Plată nedatorată

Sentinţă civilă 5947 din 13.10.2015


Prin cererea înregistrată sub nr. 1851/245/2015 la Judecătoria Iaşi, reclamanta C.V.B. I.I. a solicitat în contradictoriu cu pârâta P.L.L. S.R.L. ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să fie obligată aceasta la plata sumei de 7342,14 lei reprezentând c/val parţială a facturii fiscale nr. 344/23.10.2013.

S-au solicitat cheltuieli de judecată.

S-a făcut dovada achitării taxei de timbru în cuantum de 473 lei.

În motivare, reclamanta a menţionat că între părţi a fost încheiat contractul de prestări servicii având ca obiect: servicii de proiectare faza studiu de fezabilitate, servicii de consultanţă la elaborarea memoriului justificativ, studiilor de piaţă, de evaluare la întocmirea cererii de finanţare, servicii de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie, pentru proiectul intitulat „Înfiinţare pensiune agroturistică şi lucrări de branşament electric”. Preţul contractului a fost stabilit la suma de 3000 euro  + TVA, respectiv: 250 euro + TVA - servicii de proiectare faza studiu de fezabilitate, 250 euro + TVA - servicii de consultanţă la elaborarea memoriului justificativ, studiilor de piaţă, de evaluare la întocmirea cererii de finanţare, 2500 euro + TVA - servicii de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie. Părţile au convenit ca plata să se facă eşalonat, cf. art. 4.6 din contract, respectiv 1855 euro + TVA, după data semnării contractului cu APDRP, 573 euro + TVA, înainte de depunerea primei tranşe de plată şi 572 euro + TVA înainte de depunerea ultimei tranşe de plată.

A mai precizat că pârâta nu a respectat prevederile contractuale şi a emis o singură factură aferentă întregii sume, respectiv nr. 344/23.10.2013, în cuantum de 10051,41 lei, în care a inclus atât serviciile prestate cât şi pe cele care nu au fost prestate, respectiv servicii de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie. Factura a fost achitată integral cu O.P. din 29.10.2013.

S-a mai arătat că, ulterior, prin fişa de verificare a dosarului de achiziţii nr. 1572/20.01.2014, A.P.D.R.P. a constatat că procedura de achiziţii de servicii de consultanţă şi proiectare nu s-a desfăşurat cu respectarea prevederilor instrucţiunilor de achiziţii pentru beneficiarii privaţi ai PNDR.

În consecinţă, părţile au încheiat, la data de 05.03.2014, actul adiţional nr. 2 la contractul de prestări servicii, prin care au modificat obiectul contractului, preţul şi modalitatea de plată. Obiectul contractului s-a modificat prin eliminarea serviciilor de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie, preţul a devenit 500 euro + TVA, ca urmare a eliminării serviciilor anterior precizate, iar plata trebuia efectuată într-o singură tranşă, care s-a şi realizat, anterior semnării actului adiţional, prin O.P. din 29.10.2013.

Ulterior, a mai precizat reclamanta, părţile au încheiat un contract de prestări servicii nr. 29/13.03.2014, având ca obiect serviciile excluse din contractul iniţial, respectiv servicii de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie.

A concluzionat reclamanta că, între părţi s-au încheiat succesiv două contracte de prestări servicii, reclamanta achitând parţial preţul primului contract, deşi serviciile de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie, în valoare de 2500 euro + TVA nu au fost executate niciodată, aceste servicii făcând obiectul contractului încheiat ulterior, care nu a fost realizat până în prezent.

În drept au fost invocate prev. art. 194 şi urm. C.pr.civ., art. 1270, art. 1341-1344, art. 1635 şi urm. C.civ.

În susţinerea cererii au fost depuse înscrisuri.

Pârâta nu a formulat întâmpinare.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Între pârâtă, în calitate de prestator şi C.V.B., în calitate de beneficiar, a fost încheiat contractul de prestări servicii având ca obiect: servicii de proiectare faza studiu de fezabilitate, servicii de consultanţă la elaborarea memoriului justificativ, studiilor de piaţă, de evaluare la întocmirea cererii de finanţare, servicii de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie, pentru proiectul intitulat „Înfiinţare pensiune agroturistică şi lucrări de branşament electric”.

Preţul contractului a fost stabilit la suma de 3000 euro  + TVA, respectiv: 250 euro + TVA - servicii de proiectare faza studiu de fezabilitate, 250 euro + TVA - servicii de consultanţă la elaborarea memoriului justificativ, studiilor de piaţă, de evaluare la întocmirea cererii de finanţare, 2500 euro + TVA - servicii de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie. Părţile au convenit ca plata să se facă eşalonat, cf. art. 4.6 din contract, respectiv 1855 euro + TVA, după data semnării contractului cu APDRP, 573 euro + TVA, înainte de depunerea primei tranşe de plată şi 572 euro + TVA înainte de depunerea ultimei tranşe de plată.

Prin actul adiţional din 18.09.2013 la contractul de prestări servicii, beneficiarul iniţial C.V.B., a fost înlocuit cu C.V.B. I.I.

Deşi în contract s-a prevăzut plata eşalonată a preţului, pârâta a emis o singură factură aferentă întregii sume, în cuantum de 10051,41 lei, în care a inclus toate serviciile prevăzute în contract şi care a fost achitată integral de către reclamantă, cu O.P. din 29.10.2013.

Între părţi, s-a încheiat actul adiţional din 05.03.2014 la contractul de prestări servicii, prin care au modificat obiectul contractului, preţul şi modalitatea de plată. Obiectul contractului s-a modificat prin eliminarea serviciilor de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie, preţul a devenit 500 euro + TVA, ca urmare a eliminării serviciilor anterior precizate, iar plata trebuia efectuată într-o singură tranşă.

Ulterior, părţile au încheiat contractul de prestări servicii având ca obiect serviciile excluse din contractul iniţial, respectiv servicii de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie, preţul fiind stabilit la suma de 10925 lei + TVA.

Se constată că, din totalul sumei de 10051,41 lei, înscrisă ca preţ al serviciilor pe factura fiscală, achitată integral de către reclamantă cu O.P. din 29.10.2013, suma de 7342,14 lei reprezintă c/val serviciilor de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie, care însă nu au fost prestate acesteia, ca dovadă fiind eliminarea acestora din contractul iniţial, prin actul adiţional din 05.03.2014 şi incluse, separat, în cel de-al doilea contract de prestări servicii din 13.03.2014 încheiat între părţi.

Prin urmare, atât timp cât serviciile de consultanţă în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie, în valoare de 7342,14 lei, nu au fost prestate de către pârâtă,  însă au fost achitate de către reclamantă, ca urmare a emiterii de către pârâtă a facturii fiscale, în baza contractului iniţial, din cuprinsul căruia au fost excluse ulterior, plata acestora efectuată de către reclamantă este nedatorată, în acord cu disp. art. 1341 al. 1 C.civ.

Aşadar, faţă de situaţia de fapt şi de drept reţinută, instanţa va admite acţiunea şi va obliga pârâta să restituie reclamantei suma de  7342,14 lei, reprezentând c/val parţială factură fiscală nr. 344/23.10.2013.

În tem. art. 453 C.pr.civ., va obliga pârâta să achite reclamantei cheltuieli de judecată.