Trafic de influenta prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 alin. 2 lit. b şi 74 alin. 1 Cod penal.

Hotărâre 53 din 14.04.2015


-Trafic de influenta prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal

(1),,Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană, care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un  act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2  la 7 ani.

(2),, Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc se dispune confiscarea prin echivalent.”

Potrivit art. 75 alin. 2 lit. b. Cod penal ,, Pot constitui circumstanţe atenuante judiciare împrejurările legate de  fapta comisă, care dimuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.”

-  Potrivit art.74  alin. 1 Cod penal –Criterii  generale de individualizare a pedepsei.

,,Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului care se evaluează după următoarele criterii:

a)împrejurările şi modul de comitere  a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;

b)starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;

c)natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii

d)motivulk săvârşirii infracţiunii şi scopul urmăririi

e)natura şi frecvenţa infractiunilor, care constituie antecedente penale ale infractorului;

f)conduita după săvârşirea infractiunii şi în cursul procesului penal

g)nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială

(Tribunalul Bihor-Secţia penală – Sentinţa Penală Nr. 53/P/2015)

Constată ca în data de 19.03.2015, instanţa a fost sesizata de către procurorul din cadrul Tribunalului Bihor cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei privindu-l pe inculpatul J. S.cercetat pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenta prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 alin. 2 lit. b şi 74 alin. 1 Cod penal.

În drept, au fost invocate prevederile art. 478 Cod de procedură penală.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Faţă de inculpat s-a dispus începerea urmăririi penale prin ordonanţa din 09.10.2014 pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenta prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal reţinându-se în fapt ca în data de 08.10.2014, inculpatul ar fi acceptat de la martorul denunţător T. M. G. suma de 200 euro pentru a-şi trafica influenta asupra poliţistului examinator cu care acesta urma sa susţină proba practica în vederea obţinerii permisului de conducere auto programat pentru data de 10.10.2014.

Prin ordonanţa din data de 27.02.2015 s-a pus în mişcare acţiunea penala împotriva inculpatului reţinându-se aceeaşi stare de fapt şi aceeaşi încadrare juridica, iar prin ordonanţa din 02.03.2014 a fost luata măsura preventiva a controlului judiciar.

În cauza au fost administrate următoarele mijloace de proba: proces verbal de consemnare a verificărilor (fila 8 up), declaraţia martorului denunţător T. M. G., proces verbal de redare rezumativa a activităţilor de supraveghere tehnica (fila 27 up), proces verbal de redare a înregistrării audio a conversaţiilor (fila 31 up), înscris fotocopie contract de şcolarizare, contract amanet, declaraţie martori P. M., T. V., declaraţiile suspectului şi inculpatului J. S. de recunoaştere a comiterii infracţiunii, proces verbal de ridicare în vederea confiscării de la inculpat a sumei de 200 euro.

În data de 16.03.2015, inculpatul, asistat de către aparatorul sau ales a încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei potrivit căruia acesta a acceptat propunerea procurorului de a i se aplica pentru infracţiunea reţinuta în sarcina sa şi în condiţiile circumstanţei atenunate prev. de art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal,  pedeapsa de 1 an 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în condiţiile art. 91 Cod penal pe un termen de 2 ani şi cu prestarea unui număr de 60 zile de munca în folosul comunitatii.

Instanţa constată ca acordul de vinovatie înaintat cuprinde toate menţiunile obligatorii, iar la încheierea sa au fost respectate condiţiile impuse de art. 482 şi 483 Cod de procedură penală.

De asemenea, instanţa constată ca ansamblul probator administrat în cauza este suficient pentru a se reţine vinovăţia inculpatului în comiterea infracţiunii de trafic de influenta prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal, declaraţia sa de recunoaştere coroborându-se pe deplin cu declaraţia martorului denunţător, cu declaraţia martorei T. V., precum şi cu conţinutul convorbirilor purtate intre inculpat şi martorul denunţător.

Ca atare, fapta inculpatului J. S. de a fi primit suma de 200 euro de la martorul denunţător T. M. pentru a-şi trafica influenta asupra poliţistului examinator cu care martorul urma sa îşi susţină proba practica în vederea obţinerii permisului de conducere auto este dovedita, iar încadrarea juridica data este corecta.

De asemenea, se constată ca în raport cu gravitatea infracţiunii şi periculozitatea inculpatului, cuantumul pedepsei şi modalitatea de executare propusa sunt întemeiate, astfel încât, în baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod de procedură penală va admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu inculpatul J. S. cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de trafic de influenta prevăzuta de art. 291 alin. 1 Cod penal, obiect al cauzei penale nr. 785/P/2014.

În baza art. 291 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal raportat la art. 76 Cod penal, îl va condamna pe inculpatul J. S. la pedeapsa de 1 an 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenta.

În baza art. 91 Cod penal va suspenda executarea pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.

În baza art. 93 alin. 1 C. pen. va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei B. - Bihor sau în cadrul Primăriei P – Bihor, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. 4 Cod penal va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal

În baza art. 404 alin 4 lit. c raportat la art. 249 alin 4 Cod de procedură penală, va menţine măsura sechestrului asigurător luată prin ordonanţa procurorului din 12.03.2014 asupra sumei de 200 euro, depusă la CEC Bank Oradea, conform recipisei de consemnare nr. şi în baza art. 291 alin 2 Cod penal, va confisca această sumă de la inculpat.

În baza art. 274 alin. 1 Cod de procedură penală va obliga pe inculpat la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.