Anulare proces verbal contraventie

Sentinţă civilă 802 din 04.06.2015


Prin cererea înregistrată la această instantă sub nr. (…/…) petentul (…) a formulat plângere, în contradictoriu cu intimata (…) împotriva procesului verbal de contraventie seria (…/…) solicitând instantei ca prin hotărârea ce va pronunţa să dispună anularea acestuia si exonerarea sa de plata amenzii aplicate.

În motivarea plângerii petentul arată că prin procesul verbal susmenţionat a fost sancţionat contraventional cu amendă îîn suma de 250 lei, pe motiv că în ziua de (…), la ora (…) în locul (…) a circulat cu auto inmatriculat sub nr. (…) proprietate personală fără a detine rovinietă valabilă. A mai precizat că, nu sunt adevărate cele retinute în procesul verbal, întrucât are achitată rovinieta pe o perioadă de un an de zile, respectiv de la (…) pana la (…), astfel că amenda i-a fost aplicată nelegal, astfel că solicită admiterea plângerii.

În drept, plângerea nu a fost motivată.

A depus alăturat, în copie, înscrisuri.

La data de (…) intimaata a formulat întâmpinare, prin care solicită respingerea plângerii ca nefondată şi neîntemeiată .

A depus alăturat, în copie, înscrisuri.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria (.../...) petentul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 250 lei în temeiul art. 8 alin. 2 din O.G. nr. 15/2002 pentru faptul că autovehiculul cu număr de înmatriculare (…) aparţinând petentului a circulat la data de (…) in loc. (…) fără a deţine rovinietă valabilă.

Potrivit art. 17 din O.G. nr. 2/2001 lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.

Potrivit legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică in înţelesul prezentei legi:) (…) 4. semnatura electronică extinsă reprezintă acea semnatură electronică care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este legată în mod unic de semnatar;

b) asigură identificarea semnatarului;

c) este creată prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;

d) este legată de datele în forma electronica, la care se raportează în asa fel încât orice modificare ulterioara a acestora este identificabila;

Înscrisul în forma electronică, căruia i s-a incorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnatura privată.

Instanţa va analiza cu prioritate existenţa semnăturii agentului constatator, motiv de nulitate expresă conform art. 17 din O.G. nr. 2/2001.

Din dispoziţiile legale amintite mai sus rezultă că semnătura electronică poate fi încorporată unui înscris în forma electronică destinat a fi citit prin intermediul unui program, nefiind posibilă incorporarea unei semnături electronice unui alt înscris decât cel electronic..

În aceste condiţii, rezultă că înscrisul comunicat pe suport de hârtie de agentul constatator nu întruneşte condiţiile de valabilitate ale unui proces-verbal de contravenţie în sensul dispoziţiilor O.G. nr. 2/2001. Astfel, prin modalitatea de întocmire a procesului-verbal nu sunt respectate condiţiile de valabilitate prevăzute de legiuitor sub sancţiunea nulităţii, iar persoana căreia i s-a comunicat în formă scrisă, şi de altfel, instanţa de judecată, nu poate observa semnătura agentului constatator, element esenţial al procesului verbal de contravenţie.

În acelaşi sens s-a pronunţat Înalta Curte de  Casaţie şi Justiţie prin Decizia dată în recurs în interesul legii nr. 6/2015 statuând că: „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1-4 şi art. 7 din Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a), alin. (2) şi alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”.

Aplicând acestea la cauza de faţă, instanţa reţine că procesul – verbal de contravenţie contestat  nu poartă nicio semnătură olografă, ci conţine doar menţiunea că a fost generat şi semnat electronic, conform prevederilor Legii nr. 455/2001 şi ale H.G. nr. 1259/2001 privind aprobarea Normelor tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr. 455/2001.

Prin urmare, instanţa constată că procesul-verbal de contravenţie nu conţine unul dintre elementele sale esenţiale, respectiv semnătura olografă a agentului constatator, astfel procesul-verbal seria (.../...) a fost nelegal întocmit, urmând a fi anulat, fiind de prisos analizarea temeiniciei plângerii contravenţionale.