Prin sentinţa penală nr. 3235/13.11.2014 s-au dispus următoarele:
„În baza disp.art. 597-art.598 alin.1 lit.d) Cod procedură penală cu referire la disp.art.595 Cod procedură penală respinge contestaţia la executare formulată de către contestatorul P., deţinut în Penitenciarul Iaşi, împotriva sentinţei penale nr.193/24.01.2013 a Judecătoriei Iaşi (dosar penal nr. 3300/245/2012 al Judecătoriei Iaşi), modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 655/05.06.2013 a Curţii de Apel Iaşi.”
Pentru a se pronunţa astfel, instanţa a reţinut următoarele:
În ceea ce priveşte solicitarea contestatorului, de aplicare a pedepsei amenzii penale pentru infracţiunea prevăzută de disp.art.85 alin.1 din OUG nr.195/2002 - infracţiune pentru care, prin sentinţa penală 193/24.01.2013 a Judecătoriei Iaşi (dosar penal nr. 3300/245/2012 al Judecătoriei Iaşi), modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 655/05.06.2013 a Curţii de Apel Iaşi, s-a dispus condamnarea sa la pedeapsa de 1 an închisoare - având în vedere că, în prezent, fapta săvârşită este incriminată de dispoziţiile art. 334 alin.1 Cod penal, care prevăd pedeapsa închisorii de la 1 an la 3 ani sau amendă, spre deosebire de pedeapsa prevăzută de lege anterior (respectiv pedeapsa închisorii de la 1 an la 5 ani) – a reţinut instanţa că aceasta este neîntemeiată, nefiind aplicabile dispoziţiile art.6 Cod penal, în condiţiile în care - pe de o parte - pedeapsa concret aplicată potrivit legii anterioare nu depăşeşte maximul pedepsei închisorii prevăzut de actuala reglementare, iar – pe de altă parte - aplicarea legii penale mai favorabile nu presupune alegerea şi aplicarea sancţiunii mai uşoare prevăzută de norma de incriminare în vigoare la acest moment, respectiv pedeapsa amenzii.
În acest sens, instanţa a avut în vedere disp.art. 4 din Legea nr. 187/2012 - potrivit cărora pedeapsa aplicată pentru o infracţiune printr-o hotărâre ce a rămas definitivă sub imperiul Codului penal din 1969, care nu depăşeşte maximul special prevăzut de Codul penal, nu poate fi redusă în urma intrării în vigoare a acestei legi - precum şi dispoziţiile art. 6 din Codul penal, potrivit cărora sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim atunci când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară.
În ceea ce priveşte solicitarea contestatorului, în sensul dispunerii suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, conform dispoziţiilor art.91 Cod penal, constată instanţa că o asemenea operaţiune nu se poate realiza pe calea unei contestaţii la executare, în condiţiile în care modalitatea de executare a pedepsei închisorii ce a fost aplicată numitului P. a intrat în sfera autorităţii de lucru judecat la momentul pronunţării deciziei penale nr. 655/05.06.2013 a Curţii de Apel Iaşi
Judecătoria Dorohoi
Contestaţie la executare
Tribunalul Neamț
Contestaţie la executare. Deducerea din pedeapsa aplicată a perioadei în care persoana condamnată a fost internată în vederea punerii în executare a măsurii de siguranţă prev. de art. 1...
Judecătoria Târgu Mureș
Civil
Curtea de Apel Pitești
Contestaţie la executare. Instanţa competentă.
Tribunalul Dolj
contestaţie la executare formulată odată co contestaţia împotriva deciziei ce constituie titlu executoriu