Proces-verbal de predare-primire a arhivei întocmit anterior înregistrării acţiunii la instanţă a fostului salariat, prin care acesta solicită eliberarea unei adeverinţe privind veniturile lunare brute şi grupa de muncă. Lipsa calităţii procesual-pasive a

Sentinţă civilă 181 din 29.01.2015


Cuprins:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa, secţia I civilă sub nr. 6126/118/2014, reclamantul ...a chemat în judecată pe pârâta ..., pentru ca instanţa să dispună:

-obligarea pârâtei la eliberarea unei adeverinţe privind veniturile lunare brute (salariu, sporuri, prime) şi grupa de muncă de care a beneficiat în perioada 11.03.1985-01.01.1998, perioadă în care a lucrat în cadrul ... în funcţia de lăcătuş mecanic/ajutor mecanic locomotivă;

-obligarea pârâtei la menţionarea expresă în adeverinţă că s-a reţinut C.A.S. şi P.S. pentru sporurile salariale şi grupa de muncă de care a beneficiat.

În fapt, reclamantul susţine că întreprinderea ... a dat faliment în anul 1999 şi că sunt anexate acţiunii înscrisurile doveditoare în vederea admiterii acţiunii.

Reclamantul a solicitat ca judecata să se facă şi în lipsa sa.

Cererea nu a fost motivată în drept.

Au fost anexate cererii, în copie, următoarele înscrisuri: cartea de identitate a reclamantului, adresă emisă ...., sentinţa civilă nr. 119 AS/05.03.2007 pronunţată de Tribunalul Constanţa, secţia civilă-asigurări sociale în dosarul nr. 4156/118/2006, sentinţa civilă nr. 1895/COM/27.03.2007 pronunţată de Tribunalul Constanţa, secţia comercială în dosarul nr. 418/118/2007, carnet de muncă.

Pârâta ... nu a depus la dosar întâmpinare, dar a anexat note scrise prin care a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată.

În prealabil, pârâta a invocat excepţia lipsei calităţii procesual-pasive, cu motivarea că, în urma autorizării de către Arhivele Naţionale ale României a operatorului arhivistic al documentelor create de ...., fostul ... şi a încheierii procesului-verbal de predare-primire nr. 8582/27.06.2014 a documentelor existente către ...., pârâta nu mai deţine arhiva fostului ... începând cu data de 27.06.2014.

Au fost anexate înscrisuri în susţinerea excepţiei, iar instanţa a dispus comunicarea acestora către reclamant, pentru a se respecta dreptul la apărare al părţii.

Acţiune scutită de la plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar.

Analizând excepţia lipsei calităţii procesual-pasive a pârâtei, instanţa reţine:

Astfel cum rezultă din carnetul de muncă anexat la dosar în copie, reclamantul a fost angajat la ... în funcţia de lăcătuş mecanic/ajutor mecanic locomotivă.

În vederea eliberării unei adeverinţe privind veniturile lunare brute (salariu, sporuri, prime) şi grupa de muncă de care a beneficiat în perioada 1.03.1985-01.01.1998,, reclamantul s-a adresat societăţii ....

Prin adresa nr. 17921/14.07.2014 societatea .... a adus la cunoştinţa petentului că .... a dat faliment, iar documentele de personal au fost preluate de .... Societatea .... a cumpărat în urma unei licitaţii publice clădirile societăţii falimentate ..., fără a fi însă continuatoarea în drepturi şi obligaţii a acesteia.

Prin sentinţa civilă nr. 1895/COM/27.03.2007 pronunţată de Tribunalul Constanţa, secţia comercială în dosarul nr. 418/118/2007, a fost obligată ... să preia din fondul arhivistic al fostei .... deţinut de reclamanta .... documentele cu valoare practică în baza cărora se eliberează copii, certificate şi extrase privind drepturile referitoare la stagii de cotizare la asigurările sociale ale cetăţenilor.

Instanţa a reţinut prin sentinţă că .... (creatorul de documente) a fost supusă procedurii falimentului, fiind dizolvată judiciar, lichidată şi ulterior radiată din Registrul Comerţului la data de 26.02.2003.

Prin efectul Legii nr. 16/1996, documentele cu valoarea istorică au fost preluate de Arhivele Naţionale sau de Direcţiile Judeţene ale Arhivelor Naţionale, iar cele cu valoarea practică, în baza cărora se eliberează copii certificate şi extrase privind drepturile individuale au fost depuse la M.M.P.S. sau la direcţiile judeţene ale acestuia.

Cu toate acestea, la o data anterioară înregistrării acţiunii la instanţă, între ... şi .... a intervenit un proces-verbal de predare-primire a documentelor create de ...., fiind vorba tocmai despre fondul arhivistic al fostei .... (fila nr. 30)

Potrivit art. 40 alin. 2 lit. h) din Codul Muncii, angajatorul are obligaţia sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Iar conform art. 34 al. 5 din Codul Muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.

Dată fiind situaţia dizolvării angajatorului reclamantului, obligaţia mai sus menţionată revine deţinătorului arhivei, însă pârâta nu mai deţinea această calitate la data înregistrării acţiunii (19.08.2014).

Calitatea procesuală presupune existenţa unei identităţi între persoana reclamantului şi cel care ar fi titular al dreptului afirmat (calitatea procesuală activă), precum şi între persoana pârâtului şi cel despre care se pretinde obligat în raportul juridic dedus judecăţii (calitatea procesuală pasivă).

Reclamantul, fiind cel care porneşte acţiunea, trebuie să justifice atât calitatea procesuală activă, cât şi calitatea procesuală pasivă a persoanei cu care înţelege să se judece.

După ce a fost sesizată, instanţa trebuie să verifice atât calitatea procesuală activă, cât şi calitatea procesuală pasivă, fie înainte de începerea dezbaterilor, dacă acest lucru este posibil, fie în cadrul dezbaterilor asupra fondului dreptului.

În acelaşi sens, art. 36 din N.C.P.C. prevede: "Calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii. Existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituie o chestiune de fond".

Or, calitatea pârâtei de deţinător al arhivei în cauză încetase deja la momentul introducerii acţiunii pe rolul instanţei, iar reclamantul nu şi-a manifestat voinţa de a chema în judecată societatea comercială care a preluat documentele cu valoare arhivistică pe bază de contract.

În acest sens, pârâta a depus la dosar şi contractul de predare-primire încheiat cu .... în data de 27.06.2014, astfel că reclamantul nu mai justifică niciun folos practic pentru a obţine un titlu executoriu împotriva ….

Excepţia lipsei calităţii procesuale este o excepţie de fond, absolută şi dirimantă, ce poate fi invocată de partea interesată, procuror şi instanţă din oficiu în orice fază procesuală.

Faţă de materialul probator administrat de pârâtă în susţinerea excepţiei, instanţa urmează să admită excepţia lipsei calităţii procesual-pasive a pârâtei ... şi va respinge acţiunea în contradictoriu cu această pârâtă ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesual-pasivă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia lipsei calităţii procesual-pasive a pârâtei ....

Respinge acţiunea formulată de reclamantul ...domiciliat …, în contradictoriu cu pârâta ... cu sediul in …, ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesual-pasivă.

Cu apel în 30 de zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Constanţa.

Pronunțată in ședință publică, azi 29 ianuarie 2015.

PREȘEDINTE, ASISTENȚI JUDICIARI

GREFIER,