Curatelă

Sentinţă civilă 10870 din 23.10.2014


Curatelă. Data până la care produce efecte curatela în situaţia unei cereri ulterioare de punere sub interdicţie.

Dosar nr. 17105/55/2014

Prima instanţă :

A admis cererea formulată de petenta Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, pentru instituire curatelă şi a numit pe intimată în calitate de curator pe seama persoanei vârstnice, bolnavă conform Referatului medical întocmit  de medicul neurolog, în vederea reprezentării acesteia în faţa autorităţilor publice.

A reţinut că persoana bolnavă este în vârstă înaintată şi din aceste motive, nu poate să-şi exercite şi să-şi apere interesele şi se impune reprezentarea acesteia de un curator.

Intimata a fost este de acord să fie numită curator pe seama soacrei sale cu care locuieşte şi pe care o îngrijeşte, îndeplinind condiţiile pentru a fi numit curator, iar persoana ce urmează a fi reprezentată nu şi-a dat consimţământul, pentru a fi reprezentată de nora acesteia, în baza art.182 alin 2 Cod civil.

Instanţa de apel :

S-a reţinut că instituirea curatelei pe seama bolnavei a avut loc chiar la iniţiativa apelantei, care a sesizat în acest scop Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară şi şi-a asumat sarcina de curator în deplină cunoştinţă de cauză, ca noră a bolnavei, fiind la curent cu afecţiunile medicale ale acesteia. Cu toate acestea, natura bolii de care suferă persoana bolnavă ridică problema punerii acesteia sub interdicţie, sens în care s-au demarat procedurile prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei.

În această situaţie, potrivit art. 167 Cod civil, este posibilă numirea unui curator special în caz de nevoie, iar conform art. 170 Coc civil, ocrotirea interzisului judecătoresc se va realiza prin numirea unui tutore.

A apreciat că se impune schimbarea în parte a hotărârii apelate, în sensul precizării că desemnarea intimatei în calitate de curator va produce efecte până la eventuala numire a curatorului special ori a tutorelui în procedura punerii sub interdicţie.