Vânzări-Cumpărări

Sentinţă civilă 627 din 29.04.2015


Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de (…) reclamantul (…) a solicitat, instanţei, în contradictoriu cu pârâtul (…), să se constate că între reclamant şi pârât a intervenit  vânzarea-cumpărarea unui autoturism marca (…) cu numărul de înmatriculare (…), urmând să se pronunţe o sentinţă care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare, pentru ca reclamantul să poată radia din circulaţie autoturismul iar pârâtul să-l înmatriculeze, pe numele lui.

Tot reclamantul a solicitat să fie obligat inculpatul să-i restituie suma de (…) lei reprezentând impozitul achitat în perioada (…)

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că, în anul (…) a vândut iniţial autoturismul numitului (…), fără a perfecta cu acesta actul de vânzare-cumpărare.

Tot reclamantul a arătat că, deoarece nu a putut lua legătura cu numitul (…) a fost nevoit să apeleze la organele de poliţie, ocazie cu care autoturismul a fost depistat la pârâtul (…) unde se află şi în prezent; că iniţial pârâtul a fost de acord cu perfectarea actelor însă acest lucru nu s-a întâmplat iar reclamantul a fost nevoit să achite la primărie, impozitele pentru autoturism.

Acţiunea nu a fost motivată în drept.

Legal citat, pârâtul nu a formulat în cauză întâmpinare.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând materialul probator administrat în cauză, prin prisma excepţiei lipsei calitatii procesual pasive a paratului invocata din oficiu, instanța reține următoarele:

Potrivit art. 237 alin. 2 pct. 1 C.proc.civ., instanţa  va rezolva exceptiile ce se invoca ori pe care le poate ridica din oficiu, iar în conformitate cu art. 36 C proc. civ. calitatea procesuala rezulta din identitatea dintre parti si subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecatii,  fiind o condiţie esenţială în exercitarea unei acţiuni civile.

Calitatea procesual pasivă presupune identitatea între persoana paratului şi cel despre care se pretinde că este obligat în raportul juridic supus judecăţii.

In cauza, chiar din cererea de chemare in judecata dar si din sustinerile orale ale reclamantului reiese că acesta a incheiat cu numitul (…) o conventie ( numita chitanta) de vanzare a unui autoturism  , aspect confirmat şi de celelalte probe administrate în cauză, motiv pentru care instanţa, constatand ca intre reclamant si paratul (…) nu exista niciun raport juridic, va admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive .