DOSAR CIVIL NR.
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA HÂRŞOVA
JUDEŢUL CONSTANŢA
SENTINȚA CIVILĂ NR.
ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN :
PREŞEDINTE: P.M
GREFIER: S. D.
Pe rol se află soluţionarea cauzei civile având ca obiect ordonanță președințiuală- exercitare autoritate părintească formulată de reclamantul G.N.L, domiciliat în….în contradictoriu cu pârâta T. G., domiciliată în….
În temeiul art. 213 C.pr.civ. raportat la art. 231 C.pr.civ. în referire la Legea nr.2/2013 judecarea cauzei se desfăşoară în şedinţă publică şi este înregistrată .
La apelul nominal făcut în şedinţa publică potrivit art. 219 C.pr.civ., raspunde: reclamantul prezent personal si asistat de av. G.I. în baza imputernicirii avocatiale nr. 102 /02.02.2015, pârâta prezentă personal și asistată de av. I. L. în baza împuternicirii avocațiale seria CT/0013208/18.02.2015.
Procedura este legal indeplinita cu respectarea art. 155 si urm. C.pr.civ..
Acțiunea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru în suma de 40 lei cu chit. nr. CTPOH/10819/02.02.2015 si chit. nr. CTPOH/10820/02.02.2015 conform OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, prin care s-au evidenţiat părţile, obiectul litigiului, s-au făcut menţiuni privitoare la îndeplinirea procedurii de citare şi stadiul procesual.
Apărătorul pârâtei, av. I. L. depune la dosar împuternicirea avocațială seria CT/0013208/18.02.2015 .
Întrebat fiind reclamantul arată că insistă în acțiunea formulată.
Apărătorul pârâtei depune la dosar întâmpinare în dublu exemplar, chiar dacă raportat la obiectul cauzei întâmpinarea nu este obligatorie.
Întrebat fiind apărătorul pârâtei invederează că prin întâmpinare s-a invocat excepția inadmisibilității acțiunii, care se impune a fi unită cu fondul cauzei întrucât sunt aspecte legate de condițiile de admisibilitate a cererii formulate.
Se comunică reclamantului un exemplar al întâmpinării formulată de pârâtă, însă raportat la caracterul urgent al acțiunii nu va acorda termen pentru a se lua la cunoștință de conținutul întâmpinării.
Instanța acordă cuvântul pe probe.
Apărătorul reclamantului solicită încuviințarea probei testimoniale cu 2 martori, cei indicați în acțiune, ancheta psihosocială efectuată la domiciliul pârâtei, invederând că se renunță la proba cu interogatoriu.
Apărătorul pârâtei invederează că nu se opune probei cu înscrisuri, însă cu privire la proba testimonială solicită să se precizeze teza probatorie a probei testimoniale.Cu privire la ancheta socială precizează că aceasta este efectuată la solicitarea reclamantului numai la domiciliul pârâtei.De asemenea solicită încuviințarea probei cu înscrisuri și a probei testimoniale .
Apărătorul reclamantului invederează că teza probatorie a probei testimoniale constă în dovedirea caracterului urgent al acțiunii,a motivelor care au dus la promovarea acestei acțiuni, dovedirea situației de fapt.
Apărătorul pârâtei arată că în cererea de chemare în judecată se invocă aspecte care nu o privesc pe mama, nu sunt condiții ale unei urgente care să o privească pe mamă, reclamantul face niște acuzații cu privire la fratele pârâtei, însă aceste acuzații nu au fost dovedite.
Instanța având în vedere caracterul provizoriu solicită apărătorului reclamantului să precizeze care este momentul până la care solicită stabilirea exercitiului comun al autorității părintești de către ambii părinți și stabilirea domiciliului minorului la tatăl reclamant.
Apărătorul reclamantului arată că momentul este cel care va fi stabilit prin fondul cauzei, invederând că urmează să introducă o acțiune principală în acest sens.
Instanța, raportat la precizările reclamantului, pune in discutie excepția inadmisibilității acestei acțiuni pe cale de ordonanță președințială, având în vedere că reclamantul nu a făcut dovada existenței unui litigiu pe fondul cauzei si acorda cuvintul partilor.
Apărătorul reclamantului solicită respingerea excepției, apreciază că se poate judeca această cerere pe calea ordonanței președințiale pentru motivele invocate în acțiune.
Apărătorul pârâtei, pune concluzii de admitere a excepției inadmisibilității acțiunii, având în vedere că nu au fost depuse probe suplimentare cu care să se facă dovada existenței unui litigiu între părți, de drept comun, prin să pună în discuție aceleași capete de cerere, instanța nu va putea dispune măsuri cu caracter vremelnic care să fie mențiune până la un anumit moment.Nefiind făcută dovada existenței unui litigiu pe fondul cauzei, instanța ar urma să respingă această cerere , cu atât mai mult cu cât caracterul urgent al cererii nu rezidă din nici un înscris.Apreciază că nu sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 996 C.pr.civ.
Instanta rămâne în pronunțare pe excepția inadmisibilității cererii.
I N S T A N T A
Deliberind asupra cauzei civile de fata:
Reclamantul G. N. L. in contradictoriu cu pirita T. G. a solicitat, pe calea ordonantei presedintiale, exercitiul comun al autoritatii parintesti de catre ambii parinti cu privire la copilul minor G. B. F., nascuta la data de 25.12.2014 din convietuirea partilor, si stabilirea domiciliului acesteia la domiciliul sau.
Dupa despartirea partilor, pirita s-a implicat intr-o noua relatie ceea ce o determina sa plece mai tot timpul de acasa, lasind copilul la parintii ei care locuiesc impreuna cu fratele piritei, minor in clasa a VIII a.
Fata de fratele piritei exista suspiciunea ca ar fi abuzat de minora, existnd si o plingere penala in acest sens, insa in urma anchetei nu s-a putut dovedi abuzul.
Reclamantul este angajat la SC - si are posibilitati financiare de a intretine minora, primind si ajutor fizic din partea parintilor sai pentru cresterea minorei.
In drept, isi intemeiaza cererea pe dispozitiile art.996 -1001 din C.proc.civ, art. 505 coroborat cu art. 399 si 400 C.civil, art.16/2 din legea nr.272/2004, modificata si completata.
Pirita, prin intimpinare, a invocat exceptia inadmisibilitatii actiunii intrucit nu sunt indeplinite cerintele art. 996 C.proc.civ respectiv urgenta, vremelnicia si neprejudicierea fondului.
Exceptia este intemeiata.
In drept,
Art.996 C.proc.civ:”Instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intirziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.”
Procedura speciala a ordonantei presedintiale impune, pentru admisibilitate, indeplinirea unor cerinte, in mod cumulativ, si anume: aparenta de drept, urgenta, vremelnicia si neprejudecarea fondului.
Fara a analiza celelalte cerinte, instanta constata ca reclamantul nu indeplineste cerinta vremelniciei in sensul ca nu face dovada existentei unei actiuni de drept comun care sa puna in discutie aceleasi obiective ca si ordonanta presedintiala si de a carei solutionare depinde limita maxima de aplicabilitate a efectelor ordonantei presedintiale.
Precizarile sale au fost in sensul ca, la un moment ulterior solutionarii cererii de ordonanta presedintiala,, va formula si o actiune de drept comun pentru definitivarea situatiei vremelnice stabilite pe calea acestei proceduri speciale.
Instanta apreciaza insa ca aceasta actiune de drept comun trebuia formulata anterior cererii de ordonanta presedintiala, fiind o conditie de admisibilitate a acesteia.
In lipsa acestei cereri, conditiile de admitere a ordonantei presedintiale nu sunt intrunite, in mod cumulativ, motiv pentru care exceptia inadmisibilitatii actiunii va fi admisa, cererea urmind a fi respinsa ca inadmisibila.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
In baza art.996 C.proc.civ
Respinge actiunea având ca obiect ordonanță președințiuală- exercitare autoritate părintească formulată de reclamantul G. N., domiciliat în loc. în contradictoriu cu pârâta T.G, domiciliată, ca inadmisibila.
Cu apel in termen de 5 zile de la pronuntare.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 18.02.2015.
PRESEDINTE, GREFIER,
P.M. Ș.D.
Red.jud.P.M.-
Dact.gref. S.D.-
Ex. --
Tribunalul Dâmbovița
Măsuri de protecţie specială. Legea nr. 272/2004. Plasament. Caracter temporar al măsurii.
Curtea de Apel Suceava
INCULPAT MINOR – SUSPENDAREA EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE – APLICAREA ART.103 COD PENAL. NECESITATEA INCREDINTARII SUPRAVEGHERII UNUI SERVICIU SPECIALIZAT.
Judecătoria Satu Mare
Numire curator special. Autorizare încheiere contract de vânzare cumpărare imobil.
Judecătoria Drobeta-Turnu-Severin
REÎNCREDINŢARE MINORI, ÎNCREDINŢAREA ANTERIOARĂ A MINOREI CĂTRE MAMĂ CARE PLEACĂ TEMPORAR ÎN STRĂINĂTATE
Tribunalul Călărași
Înlocuire plasament de urgenţă cu plasament la un centru specializat pentru minorii care au săvârşit o faptă penală.