Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 ncp)

Sentinţă penală 417 din 13.04.2018


Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea la data de  06.12.2017 în dosarul nr. 5732/P/2017 s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului … sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului prevăzută de art. 336 alin. (1) Cod penal.

În fapt, prin actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că în data de 14.10.2017, în jurul orei 01:25 inculpatul  … a condus autoturismul marca Mercedes-Benz, cu numărul de înmatriculare … pe str. P-ţa 1.... din mun. Oradea, având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, respectiv 1,10 g/l alcool pur în sânge la prima probă biologică recoltată, respectiv 0,90 g/l alcool pur în sânge, la a doua probă biologică recoltată.

În cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: proces-verbal de depistare(f5-6); rezultatul alcool-test(f22); buletinul de analiză toxicologică nr. 4926 Al/ 1913 şi 1914 din data de 16.10.2017(f23); declaraţiile inculpatului …(f12-20); declaraţia martorului …(f30-32); declaraţia martorului …(f33-35); declaraţia martorului …(f36-38); fişa nr. 88/09.11.2017 referitoare la istoricul sancţiunilor rutiere aplicate numitului …(f39).

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei  Oradea la data de 08.12.2017 sub nr. ….

Prin încheierea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Oradea nr. 246 din data de 30.01.2018 s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi s-a dispus începerea judecăţii.

La primul termen de judecată, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art. 374 Cod procedură penală a actului de sesizare, instanţa l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10) Cod procedură penală, iar în urma răspunsului pozitiv al acestuia şi a audierii inculpatului care a recunoscut în integralitatea acuzaţiile formulate de procuror şi a însuşit probele administrate în cursul urmăririi penale, instanţa a încuviinţat ca judecata să se desfăşoare potrivit procedurii abreviate a recunoaşterii învinuirii.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În fapt, la data de 14.10.2017, în jurul orei 01:25, organe de politie din cadrul IPJ BIHOR, Biroul Rutier Oradea, au oprit pentru control autoturismul marca Mercedes-Benz, cu numărul de înmatriculare …, care era condus pe strada Piaţa 1.... din municipiul Oradea, de către o persoana de sex bărbătesc(f5-6 dup).

Organele de poliţie au procedat la identificarea conducătorului auto, stabilind că acesta se numeşte …, în autoturismul condus de către inculpat se mai aflau în calitate de pasageri, numiţii …, … şi …(f5-6 dup).

Întrucât inculpatul … emana halenă alcoolica,  organele de poliţie au procedat testarea acestuia, la ora 01:27 cu aparatul Alcotest Drager seria ARZE-0280, care la poziţia 01858, a indicat o concentraţie de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.(f22 dup)

Având în vedere rezultatul alcooltestului, inculpatul … a fost condus de către organele de politie la sediul Serviciului Județean de Medicină Legală Bihor, unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge, prima la ora 01:50 şi ce-a de-a doua la ora 02:50(f23-28 dup).

Conform Buletinului de Analiză Toxicologică a alcoolemiei nr. 4926 A1/ 1913 şi 1914 din data de 16.10.2017, eliberat de Serviciul de Medicină Legală Bihor, inculpatul …, a avut o alcoolemie de 1,10 g °/00 alcool pur în sânge la ora 1:50, respectiv 0,90 g °/00 alcool pur în sânge la ora 2:50.

Fiind audiat în cursul urmăririi penale inculpatul … a arătat că recunoaște comiterea faptei şi că intenţiona să se deplaseze cu mașina până în zona restaurantului Casa Piraţilor, situat pe str. Calea Aradului, mun. Oradea.

În drept, fapta inculpatului … constând în aceea că în data de 14.10.2017, în jurul orei 01:25 a condus autoturismul marca Mercedes-Benz, cu numărul de înmatriculare … pe str. P-ţa 1.... din mun. Oradea, având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, respectiv 1,10 g/l alcool pur în sânge la prima probă biologică recoltată, respectiv 0,90 g/l alcool pur în sânge, la a doua probă biologică recoltată întruneşte sub aspect obiectiv şi subiectiv elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului prevăzută prevăzute de art. 336 alin. (1) Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective instanţa reţine că elementul material al infracțiunii constă în conducerea pe drumurile publice de către inculpatul … a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică de 1,10 gr ‰, alcool pur în sânge, peste limita legală de 0,80 gr ‰ alcool pur în sânge. Urmarea imediată constă în starea de pericol pentru relațiile sociale privind siguranța circulației rutiere. Legătură de cauzalitate rezultă din materialitatea faptei (ex re).

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acţionat cu vinovăţie în modalitatea intenţiei indirecte, conform dispoziţiilor art. 16 alin. (3) lit. b) Cod penal, întrucât inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale şi deşi nu a urmărit producerea lui prin săvârşirea faptei, a acceptat producerea acestuia.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret, instanţa va reţine că inculpatul … nu este cunoscut cu antecedente penale, nu a provocat vreun incident rutier, a recunoscut şi a regretat fapta comisă uzând de procedura abreviată a recunoaşterii învinuirii și beneficiind astfel de cauza legală de reducere a limitelor speciale ale pedepsei cu o treime prevăzută de art. 396 alin. (10) Cod procedură penală.

Totodată instanţa va avea în vedere împrejurarea că inculpatul este o persoană bine integrată în soietate, cu studii superioare, de profesie tehnician dentar în cadrul …

Nu în ultimul rând instanţa va ţine seama de nivelul relativ redus al alcoolemiei prezentate de inculpat precum şi de împrejurarea că acesta nu  prezintă abateri rutiere legate de conducerea sub influenta alcoolului.

Analiza de ansamblu a materialului probator administrat în cauză relevă că sunt îndeplinite condiţiile subiective şi obiective prevăzute de art. 80 Cod penal pentru a se dispune renunţarea la aplicarea pedepsei.

Cu privire la condiţiile obiective instanţa constată că:

a) pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe [art.336 alin.1 C.pen.] săvârşită de inculpat este închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda; aşadar, maximul special al pedepsei închisorii prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită de inculpat nu depăşeşte limita  de 5 ani închisoare prevăzută de art. 80 alin. (2) lit.d Cod penal.

b) infracţiunea săvârşită prezintă gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit.

Astfel, instanţa constată că inculpatul a comis fapta având o alcoolemie peste limita legală însă foarte aproape de aceasta, că infracţiunea nu a avut ca urmare producerea unui accident cu victime sau cu daune materiale.

Cu privire la condiţiile subiective instanţa constată că:

a) inculpatul … nu a fost anterior condamnat printr o hotărâre definitivă, astfel cum rezultă din fişa de cazier judiciar inculpatul nefiind cunoscut cu antecedente penale;

b) inculpatul … nu a beneficiat în ultimii 2 ani anteriori datei comiterii faptei de dispoziţiile privind renunţarea la aplicarea pedepsei

c) inculpatul … nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nici nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală recunoscând infracţiunea de care este acuzat încă din faza de urmărire penală şi parcurgând procedura abreviată a judecăţii în cazul recunoaşterii învinuirii.

Prin urmare, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, că inculpatul a înţeles semnificaţia faptelor sale şi că aplicarea unui avertisment este suficientă pentru corectarea conduitei inculpatului.

Faţă de aceste considerente, 396 alin. (3) Cod procedură penală  raportat la art. 80 Cod penal instanţa va dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul … sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului prevăzută de art. 336 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal instanţa va aplica inculpatului un avertisment.

În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală va obliga pe inculpat la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 396 alin. (1) şi (3) Cod procedură penală raportat la art. 80 Cod penal dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul … judecat potrivit procedurii abreviate a recunoaşterii învinuirii prevăzute de art. 375 Cod procedură penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice sub influenţa alcoolului prevăzute de art. 336 alin. (1) Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal aplică inculpatului un avertisment.

În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.04.2018