Infractiuni

Sentinţă penală 482 din 23.12.2014


Prin rechizitoriul nr. 738/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului T P A pentru săvârşirea infracțiunii de lovire sau alte violențe prevăzută și pedepsită de art. 193 alin. 2 Cod Penal.

S-a reţinut prin actul de sesizare că în data de 11.03.2014, în jurul orelor 18,00, folosind un briceag pe care îl avea asupra sa i-a aplicat părții vătămate P V două lovituri de cuțit, una în antebrațul mâinii stângi și alta în coapsa piciorului stâng, provocându-i o vătămare ce a necesitat pentru vindecare 16-18 zile de îngrijiri medicale.

Situația de fapt a fost reținută în baza probelor administrate, respectiv plângere, declarații persoană vătămată, declarații martor S M, certificat medico-legal, declarații inculpat.

Inculpatul a fost audiat în faza de urmărire penală când a recunoscut şi regretat fapta comisă. În faza de judecată de asemenea a fost prezent și a recunoscut fapta solicitând aplicarea dispoziţiilor art. 374 alin. 4 coroborate cu cele ale art. 396 alin. 10 Cod procedură penală privind procedura simplificată cu reducerea limitelor de pedeapsă.

Partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Din actele şi lucrările dosarului, prin prisma probatoriului administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

La data de 11.03.2014 inculpatul și partea vătămată s-au întâlnit în barul din Dărmănești și acolo, pe fondul unor conflicte mai vechi și a stării de ebrietate, a luat naștere o ceartă în urma căreia inculpatul a scos briceagul pe care îl avea asupra sa și i-a aplicat părții vătămate două lovituri de cuțit, una în antebrațul mâinii stângi și una în coapsa piciorului stâng. Conflictul a început în interiorul barului dar infracțiunea s-a consumat în afara acestuia.

Cele reţinute de instanţă se probează cu declaraţia martorului S M, declarații inculpat și parte vătămată, proces verbal de constatare, certificat medico-legal.

Elementul material al infracțiunea de lovire sau alte violențe ca și element al laturii obiective îl constituie  acţiunea inculpatului de lovire a părţii vătămate, urmarea imediată fiind  producerea unor leziuni traumatice, care au necesitat pentru vindecare 16-18 zile de îngrijiri medicale, iar legătura de cauzalitate dintre faptă şi urmarea imediată este dovedită prin certificatul medico-legal (care a constatat existenţa traumatismului, mecanismul de producere, natura agentului traumatic, data probabilă a traumatismului şi gravitatea traumatismului exprimată prin criteriul numărului de zile de îngrijire medicale necesare pentru vindecare), în coroborare cu declaraţia martorului S M și declarațiile inculpatului și părții vătămate. 

Instanţa reţine că sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârşit fapta în forma de vinovăţie a intenţiei directe, acesta urmărind producerea rezultatului socialmente periculos, respectiv lovirea şi vătămarea părţii vătămate, împrejurare ce reiese din declarațiile celor audiați în cauză.

Constatând că infracţiunea există, că a fost săvârşită inculpat cu vinovăţia specifică, instanţa va dispune condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii care fac obiectul judecăţii.

La individualizarea sancţiunii şi proporţionalizarea acesteia, instanţa va avea în vedere dispoziţiile art. 74 şi art. 83 Cod Penal.

În conformitate cu prevederile art. 74 Cod penal instanţa va avea în vedere la stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei gravitatea infracţiunii săvârşite și periculozitatea infractorului, evaluate după următoarele criterii: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Astfel, inculpatul a colaborat cu organele judiciare atât în faza de urmărire penală cât și în faza de judecată și nu este cunoscut cu antecedente penale. Caracterul antisocial s-a manifestat conjunctural, pe fondul unor neînțelegeri mai vechi și sub influența băuturilor alcoolice.

Pentru toate aceste motive la individualizarea pedepsei vor fi reținute prevederile art. 83 Cod Penal și se va dispune amânarea pedepsei.

Prin urmare, în baza prevederilor art. 193 alin. 2, cu aplicarea art. 396 alin. (1), (4) C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen., instanța va condamna inculpatul Trupciuc Adrian Răzvan, la pedeapsa de 1 an și 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violențe.

În baza art. 83 alin. (1), C. pen. se va amâna aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bacău, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 86 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) - e) se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bacău.

În baza art. 404 alin. (3) C. proc. pen. se va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

În baza art. 112 alin. 1 lit. b Cod Penal dispune confiscarea de la inculpat a cuțitului tip briceag, cu lungimea totală de 20 cm, lama tăietoare cu lungimea de 9 cm iar mânerul cu lungimea de 11 cm.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.