Sentinta penala

Sentinţă penală 4 din 18.01.2010


Dosar nr. 1335/239/2009

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA HÂRLĂU, Judeţul IAŞI 

Şedinţa publică din 18 Ianuarie 2010

PREŞEDINTE - C. C. S.

Grefier E. C.

Ministerul Public a fost reprezentat prin

PROCUROR - M.I. A.

SENTINŢA PENALĂ Nr. 4

La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpaţii B. L., B. V., R. D., partea responsabilă civilmente B. A., inculpatul R. D.,  curator B. V., părţile responsabile civilmente C. G. şi C. P., partea vătămată C. A. M., părţile responsabile civilmente B. M. şi R. R., având ca obiect viol (art.197 C.p.).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică : lipsă părţile.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, constând în:procedura completă cu părţile.

Dezbaterile la fond au avut loc în şedinţa publică din data de 11.01.2010, susţinerile părţilor fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când, din lipsă de timp pentru deliberare s-a amânat pronunţarea cauzei pentru astăzi, când:

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, nr.1250/P/2009, înregistrat pe rolul Judecătoriei Hârlău sub nr.1335/239/2009 au fost trimişi în judecată inculpaţii  B. L., pentru săvârşirea infr. de viol prev. şi ped. de art.197 al.1,2 lit.a Cod penal, cu aplicarea art.75 lit.c Cod penal şi art.37 lit.b Cod penal, inculpatul  B. V. pentru săvârşirea infr. de viol prev. şi ped. de art.197 alin.1,2 lit.a Cod penal cu aplicarea art.75 lit.c Cod penal şi inculpatul  minor R. D. pentru săvârşirea infr.  de viol prev. şi ped. de art.197 alin.1,2 lit.a Cod penal cu aplicarea art.99 alin.3 Cod penal .

În actul de sesizare al instanţei s-au reţinut următoarele:

Partea vătămată C. A. M. este în vârstă de 16 ani fiind  născută la data de  26.01.1993 şi locuieşte în mun.B., sector 6, împreună cu părinţii săi, C. G. şi C. P.

Partea vătămată este elevă în clasa a X -a la Grupul Şcolar "Mihai Bravu" din mun.B..

După terminarea anului şcolar 2008-2009 , la sfârşitul lunii iunie 2009, partea vătămată  C. A.M.  a fost adusă la bunica sa C. M. ce locuieşte  în satul T., comuna B., judeţul Iaşi  de către părinţii săi pentru a-şi petrece vacanţa de vară.

În comuna Belceşti, partea vătămată C. A. M. i-a cunoscut pe inculpaţii B. V., B. L., R. D.  şi numitul B. A. . La sfârşitul  lunii iulie 2009 , partea vătămată  C. A. M. a avut o relaţie de prietenie cu inculpatul B. V., arătând că au ieşit de mai multe ori împreună.

Inculpatul B. V. a arătat că la începutul lunii august 2009 a întreţinut în două rânduri  raporturi sexuale normale cu partea vătămată C. A. M. , fapt infirmat de către partea vătămată care a arătat că nu a avut  anterior raporturi sexuale cu  inculpatul B. V..

În seara zilei de 15.08.2009, în jurul orelor 23.00, partea vătămată C. A. M. a mers la barul administrat de numitul P. I. din satul T., comuna B., judeţul I. unde s-a întâlnit cu martora  P.  R.  I. în vârstă de 18 ani.

Acestea au convenit să meargă la discoteca organizată la Restaurantul Central  din sat B. însă partea vătămată după ce a ajuns la locuinţa bunicii sale a sunat-o pe telefonul mobil pe martora P. I. R. şi i-a spus că nu mai merge  la discotecă.

Ulterior, partea vătămată C. A. M. s-a răzgândit şi în noaptea de 15/16 august 2009 după miezul nopţii a sunat-o pe martora P. R.-I. şi a rugat-o să-l anunţe pe inculpatul B. V. să o sune pe telefonul mobil.

Inculpatul B. V. a sunat-o pe telefonul mobil pe partea vătămată C. A. M. în noaptea de 15/16 august 2009, în jurul orelor 01.00 şi a fost rugat să vină după aceasta a  o conduce la discotecă.

Inculpatul B. V.  se afla în noaptea de 15/16 august 2009 în discotecă împreună cu  inculpatul R. D. (16 ani) şi numitul B. A. (15 ani) . Pe terasa din faţa discotecii se afla inculpatul  B. L. care era venit cu căruţa şi care a fost solicitat de către inculpatul  B. V. să meargă cu căruţa în satul T. pentru a o aduce pe partea vătămată la discotecă.

Din faţa discotecii  Central  din satul B. au plecat cu căruţa inculpaţii  B.  L., B. V., R. D. şi numitul  B. A., toţi fiind în stare de ebrietate. Din momentul plecării din discotecă, au stabilit ca toţi patru să întreţină  raporturi sexuale  ( să o violeze) pe partea vătămată C. A. M. Acest fapt a fost confirmat de către inculpatul R. D. şi  de către numitul B. A.

Partea vătămată C. A. M. a ieşit la poarta casei bunicii sale C. M. şi a urcat în căruţa în care se aflau cei patru.

Partea vătămată C. A. M.  a arătat că a mers spre căruţă de bună voie însă a fost urcată forţat de către B. V.

Din audierea celor doi inculpaţi precum şi a celor doi  învinuiţi nu a rezultat ca partea vătămată să fi fost forţată să urce în căruţă.

De la locuinţa numitei C. M.  (bunica părţii vătămate), căruţa  condusă de inculpatul B. L., a parcurs 2 km  spre ieşirea din satul T., pe un drum comunal ce nu duce spre discoteca din satul B. Căruţa a fost oprită în câmp, într-un lan de porumb, într-un loc intitulat popular "C.", situat în extravilanul  satului C., comuna B., judeţul Iaşi. Inculpatul B. L. a adus căruţa în acel loc izolat pentru  a putea  materializa decizia de a o viola pe partea vătămată împreună cu ceilalţi care se aflau în căruţa lui.

În locul respectiv, inculpaţii B. V.,B. L. şi R. D. au propus părţii vătămate să întreţină cu ei raporturi sexuale dar partea vătămată C. A. M. a refuzat.

Partea vătămată C. A. M. a fost lovită cu palma  peste faţă de către  inculpatul B. L. , care a şi ameninţat-o cu un bici.

Inculpatul B. V. a ameninţat-o pe partea vătămată C. A. M. că dacă nu întreţine  raporturi sexuale cu ei o vor lăsa abandonată noaptea, în plin câmp în locul respectiv.

Inculpatul B. V. , fiind ajutat de  inculpatul B. L. au condus partea vătămată  forţat în interiorul lanului de porumb la o distanţă de aproximativ de 25 metri de drum  de locul unde era căruţa, amenajând un loc unde urma să se consume violul.

Cei doi inculpaţi au dezbrăcat-o de haine pe partea vătămată, împotriva voinţei acesteia, după care au luat o scândură  tapiţată cu burete de la căruţă,  folosită ca şezut şi au aşezat-o pe sol în porumbul culcat la sol pentru a o aşeza pe partea vătămată. Primul a  întreţinut un raport sexual normal  complet inculpatul  B. L., timp în care de faţă se aflau inculpaţii B. V. şi R. D..

După inculpatul B. L. a urmat inculpatul B.V . şi învinuitul R. D.. În acest timp numitul B. A.  a stat la căruţă, fiind în stare avansată de ebrietate.

Cât timp inculpaţii şi  învinuitul R. D. au întreţinut raporturi sexuale cu partea vătămată aceasta a ţipat şi a plâns implorând să fie lăsată în pace.

Partea vătămată C. A. M. a arătat în declaraţie că cei doi inculpaţi B. L. şi B. V.  şi învinuitul R. D., au întreţinut pe rând, mai multe raporturi sexuale normale cât şi anale în mod succesiv, unul după celălalt, arătând că fiecare a întreţinut câte două trei raporturi. Partea vătămată C. A. M. a arătat că datorită stării de panică în care se afla nu a putut percepe cu cine anume a întreţinut raporturi sexuale anale.

Fiind audiaţi, cei doi inculpaţi cât şi învinuitul R. D., a rezultat că doar inculpatul  B. V. a întreţinut şi al doilea raport sexual normal cu partea vătămată.

Motivat de starea de ebrietate, atât cei doi inculpaţi cât şi învinuitul R. D., nu au  putut preciza dacă au întreţinut şi raporturi sexuale anale cu partea vătămată C. A. M.

După ce a întreţinut un raport sexual  cu partea vătămată,învinuitul R. D.  a plecat împreună cu numitul B.  A., care  este verişorul său, cu căruţa inculpatului  B. L., spre satul T.

În locul respectiv au mai rămas pentru câteva minute inculpaţii B. V.  şi B. L. cu partea vătămată.

Ultimul a întreţinut raport sexual cu partea vătămată inculpatul B. V. Părţii vătămate C. A. M. i s-a făcut rău şi a vomat în locul respectiv, după care a fost condusă pe jos de către inculpaţii  B. L.  şi B. V. la locuinţa bunicii ei C. M., din satul  T.

Partea vătămată C. A.M.  a ajuns acasă în noaptea de 15/16.08.2009 în jurul  orelor 04.30, moment în care a început să plângă în hohote şi a trezit-o pe martora A. C. ce este mătuşa sa. Martora A. C. a arătat că partea vătămată era foarte speriată fiind în stare de "şoc"  şi i-a arătat  că a fost violată de inculpaţii B. V., B. L.  şi învinuitul R. D. În acel moment erau veniţi din mun.B. şi părinţii părţii vătămate, respectiv martorii C. G. şi C.  P. care în noaptea  de 15/16.08.2009 au fost în vizită la o rudă din comuna B., judeţul I. Martora A. C. a anunţat telefonic pe părinţii părţii vătămate care, în dimineaţa zilei de  16.08.2009, au venit  în satul T. şi au găsit-o pe partea vătămată minoră fiind agitată şi speriată.

Martorii C. G. şi C. P. au arătat că fiica lor, respectiv partea vătămată le-a relatat că a fost violată de inculpaţii B.V. şi B. L. şi de învinuitul R. D. Cei trei autori anterior precizaţi au venit în dimineaţa zilei de 16.08.2009 la locuinţa numitei C. M. şi şi-au cerut scuze de la părinţii părţii vătămate.

În cauză a fost efectuată cercetarea la faţa locului în prezenţa părţii vătămate, ocazie cu care a fost identificat locul în care s-a săvârşit fapta. La faţa locului s-au găsit porumbul culcat la sol, scândura tapiţată pe care a fost violată partea vătămată, o clamă elastică aparţinând părţii vătămate, un pachet de ţigări marca Kent ce era gol, fiind abandonat de autori. Partea vătămată C. A. M.  a fost condusă la Spitalul orăşenesc H. unde i s-a recoltat lamele cu secreţie vaginală.

La data de 17.08.2009 partea vătămată C. A. M. a fost examinată în cadrul  I.ML.Iaşi.

Din concluziile certificatului medico-legal nr.11552/17.08.2009 au rezultat următoarele:

- C. A. M. prezintă o deflorare mai veche de  5-7 zile în care din punct de vedere medico-legal nu se mai poate preciza de când anume  datează;

- Prezenţa spermatozoizilor în secreţia vaginală şi anală, atestă  un raport sexual complet ce poate data din  18.08.2009;

- Prezintă excoriaţii cum ar fi pe faţa internă 1/3 suprafaţa coapsă dreaptă  pe o suprafaţă de  2/1,5 cm excoriaţii punctiforme cu crustă hematică roşie, pe faţa internă 1/3 medie coapsa dreaptă  o echimoză verzui gălbuie de 2/2 cm;

- Nu necesită îngrijiri medicale pentru vindecare.

Din concluziile certificatului medico legal a rezultat fără dubii că autorii

cu întreţinut cu partea vătămată  atât raporturi sexuale normale (vaginale) cât şi raporturi sexuale anale complete( cu ejaculare).

Partea vătămată C. A. M.  a fost evaluată psihologic la data de 17.08.2009 de către psiholog B. L. din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Protecţia Copilului Iaşi. Conform fişei de evaluare psihologică nr.34166/18.08.2009 se arată că  "minora C. A.M. se află într-o stare de şoc emoţional cu multiple simptome traumatice rezultate în urma unei  molestări sexuale".

În urma administrării probatoriului în cauză, nu a rezultat că numitul  B. A. în vârstă de 15 ani să fi ajutat în vreun fel pe ceilalţi autori la săvârşirea faptei. Partea vătămată a arătat că în momentul în care a urcat în căruţă a fost ţinută de mână de învinuitul B. A.  dar această afirmaţie nu se coroborează  cu un alt mijloc de probă. Iniţial s-a început urmărirea penală şi faţă de învinuitul B. A.  pentru săvârşirea infracţiunii de  "complicitate la viol" dar în cauză s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului B. A. , acesta primind calitatea de martor în procesul penal.

Fiind audiaţi inculpaţii  B.V . şi B. L. au arătat că intenţia de a săvârşi fapta  a survenit după ce au luat-o cu căruţa din faţa casei pe partea vătămată, sens în care s-au deplasat pe un alt drum  decât acela ce duce spre discotecă.

Atât cei doi inculpaţi cât şi învinuitul R. D. au recunoscut săvârşirea faptelor, arătând că partea vătămată s-a opus dar au motivat că erau sub influenţa băuturilor alcoolice. Cei doi inculpaţi majori au arătat că ştiau că învinuitul R. D. este minor şi are vârsta de 16 ani. 

 Audiată în faţa instanţei, partea vătămată  şi-a menţinut declaraţiile şi plângerea date în timpul urmăririi penale ,  reliefând  că inculpaţii au lovit-o cu palmele şi au ameninţat-o cu un bici şi că nu a avut nici un moment posibilitatea de a scăpa.

 Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 150.000 lei daune morale şi 5000 lei daune materiale.

 Interogat inculpatul minor R. D., în prezenţa avocatului şi a curatorului, a recunoscut fapta pentru care a fost trimis în judecată înfăţişând că inculpatul B. L. a ameninţat-o cu biciul pe partea vătămată şi a lovit-o cu palma. Acest inculpat a mai precizat că au premeditat  violul în ziua respectivă.

 Inculpatul B. V. a recunoscut fapta pentru care a fost trimis în judecată. A înfăţişat că a fost prieten cu partea vătămată, că a mai întreţinut şi anterior relaţii sexuale cu aceasta dar că relaţia lor se încheiase de cca. o săptămână. A mai înfăţişat că în seara  respectivă a consumat împreună cu ceilalţi inculpaţi mult alcool, că au ales special un drum prin câmp pentru a o conduce pe partea vătămată la discotecă, că i-au propus părţii vătămate să întreţină relaţii sexuale cu inculpaţii însă aceasta a refuzat şi atunci inculpatul B.L. i-a dat o palmă şi au ameninţat-o că o lasă în câmp. A mai precizat inculpatul că partea vătămată i-a spus acestuia  la un moment dat când erau singuri, că este de acord să întreţină relaţii sexuale numai cu el ca să scape de ceilalţi însă acesta s-a temut să nu ia bătaie de la ceilalţi inculpaţi.

 Inculpatul B. L. nu a recunoscut fapta de viol precizând că partea vătămată a fost de acord cu întreţinerea raporturilor sexuale. A înfăţişat că a schimbat traseul normal al drumului pentru a-şi proteja caii care nu erau potcoviţi. A mai relevat că partea vătămată le-a cerut bani  şi că fiecare dintre inculpaţi i-au dat părţii vătămate câte 20 lei.

 In cauză s-au administrat următoarele mijloace de probă: plângerea şi declaraţia părţii vătămate C. A.M., proces-verbal  de cercetare la faţa locului, planşa foto, certificat medico - legal nr.1152/17.08.2009 emis de IML Iaşi în original, fişă de examinare psihologică a părţii vătămate, proces-verbal de examinare îmbrăcăminte parte vătămate + planşă foto, declaraţia părinţilor vătămate C. G. şi P. P., declaraţiile martorilor B. A., B. A., A. C., R. R. I. şi C. M., proces-verbal de confruntare a părţii vătămate C. A. M. cu inculpatul B.  L., referat de evaluare  întocmit de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul  Iaşi pentru inculpatul minor R. D., anchetă socială privind pe inculpatul minor R. D.,  copie după hotărârea privind plasamentul minorului R. D.,  foaie matricolă a inculpatului minor, cazier judiciar inculpaţi , declaraţiile inculpaţilor B. L. , B. V.  şi R. D. şi proces verbal de prezentare a materialului de urmărire penală pentru inculpaţi.

Analizând materialul probator administrat în cauză în raport de

dispoziţiile legii în vigoare, instanţa reţine că inculpaţii se fac vinovaţi de săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată aşa cum în mod corect au fost descrise şi reţinute prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău.

 La stabilirea vinovăţiei inculpaţilor instanţa a procedat la aprecierea

coroborată a declaraţiilor de recunoaştere a faptei, date de către inculpaţi în timpul urmăririi penale, a declaraţiilor de recunoaştere ale inculpaţilor R. D. şi B. V. din timpul judecăţii cu celelalte mijloace de probă administrate în cauză.

Martorul ocular B. A. a relatat că în seara zilei de 15.08.2009 inculpaţii şi acest martor au trecut, înainte de a pleca la discotecă, pe la locuinţa  părţii vătămate şi au întrebat-o  dacă s-a hotărât să meargă la discotecă întrucât în prealabil avuseseră nişte discuţii cu aceasta în timpul zilei la un magazin din sat. Întrucât partea vătămată era nehotărâtă aceştia au plecat singuri însă mai târziu, noaptea în  jurul orelor 200  partea vătămată a dat "bipuri" pe telefonul inculpatului B. V. iar acesta a sunat-o înapoi însă martorul nu  a auzit discuţia dintre părţi. Apoi inculpatul B. V. le-a propus martorului şi celorlalţi doi inculpaţi să meargă  cu căruţa inculpatului B. L. la locuinţa părţii vătămate. Pe drum s-au gândit să aibă relaţii sexuale cu partea vătămată, însă nu-şi mai aminteşte cine a propus.

Partea vătămată s-a suit de bună voie în căruţă. Pe drum, în câmp, au oprit căruţa, partea vătămată i-a întrebat de ce au oprit, inculpatul B. V. a luat-o din căruţă pe partea vătămată iar inculpatul B. L. i-a dat o palmă şi a ameninţat-o cu biciul.

Martorul a mai relatat că partea vătămată a refuzat să întreţină relaţii sexuale cu inculpaţii însă  inculpaţii au condus-o în lanul de porumb şi au întreţinut pe rând  raporturi  sexuale cu aceasta iar martorul a rămas la căruţă  întrucât se simţea rău din cauza consumului de alcool.

Depoziţia martorului ocular se coroborează cu plângerea şi declaraţia părţii vătămate, cu declaraţiile inculpaţilor din timpul urmăririi penale şi cu declaraţiile  inculpaţilor R. D. şi B. V. din  timpul judecăţii , aceştia recunoscând  că au avut relaţii sexuale prin constrângere cu partea vătămată, pe care au ameninţat-o iar inculpatul B. L. a lovit-o cu palma şi a ameninţat-o cu biciul.

Afirmaţia inculpatului B. L. precum că partea vătămată a întreţinut relaţii sexuale cu aceştia pentru o sumă de bani nu se susţine prin niciun  mijloc de probă, ceilalţi coinculpaţi infirmând acest aspect.

Martorii C. M. şi A. C. au făcut declaraţii indirecte în cauză, referindu-se la momentele imediat următoare comiterii faptei de către inculpaţi, când partea vătămată s-a întors la locuinţa martorei A. C., mătuşa sa, iar conform depoziţiilor acestora, aceasta era într-o stare foarte proastă, de mare tulburare, plângea şi afirma repetat că se sinucide.

Martora P. R. D. a relatat că în acea noapte s-a aflat şi ea la discotecă iar partea vătămată a sunat-o pe telefon în jurul orei 000  şi i-a spus  să-i anunţe pe inculpaţi să vină să o ia şi pe ea de acasă. Martora a mai afirmat că anterior acelei date partea vătămată s-a  mai întâlnit cu inculpaţii în sat, în magazinul unde această martoră  lucrează,  şi că partea vătămată obişnuia să consume băuturi alcoolice împreună cu inculpaţii.

Aceeaşi martoră a mai înfăţişat că  inculpaţii i-au povestit  că partea vătămată a căzut din căruţa inculpaţilor cu câteva zile  înainte de viol, martora încercând să explice urmele de agresiune constatate la examinarea medico-legală a părţii vătămate.

Depoziţia acestei martore nu are relevanţă. Faptul că partea vătămată  le-a cerut inculpaţilor să vină după aceasta pentru a o conduce la discotecă , că aceasta îi cunoştea pe inculpaţi şi că a consumat alcool împreună cu aceştia cu alte ocazii anterioare,  nu pot constitui împrejurări de natură să influenţeze intenţiile ulterioare  ale inculpaţilor.

Libertatea individuală a persoanei de sex feminin include dreptul acesteia de a dispune în mod liber de corpul ei iar orice constrângere sau orice nesocotire a dreptului acesteia de a consimţi la întreţinerea de raporturi sexuale constituie o încălcare a drepturilor acesteia.

Inculpaţii R. D. şi B.V. au recunoscut că partea vătămată a refuzat să întreţină relaţii sexuale cu aceştia şi că împotrivirea verbală a acesteia a fost înfrântă prin acte de  ameninţare şi  de lovire. Chiar dacă s-a exercitat numai un singur act de lovire uşor, condiţiile concrete  în care victima s-a aflat. în timpul nopţii, în loc izolat, în câmp. ameninţată de  patru bărbaţi tineri, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, induc instanţei convingerea că orice rezistenţă mai fermă sau mai riscantă a acesteia  ar fi fost zadarnică. 

Probele  amintite mai sus se coroborează  şi cu menţiunile certificatului medico-legal din care rezultă că la examinare partea vătămată a prezentat  spermatozoizi în secreţia vaginală şi anală atestând raporturi sexuale complete ce pot data din data de 16.08.2009 şi o excoriaţie ce s-a putut  produce prin lovire cu corp contondent şi poate data din  16.08.2009. Nu a necesitat îngrijiri medicale pentru vindecare. Partea vătămată a prezentat echimoze anterioare datei de 16.08.2009.

Coroborând probele administrate în cauză instanţa reţine că inculpatul

 B. L., acţionând cu intenţie directă, în noaptea de 15/16.08.2009 împreună cu alţi doi, major şi cu un minor, prin  folosirea constrângerii fizice (o lovitură cu  palma cât şi a constrângerii morale  (ameninţări), a întreţinut raporturi sexuale normale şi anale cu partea vătămată  C. A. M. în vârstă de 16 ani.

Inculpatul B. V., acţionând cu intenţie directă, în noaptea de 15/16.08.2009 împreună cu alţi doi, major şi cu un minor, prin folosirea constrângerii morale (ameninţări), a întreţinut raporturi sexuale normale şi anale cu partea vătămată C. A.M. de 16 ani.

Inculpatul R. D., cu intenţie directă, în noaptea de 15/16.08.2009 împreună cu alţi doi, prin constrângeri morale a întreţinut raporturi sexuale normale şi anale cu partea vătămată C. A. M.

Pentru fapta inculpaţilor care întrunesc elementele constitutive ale

infracţiunii de viol  prev.şi ped.de art.197 alin.1,2 lit.a Cod penal instanţa urmează să  le aplice pedepse cu închisoarea dar şi o măsură educativă în cazul inculpatului minor. La individualizarea pedepselor va avea în vedere criteriile generale  de individualizare ale pedepselor prev.de art. 72 Cod penal, gradul de pericol social ridicat al faptei de viol, valoarea socială apărată de lege, împrejurările săvârşirii faptelor (în stare de beţie voluntară,  nepreordinată pe timp de noapte, în participaţie  de 3 persoane  împreună cu un  minor)dar şi persoanele inculpaţilor care sunt tineri, cu un grad de cultură redus.,

În ceea ce priveşte pe inculpatul B. L.  instanţa va avea în vedere la individualizarea faptei şi faptul că inculpatul a folosit şi violenţa fizică şi că este recidivist , acesta săvârşind fapta în termenul de încercare stabilit prin sentinţa penală nr.514/2007 a Judecătoriei H. sens în care se va face aplicarea în cauză a dispoziţiilor art.83 Cod penal urmând să revoce suspendarea  condiţionată anterioară.

Se va reţine de asemenea că şi inculpatul  B. V. este cunoscut cu antecedente penale.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul minor R. D. instanţa relevă că la alegerea măsurilor educative care se vor aplica inculpaţilor,  care  împliniseră 16 ani la  datele comiterii faptelor, instanţele trebuie să aibă în vedere dispoziţiile art.100 alin. 2 Cod penal conform cărora , pedeapsa se aplică numai dacă se apreciază că luarea unei măsuri educative nu este suficientă pentru îndreptarea minorului.

 Această regulă este complinită de prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile copiilor, care instituie două principii relevante pentru justiţia juvenilă, respectiv principiul interesului superior al copilului şi principiul normalizării, conform cărora instanţele trebuie să acorde o atenţie maximă protejării intereselor superioare ale copilului, niciun copil neputând fi privat de libertate în mod ilegal sau arbitrar, arestarea, detenţia sau întemniţarea copilului trebuind să se facă doar  ca ultimă măsură şi pe termenul cel mai scurt pentru fapta comisă.

În acest context măsurile educative fiind sancţiuni specifice minorilor şi fiind menite să garanteze că minorul va beneficia de un tratament corespunzător cu situaţia acestuia şi cu fapta comisă, au, în  mod firesc prioritate faţă de pedepse.

În ceea ce priveşte criteriile de individualizare, în art.100 alin.1 Cod

penal se arată că la alegerea sancţiunii se va ţine seama de gradul de pericol social al faptelor săvârşite, de starea fizică, de dezvoltarea intelectuală şi morală a minorului, de comportarea lui, de condiţiile în care a trăit şi orice alte elemente de natură să caracterizeze persoana minorului.

În speţă , din datele furnizate de actele şi lucrările dosarului respectiv

raportul de expertiză, referatul de evaluare întocmite de către Serviciul de Probaţiune Iaşi şi ancheta socială întocmită de către Autoritatea tutelară  Primăria comunei Belceşti, judeţul Iaşi rezultă că faţă de acest inculpat minor, măsura educativă a  libertăţii supravegheate va contribui în modul cel mai eficient la reeducarea lui.

Având în vedere factorii relevaţi în toate aceste analize efectuate de către instituţiile specializate amintite mai sus rezultă că  în cazul minorului R. D. există un complex de factori pozitivi, care îşi pun  amprenta asupra evoluţiei sale:

- interes  manifestat de minor pentru obţinerea independenţei financiare prin implicarea sa în activităţi lucrative licite;

- conştientizarea consecinţelor penale determinate de săvârşirea  acestei infracţiuni ;

- comportament prosocial manifestat de minor înainte şi după săvârşirea faptei şi empatia faţă de victimă.

Este adevărat că din perspectiva factorilor de  risc delincvenţional 

minorul R. D. a interiorizat în mod insuficient normele şi valorile sociale şi morale. Acest aspect a fost cauzat însă de lipsa de implicare a părinţilor în educaţia sa şi în  oferirea unui model comportamental  prosocial. Din această perspectivă se apreciază ca  benefică în cazul minorului  o intervenţie care să vizeze  adoptarea şi  consolidarea unui sistem de valori prosociale. Totodată se apreciază ca având un efect  pozitiv implicarea acestuia în programe de consiliere prin care să îşi  însuşească noţiuni privind relaţionarea cu persoane de sex opus, precum şi autocontrolul în situaţii extreme,  sens în care instanţa va dispune  supravegherea acestuia de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi, în  vederea  reeducării şi asigurării  reinserţiei  sociale a acestuia.

În baza art.14 cu referire la art.346 Cod procedură penală şi art.998 Cod civil instanţa va admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea vătămată prin reprezentanţi legali, constatând legătura de cauzalitate dintre fapta comisă cu vinovăţie de către inculpaţi  în participaţie şi prejudiciul  moral şi material  cert creat acestei părţi.

Cu privire la daunele materiale  solicitate de către partea vătămată, prin reprezentanţi legali, instanţa le va admite în măsura în care au fost dovedite prin actele depuse la dosarul cauzei.

Astfel la dosarul cauzei s-au depus de către partea vătămată numai chitanţele în sumă de 51 şi 140 lei eliberate de către I.M.L.Iaşi, reprezentând contravaloare  taxe medicale.

În ceea ce priveşte daunele morale(praetium doloris) constând în

suferinţă fizică şi  implicit psihică cauzată părţii vătămate prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunii de viol, instanţa urmează să aprecieze aceste daune raportat la modul şi împrejurările comiterii faptelor, de către fiecare dintre inculpaţi,  numărul raporturilor sexuale exercitate prin constrângere, leziunile fizice suferite şi  repercursiunile psihice suferite în urma abuzului fizic şi sexual constând în stres postraumatic acut, aceasta  necesitând în continuare  consiliere psihologică individuală în vederea reabilitării sale psiho-sociale, conform  raportului de evaluare psihologică depus la dosarul cauzei şi a declaraţiilor martorilor C. M. şi A. C.

Văzând şi dispoziţiile art.191 Cod procedură penală, va obliga pe inculpaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat incluzând şi onorariile avocaţi oficiu care vor fi suportate iniţial din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei conform art.189  Cod procedură penală.

În baza art.193 Cod procedură penală instanţa îi va obliga pe inculpaţi să plătească părţii vătămate cheltuielile judiciare constând în onorariu avocat şi cheltuieli de transport conform chitanţelor şi bonurilor de transport depuse la dosarul cauzei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII:

HOTĂRĂŞTE

1. Condamnă pe inculpatul  B. L., fiul lui I.şi D.,

născut la data de ......., în oraşul Hârlău, judeţul Iaşi, cu domiciliul în satul Tansa, comuna Belceşti, judeţul Iaşi, studii 8 clase generale, stagiul militar  neîndeplinit, necăsătorit, agricultor, recidivist,  ......., recidivist, la pedeapsa de 3 (trei)  ani şi 6 (şase)  luni închisoare pentru săvârşirea infr. prev. şi ped. de  art.197 alin.1,2 lit. a Cod penal cu aplicarea art.37 lit.b , art.74 lit.c, art.75 lit.c, art.76 lit.b şi art.80 Cod penal.

Constată că inculpatul a săvârşit fapta în termenul de încercare stabilit

prin sentinţa penală nr.514 din 05.12.2007 a Judecătoriei Hârlău  definitivă prin neapelare la 04.01.2008 şi în consecinţă:

În baza art.83 Cod penal  revocă  suspendarea  condiţionată  dispusă prin această sentinţă  şi dispune executarea în întregime a  pedepsei de 1(un) an  închisoare aplicată prin aceeaşi sentinţă amintită mai sus, pedeapsă care nu se contopeşte  cu pedeapsa aplicată  prin prezenta sentinţă.

Total pedeapsă de  aplicat  pentru inculpat 4(patru) ani şi 6(şase) luni închisoare.

Conform  art.72 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de dispoziţiile art.64 lit.a) teza a - II - a şi b) Cod penal, pe durata legală.

Interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit.a ) teza a II a şi b) Cod penal  pe o durată  de 3 ani.

Menţine  starea de arest a inculpatului şi deduce din pedeapsa aplicată durata arestării preventive, începând din 19.08.2009 la zi.

2. Condamnă pe inculpatul B. V., fiul lui, născut

la data de ........., în mun.Constanţa, cu domiciliul în satul Tansa, comuna Belceşti, judeţul Iaşi, 8 clase generale, stagiul militar neîndeplinit, necăsătorit, agricultor, CNP.............., cunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 3(trei) ani închisoare pentru săvârşirea infr. prev. şi ped. de art.197 alin.1,2, lit.a Cod penal cu aplicarea art.74 lit.c, 75 lit.c, 76 lit.b şi art.80 Cod penal.

Conform art.72 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea

drepturilor prev. de disp.art.64 lit.a) teza a -II - a şi b) Cod penal, pe durata legală.

Interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit.a ) teza a II a şi b) Cod penal  pe o durată  de 3 ani.

Menţine starea de arest a inculpatului şi deduce din pedeapsa aplicată  durata arestării preventive începând din data de 19.08.2009 la zi.

3. In baza art.103 Cod penal  aplică inculpatului minor R. D., fiul

lui  ........, născut la data de ......., în mun.Timişoara,  cu domiciliul în satul Tansa, comuna Belceşti, judeţul Iaşi, studii 7 clase generale, stagiul militar neîndeplinit, fără ocupaţie, necăsătorit  cu antecedente penale, CNP ......., măsura educativă a libertăţii supravegheate pe timp de 1(un)  sub supraveghere deosebită pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. şi ped. de art.197 alin.1,2 Cod penal cu aplicarea art.99 alin.2 Cod penal

Încredinţează supravegherea inculpatului  Serviciului de Probaţiune de

pe lângă Tribunalul Iaşi  căruia  îi pune în vedere respectarea disp.art.103 alin.2 Cod penal.

Impune minorului următoarele obligaţii:

- să nu frecventeze localurile  unde se consumă  băuturi alcoolice;

- să nu intre în legătură cu inculpaţii B. L. şi B. V.;

- să presteze 100 de ore de activitate neremunerată în cadrul Primăriei

Belceşti, judeţul Iaşi, de maxim 3 ore pe zi.

Prezenta hotărâre se va comunica şi Primăriei  Belceşti, judeţul Iaşi.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.103 alin.6 Cod penal

privitoare la revocarea libertăţii supravegheate.

Admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea vătămată

C. A. M., domiciliată în mun.Bucureşti, strada ....... şi în consecinţă obligă pe toţi inculpaţii (pe inculpatul R. D. în solidar cu părinţii B. M. şi R. R.) să plătească părţii vătămate, prin reprezentanţii legali (părinţii) suma de 30.000 ron daune morale şi 191 lei daune materiale.

Obligă pe inculpaţi să plătească părţii vătămate, prin reprezentanţii

legali (părinţii) suma de 870 lei cheltuieli judiciare (constând în onorariu avocat şi cheltuieli de transport).

Onorariile avocaţi oficiu (delegaţia nr.219 din 4.09.2009 - avocat

T. D..  B.A.Hârlău - 300 lei din timpul judecăţii  , delegaţia nr.189 din 19.08.2009 - avocat B. I.  B.A. Hârlău - 300 lei, delegaţia nr.188 din 19.08.2009 avocat B. I. - B.A. H. - 300 lei, delegaţia nr.187 din 19.08.2009 B.A. Hârlău - 300 lei) vor fi acoperite iniţial din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei ).

Obligă pe fiecare dintre inculpaţi  ( pe inculpatul minor  R. D., în solidar cu părţile responsabile  părinţii B.  M. şi R.  R.) să plătească către stat câte 500 lei cheltuieli judiciare din care (100 lei la urmărirea penală, 300 lei onorariu avocat oficiu din timpul urmăririi penale, şi 100 lei la cercetarea judecătorească).

Obligă pe inculpatul  B. L. să plătească către stat suma de 300 lei cheltuieli judiciare (con stând în onorariu avocat oficiu din timpul judecăţii).

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 18.01.2010.

 

Preşedinte, Grefier,

SCC/CE/3ex

05.02.2010

1

Dosar nr.1335/239/2009