Contestaţie la executare. Stabilirea competenţei teritoriale în funcţie de locul de detenţie al petentului la data formulării cererii.

Sentinţă penală 2164 din 15.12.2008


Contestaţie la executare. Stabilirea competenţei teritoriale în funcţie de locul de detenţie al petentului la data formulării cererii.

Asupra cauzei penale de faţă;

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Giurgiu la data de 25.11.2008 sub nr.11071/236/2008 condamnatul G.G. a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să admită contestaţia la executare împotriva MEPI prin care a fost condamnat.

La termenul din 15.12.2008 instanţa a invocat din oficiu excepţia de necompetenţă teritorială a Judecătoriei Giurgiu.

Potrivit art.461 alin.2 C.proc.pen. raportat la art.460 alin.1,6 C.pr.pen. contestaţia la executare se face la instanţa de executare sau la instanţa în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere, corespunzătoare în grad instanţei de executare.

În speţă, instanţa corespunzătoare în grad instanţei de executare este Judecătoria Focşani în a cărei rază teritorială se află Penitenciarul Mândreşti – locul de deţinere al condamnatului, importanţă în stabilirea competenţei teritoriale având locul de deţinere în care se afla contestatorul la data formulării cererii.

Pentru aceste considerente, în baza art.39 alin.2,3 C.proc.pen. instanţa a admis excepţia de necompetenţă teritorială a Judecătoriei Giurgiu.

În baza art.461 alin.2 C.pr.pen. raportat la art.418 alin.1 C.proc.pen. instanţa a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Focşani.

În baza art.192 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat au rămas în sarcina acestuia, suma de 100 lei reprezentând onorariu avocat din oficiu urmând a se avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.

1