Reexaminare sanctiune contraventionala

Sentinţă civilă 35 din 06.08.2014


Prin sesizarea petentului GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ CLUJ-, s-a solicitat instanţei de judecată ca prin sentinţa pe care o va pronunţa să dispună înlocuirea sancţiunii cu amenda contravenţională aplicată prin procesele verbale de constatare si sancţionare, cu  sancţiunea obligării la prestare de muncă în folosul comunităţii.

În motivarea sesizării se arată că datorită imposibilităţii executării silite a amenzii contravenţionale ce a fost aplicata pe seama contravenientei, se impune înlocuirea sancţiunii amenzii cu cea a obligării la prestarea de muncă în folosul comunităţii

În drept sesizarea a fost întemeiată pe prevederile art. 9, alin.3 din OG 2/2001.

Intimatul – contravenient, nu a depus la dosar întâmpinare, în condiţiile art. 201 alin. 1 CPC. De asemenea, legal citat, nu s-a prezentat în instanţă pentru a-şi exprime poziţia procesuală.

Analizând  actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin procesele verbale de constatare si sancţionare a contravenţiei, intimatului i s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum total de 15.400.000 Rol (1540 Ron)

În soluţionarea cererii instanţa va avea în vedere dispoziţiile art. 39^1 alin.1 din. O.G. nr. 2/2001, act normativ care reglementează regimul juridic al contravenţiilor, potrivit cărora în ipoteza în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, se va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.

De asemenea, trebuie observate dispoziţiile art. 9 alin. 3 din OG nr.2/2001, care impun cu prioritate întreprinderea tuturor demersurilor care se impun pentru executarea silită a sumei datorată cu titlu de amendă contravenţională, şi numai în subsidiar şi în măsura în care aceste demersuri rămân fără rezultat, înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

Este de observat faptul că art. 9 alin. 5 din OG nr. 2/2001 instituie obligaţia, nu facultatea instanţei de a proceda la înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunităţii în ipoteza în care amenda contravenţională nu este achitată.

Potrivit art. 131 Cod procedură fiscală, „(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept. (2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.”

Prin urmare, având în vedere data aplicării amenzii contravenţionale şi data formulării prezentei acţiuni, instanţa reţine că imposibilitatea de executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se datorează la acest moment intervenirii prescripţiei executării silite, astfel încât urmează a respinge ca neîntemeiată sesizarea.