Măsuri speciale de protecţie după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu; continuarea studiilor

Sentinţă civilă 811 din 15.07.2015


Nivelul de şcolarizare este un element care influențează gradul de independenţă al unei persoane iar tânărul care, datorită problemelor medicale, are nevoie de protecţie specială pentru a i se putea asigura independenţa socială, economică, fără să mai fie dependentă de alte persoane, trebuie protejat chiar şi după dobândirea capacităţii de exerciţiu, în vederea reintegrării sociale depline.

Cuprins pe materii: Măsuri speciale de protecţie după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu; continuarea studiilor.

Index alfabetic:- măsuri speciale de protecţie

- Studii cursuri de zi

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 811/2015

Şedinţa publică de la 15.07.2015

Aşa cum rezultă din înscrisurile dosarului faţă de tânără s-a luat în perioada minorităţii măsura plasamentului în regim de urgenţă la familia unchiului patern, MJ, tatăl … fiind decedat iar mama sa neavând locuinţă.

Tânăra are un retard mintal uşor (f. 9) şi urmează cursurile şcolare ale Şcolii Gimnaziale Speciale Constantin Pufan din Galaţi, învăţământ de zi, fiind elevă în clasa a IV-a (f. 98,99).

Atât tânăra ME cât şi unchiul patern MJ au solicitat acordarea măsurii de protecţie pentru continuarea studiilor la o formă de zi.

 Potrivit art. 55 al. 2 din Legea nr. 272/2004 ) la cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ de zi, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani.

Instanţa constată că tânăra ME datorită problemelor medicale, are nevoie de protecţie specială pentru a i se putea asigura independenţa socială, economică, fără să mai fie dependentă de alte persoane, un element care influenţează gradul de  independenţa al unei persoane fiind şi nivelul de şcolarizare.

Pentru ca tânăra să poate avea posibilitatea reintegrării sale sociale, care nu se poate realiza fără finalizarea învăţământului obligatoriu, pentru ca aceasta să poată avea o şansă reală de reinserţie socială la părăsirea sistemului de protecţie, instanţa apreciază că se impune aplicarea disp. art. 55 al. 2 din legea nr. 272/2004, în sensul înlocuirii  măsurii de plasament în regim de urgenţă la familia MJ şi MM cu măsura plasamentului  la familia MJ (unchiul patern) şi MM pe durata continuării studiilor la o formă de învăţământ de zi, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.