbătorile de iarnă, urmând ca această sumă să fie recuperată din încasările lunii ianuarie 2009 şi transferată de la serviciul apă-canal înapoi la întreţinere.

CG- F  a mai arătat că suma încasată  în perioada de mai sus, adică în ianuarie 2009,  a fost folosită după data de 14.01.2009 pentru efectuarea plăţii  salariilor angajaţilor Asociaţiei perioadei lucrate în luna ianuarie 2009, a plătit obligaţiile către bugetul  consolidat al statului,  asigurărilor sociale , sănătate, somaj etc. cât şi către  furnizorii  de servicii.

Intimaţii au mai arătat  că dacă fosta Asociaţie , nu şi-ar fi  încetat activitatea la data de 14.01.2009,  nu ar fi fost nici o problemă cu privire la achitarea  facturii fiscale aferente lunii decembrie  2008. emisă de S.C.A SA Iaşi, aşa cum au fost achitate  şi facturile anterioare, emise de furnizorul  mai sus amintit.

Faptul că banii încasaţi de la proprietari s-au virat în luna  ianuarie 2009 la E-ON  dar şi la Administraţia  Finanţelor Publice pentru plata contribuţiilor la stat ale salariaţiilor Asociaţiei  în loc să plătească mai întâi datoria  restantă către S.C."A"SA, respectiv  consumul  aferent lunii decembrie 2008, rezultă nu numai din  declaraţiile intimaţilor dar şi din adresa nr.854584/2009 a Administraţiei Fiscale Hârlău de la fila 117 dosar.

Din centralizatorul emis de Primăria oraşului Hârlău (filele 109-116 dosar) se observă încasările care s-au efectuat în luna ianuarie  de către Asociaţie  pentru serviciile de apă-canal .Însă, aceste sume au fost folosite pentru plata altor servicii, respectiv pentru  electricitate şi pentru plata  contribuţiilor salariaţiilor Asociaţiei la Administraţia  Fiscală Hârlău.

 Din această cauză, proprietarii (printre care şi petenţii iniţiali ) au fost nevoiţi să mai plătească, ( în lunile ianuarie şi februarie), încă o dată, o parte din datoria către S.C."A"SA, reprezentând consumul din luna decembrie 2008.

 Astfel, la filele 60-108 din dosarul Parchetului există factura detaliată şi  dovezile diverselor plăţi efectuate de proprietarii de apartamente  în contul acestei facturi fiscale, deşi aceştia au mai plătit o dată serviciul apă-canal către Asociaţiei în luna ianuarie, aşa cum rezultă din actele amintite mai sus.

 Faţă de cele relevate instanţa reţine  că în mod defectuos Conducerea Asociaţiei, respectiv intimaţii, fără a consulta membrii Asociaţiei, au luat hotărârea de a transfera fonduri dintr-un  cont în altul. Astfel aceştia au  încasat  de la mai multe persoane, printre care şi petenţii iniţiali, proprietari de apartamente, contravaloarea serviciului apă-canal în perioada  08.01.2009 - 14.01.2009 şi nu au virat către S.C."A "SA Iaşi sumele primite pentru plata facturii fiscale nr.177818 din 08.01.2009 scadentă la 23.01.2009, petenţii fiind nevoiţi, pentru a beneficia  în continuare de apă potabilă, să efectueze noi plăţi către S.C"A"SA.

 Conducerea Asociaţiei a procedat astfel fără a avea  siguranţa că vor recupera pe viitor creanţele pentru celelalte servicii (electricitate, contribuţii A.N.A.F. Hârlău, diferenţe de plată la serviciul de apă-canal, etc.) de la neplatnici, iar în cele din urmă acest lucru s-a  şi întâmplat prin desfiinţarea Asociaţiei , prin sentinţa civilă nr.1028/2008, motiv pentru care nu s-au mai putut recupera aceste creanţe, vătămându-se astfel interesele  petentului  şi ale celorlalţi  proprietari care  au plătit de două ori ( o dată către Asociaţie şi o dată către S.C."A"SA) o parte din suma menţionată în factura fiscală nr.177818/2009.

 Văzând decizia obligatorie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.48/2007 şi constatând că în cauză există  suficiente probe pentru a reţine cauza spre judecare, însă datorită faptului că existenţa şi suficienţa probelor la care se referă disp.art.2781 alin.8 lit.c Cod procedură penală, nu pot fi  apreciate decât în cadrul urmăririi penale, aşa cum se subliniază  în definirea obiectului  acesteia, prin art.200 Cod procedură penală, instanţa, constatând  inaplicabilitatea aplicării disp.art.2781 alin.8 lit.c Cod procedură penală, va face aplicarea disp.art.2781 alin.8 lit.b Cod procedură penală şi va trimite cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale.

După începerea urmăririi penale procurorul poate aprecia dacă raportat la prejudiciul relativ scăzut creat proprietarilor, la împrejurările în care s-a luat această decizie defectuoasă de către conducerea Asociaţiei în condiţiile în care  erau presaţi şi de plata  la timp a celorlalte servicii  (de electricitate, contribuţii fiscale ale salariaţilor asociaţiei , etc.),  faptele intimaţilor prezintă gradul de pericol social al acestor infracţiuni  sau vor atrage numai sancţiuni  disciplinare sau administrative.

Văzând şi dispoziţiile art.193 alin.3 Cod procedură penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art.2781 alin.8 lit.b  Cod procedură penală admite plângerea formulată de către petentul M I, domiciliat în oraşul H, strada Ştefan cel Mare şi Sfânt, judeţul Iaşi.

Desfiinţează rezoluţia nr.312/P/2009 adoptată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău şi trimite cauza procurorului în vederea începerii  urmăririi penale.

Cheltuielile  judiciare rămân în sarcina statului.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 04 Noiembrie 2009

Preşedinte,Grefier,

SCC/CE/3ex

23.11.2009

1

Dosar nr.1275/239/2009