Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice

Sentinţă penală 181 din 28.11.2014


Dosar nr. /223/2013

Operator de date cu caracter personal nr.5696

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA DRĂGĂŞANI, JUDEŢUL VÂLCEA

SENTINŢA PENALĂ NR. 181

Şedinţa publică din 28 noiembrie  2014

PREŞEDINTE :D.P. , judecător

 GREFIER : S.S.

Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani reprezentat prin procuror : P.C.

Pe rol este pronunţarea asupra cauzei penale privind pe inculpatul C.C., domiciliat în comuna Voiceşti, satul Voiceşti, judeţul Vâlcea, trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani nr.198/P/2014, pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art.336 alin.1 Cod penal.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile. 

S-a expus referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei următoarele :

Obiectul cauzei:  art. 336 alin.1 Cod penal;

Stadiul procesual : amânare pronunţare;

Procedura este legal îndeplinită.

Dezbaterile asupra fondului au avut loc în şedinţa publică din 4 noiembrie 2014, fiind consemnate în încheierea de şedinţă din acea zi, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanţa a dispus amânarea pronunţării la data de 18 noiembrie 2014 la cererea apărătorului inculpatului de a depune la dosar concluzii scrise, ulterior, pentru aceleaşi motive  dispunând amânarea pronunţării la data de 28 noiembrie 2014.

I N S T A N Ţ A:

Prin rechizitoriul nr.198/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul C.C, domiciliat în comuna Voiceşti, satul Voiceşti, judeţul Vâlcea, pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art.336 alin.1 Cod penal.

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că în noaptea de 14/15.02.2014, în jurul orei 300, pe DJ 677A pe raza comunei Creţeni, lucrătorii de poliţie din cadrul Secţiei nr.5 Poliţie Rurală Amărăşti au oprit pentru control autoturismul marca Opel Vectra cu număr de înmatriculare VL 10 UTZ condus de inculpat.

Întrucât emana halenă de alcool, inculpatul a fost supus testării cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de alcool în aerul expirat de 0,53 mg/l, la ora 0303.

Inculpatul a fost condus la Spitalul Municipal Drăgăşani în vederea recoltării de probe biologice de sânge, din buletinul de analiză toxicologică nr.A12/98/99 din 18.02.2014 emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Vâlcea reieşind o concentraţie de alcool de 1,15 g/l la ora 0336, respectiv de 1,00 g/l la ora 0436.

Situaţia de fapt mai sus menţionată se susţine cu următoarele mijloace de probă: proces – verbal de constatare a infracţiunii flagrante, rezultat alcooltest, buletin de analiză toxicologică – alcoolemie, proces – verbal de recoltare probe biologice, examen clinic şi cerere analiză, declaraţii inculpat, declaraţii martori.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Drăgăşani la data de 25 iunie 2014 sub nr.1851/223/201.

Prin încheierea de şedinţă din camera de consiliu nr.114 din data de 2 septembrie 2014 judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.

La termenul de judecată din data de 4 noiembrie 2014, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art.374 Cod procedură penală a actului prin care s-a dispus începerea judecăţii, instanţa l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art.396 alin.10 Cod procedură penală.

Inculpatul a declarat că recunoaşte fapta reţinută în actul de sesizare a instanţei şi a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, poziţia sa procesuală fiind consemnată în declaraţia dată în faţa instanţei de judecată.

Constatând că din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, instanţa a admis cererea, astfel că soluţionarea cauzei s-a efectuat potrivit procedurii simplificate reglementate de art.374 alin.4 Cod procedură penală privind judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei.

S-a încuviinţat inculpatului C.I. proba cu înscrisuri în circumstanţiere, în cadrul probei fiind depuse la dosarul cauzei o caracterizare întocmită de Primăria comunei Voiceşti, legitimaţie de student, legitimaţie de la locul de muncă.

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În seara de 14 februarie 2014 în jurul orei 2300, inculpatul C.I. împreună cu martorele M.C.V., S.L.M. ?i G.P.E. s-a deplasat cu autoturismul marca Opel Vectra cu număr de înmatriculare VL 10 UTZ, din municipiul Drăgăşani în comuna Amărăşti, judeţul Vâlcea, la discoteca din localitate, unde inculpatul a consumat  bere.

În jurul orei 230 cei patru au hotărât să se întoarcă la domiciliu astfel că în aceeaşi formaţie s-au urcat în autoturism cu intenţia de a ajunge în municipiul Drăgăşani.

În timp ce se deplasa pe raza comunei Amărăşti, punctul „Nemoiu”, inculpatul a sesizat un echipaj de poliţie astfel că, speriat de a nu fi depistat în flagrant, a efectuat o manevră bruscă virând pe un podeţ în faţa unui imobil, unde a aşteptat o perioadă de timp pentru a nu fi sesizat de lucrătorii de poliţie însă aceştia au trecut pe lângă maşina inculpatului şi i-au luat datele.

În jurul orei 300, echipajul de poliţie l-a oprit pe inculpat în trafic, pe DJ 677A pe raza comunei Creţeni şi, întrucât emana halenă de alcool, a fost supus testării cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de alcool în aerul expirat de 0,53 mg/l, la ora 0303.

Inculpatul a fost condus la Spitalul Municipal Drăgăşani în vederea recoltării de probe biologice de sânge, din buletinul de analiză toxicologică nr.A12/98/99 din 18.02.2014 emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Vâlcea reieşind o concentraţie de 1,15 g/l alcool pur în sânge, după prima probă recoltată la ora 0336 şi de 1,00 g/l l alcool pur în sânge după cea de a doua probă recoltată la ora 0436.

În drept, fapta inculpatului C.I.C., care în data de 15 februarie 2014 a condus pe DJ 677A pe raza comunei Creţeni autoturismul marca Opel Vectra cu număr de înmatriculare VL 10 UTZ, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art.336 alin.1 Cod penal.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art.74 Cod penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret, instanţa reţine că fapta a fost comisă pe fondul consumului de băuturi alcoolice, însă inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut fapta comisă, urmând a se avea astfel în vedere reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, conform dispoziţiilor art.396 alin.10 Cod procedură penală, aplicabile în cazul procedurii recunoaşterii învinuirii, este angajat la MAN UM 01961 Bucureşti şi student la Universitatea Politehnică Bucureşti, fiind apreciat localitatea unde domiciliază, aşa cum reiese din caracterizarea depusă.

Pentru aceste motive va stabili pedeapsa de 8 luni închisoare în sarcina inculpatului C.I.C., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului  prevăzută de art.336 alin.1 Cod penal.

În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei, instanţa constată că, în cauză sunt îndeplinite condiţiile art.83 Cod penal, pedeapsa stabilită fiind mai mică de 2 ani închisoare, respectiv 8 luni închisoare; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; acesta şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

De asemenea, se constată faptul că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea săvârşită de inculpat este de 5 ani închisoare, valoare inferioară celei de 7 ani închisoare prevăzute de art.83 alin.2 Cod penal, iar inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului.

Faţă de aceste considerente, în baza art.83 alin.1 Cod penal va amâna aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art.84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art.85 alin.1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vâlcea la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 86 alin.1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.85 alin.1 lit.c - e se vor comunica Serviciului de Probaţiune Vâlcea.

În baza art.85 alin.2 Cod penal va impune inculpatului să execute următoarele obligaţii: să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile în cadrul Primăriei comunei Voiceşti sau Primăriei municipiului Drăgăşani şi să nu conducă autovehicule pe drumurile publice.

În baza art.404 alin.3 Cod procedură penală se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.88 Cod penal cu privire la revocarea amânării aplicării pedepsei în cazul comiterii în termenul de supraveghere a unei noi infracţiuni sau în cazul în care, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege.

Potrivit art.90 alin.1 Cod penal, persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se va mai aplica pedeapsa şi nu va fi supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.

În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală va fi obligat inculpatul la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T ĂR Ă Ş T E :

În baza art.396 alin.1, 4 şi 10 Cod procedură penală raportat la art.83 Cod penal stabileşte pedeapsa de 8 luni închisoare în sarcina inculpatului C.I.C., fiul lui I. şi C., născut în data de 8 ianuarie 1992 în municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, domiciliat în comuna Voiceşti, satul Voiceşti, judeţul Vâlcea, cetăţean român, studii liceale, student la Universitatea Politehnică Bucureşti şi angajat la Bucureşti, necăsătorit, fără antecedente penale, CNP:, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului  prevăzută de art.336 alin.1 Cod penal.

În baza art.83 alin.1 Cod penal amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art.84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art.85 alin.1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vâlcea la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art.86 alin.1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.85 alin.1 lit.c - e se comunică Serviciului de Probaţiune Vâlcea.

În baza art.85 alin.2 Cod penal impune inculpatului să execute următoarele obligaţii:

a) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile în cadrul Primăriei comunei Voiceşti sau Primăriei municipiului Drăgăşani.

b) să nu conducă autovehicule pe drumurile publice.

În baza art.404 alin.3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.88 Cod penal cu privire la revocarea amânării aplicării pedepsei în cazul comiterii în termenul de supraveghere a unei noi infracţiuni sau în cazul în care, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege.

Potrivit art.90 alin.1 Cod penal, persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.

În baza art.274 alin.1 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28 noiembrie 2014.

PREŞEDINTE, GREFIER,