Uzucapiune

Sentinţă civilă 2469 din 02.12.2014


S-a luat în examinare judecarea cauzei civile privind pe reclamantul PI împotriva pârâţilor PC şi PC (moştenitori ai defunctului  PC), cu obiect uzucapiune.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, se prezintă  reclamantul personal asistat de avocat VC, lipsă pârâţii.

Prezent martorul EM, lipsă martorul BM.

Procedura de citare este îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, au fost analizate actele şi lucrările dosarului, după care:

Av.VC învederează instanţei că martorul BM nu se poate prezenta pentru a f audiat, din motive medicale, sens în care depune la dosar scrisoare medicală şi solicită înlocuirea acestuia cu martorul EA.

Instanţa încuviinţează înlocuirea martorului BM cu martorul EA şi procedează la audierea martorilor, declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosar.

Av.VC arată că nu mai are probe de administrat.

În baza art. 392 Cod de pr.civilă, Instanţa deschide dezbaterile pe fond şi acordă cuvântul pe fond.

Avocat VC solicită admiterea acţiunii, aşa cum a fost formulată să se constate că reclamantul a dobândit dreptul de proprietate prin uzucapiune, el este cel care foloseşte terenul de 20 de ani. Fără cheltuieli de judecată, depune concluzii scrise.

În baza art. 394 Noul Cod de pr.civilă, Instanţa închide dezbaterile şi lasă cauza spre soluţionare.

I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra acţiunii civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr. 932/208/13.03.2014, reclamantul PI a chemat în judecată pârâţii PC şi PC, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să dispună dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea de 20 de ani de la moartea proprietarilor tabulari, asupra imobilului înscris în CF 1309-L, fără nr. top, loc. de casă în suprafaţă de 241 mp.

Reclamantul a arătat că  acest teren a fost în posesia bunicilor şi a părinţilor săi de peste 80 de ani iar în prezent îl foloseşte fără ca cineva să îi conturbe posesia care a fost continuă, publică, sub nume de proprietar, reclamantul plătind şi impozitul către Stat.

Susţine că în prezenta cauză sunt îndeplinite cumulativ cele două condiţii de valabilitate a joncţiunii posesiilor, şi anume : există un raport juridic între cei trei posesori şi se află în situaţia unei posesii propriu-zisă, utilă.

Cererii i-au fost anexate:extras CF nr. 1309-L; certificat de deces al proprietarului tabular; actele de identitate ale moştenitorilor; certificat fiscal; adeverinţă eliberată de Primăria L; certificat privind dezbaterea succesiunilor eliberat de Camera Notarilor Publici; documentaţia tehnică cadastrală a imobilului; dovada taxei de timbru.

În dovedirea cererii a solicitat proba cu martori şi proba cu expertiza tehnico judiciară .

În drept acţiunea a fost întemeiată pe disp art. 28 D.L. 115/1938; art. 1050 Ncpc.

La dosar s-a administrat proba cu înscrisuri şi cea testimonială, probe din analiza cărora  instanţa reţine următoarele:

Asupra imobilului înscris în CF 1309 L este proprietar tabular  PC.

În temeiul art.1051 C.pr.c, instanţa a emis o somaţie publică şi a dispus afişarea acesteia la sediul  Primăriei comunei L, BCPI C, uşa instanţei şi de asemenea a dispus publicarea somaţiei şi 2 ziare de circulaţie pentru ca, în termenul legal, orice persoană care ar putea face opoziţie acţiunii promovate în instanţă, să se prezinte la Judecătoria Caransebeş. După trecerea unui interval de timp de aproximativ 6 luni  s-a constatat că nici la sediul Primăriei comunei L şi nici la Judecătoria Caransebeş nu s-a prezentat nicio persoană care să conteste dreptul de proprietate invocat de către reclamant.

Instanţa a procedat la cercetarea fondului procesului în condiţiile art.28 din Decretul Lege 115/1938. Conform declaraţiilor martorilor  EA şi E M, ambii locuitori ai localităţii Luncaviţa, terenul pe care este edificată şi o construcţie casă de locuit, este folosit de către reclamant de când erau copii, respectiv de peste 40 de ani şi că toţi sătenii cunosc faptul că reclamantul este proprietarul casei, el plătind impozitul către stat şi neavând niciodată cu nimeni probleme referitoare la proprietatea casei.

Conform certificatului eliberat de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor rezultă că titularul dreptului de proprietate PC a decedat in data de 1 ianuarie 1958 (f.32) iar din cuprinsul adeverinţei cu nr. 898/31.03.2014 al Primăriei L rezultă că imobilul înscris în Cf 1309-L- nr. top %, nu face parte din Domeniul Public al localităţii (f.33).

Prin raportul de expertiză tehnico extrajudiciară efectuat în cauză de către  ing. HCI, s-a identificat imobilul folosit de către reclamant ca fiind înscris în CF 1309 L, fără nr. top,”loc de casă”, de 241 mp . Expertul a constatat că reclamantul foloseşte imobilul, „loc de casă”, fără nr. top %, teren intravilan de 241 mp , de mai bine de 40 de ani.

Conform art.28 din Decretul Lege 115/1938 cel ce a posedat un bun nemişcător în condiţiile legii, timp de 20 ani, după moartea proprietarului înscris în cartea funciară, va putea cere înscrierea dreptului uzucapat.

Cererea reclamantului îndeplineşte aceste condiţii, proprietarul tabular e decedat din anul 1958, reclamantul foloseşte imobilul public, sub nume de proprietar, continuu, de peste 40 de ani.

Pentru aceste motive, Instanţa va admite cererea reclamantului în baza art.28 din Decretul Lege nr.115/1938.

Va constata că reclamantul PI a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului teren de 241 mp evidenţiat în CF 1309 L.

Va dispune dezmembrarea suprafeţei de 241 mp din CF 1309 L, fără nr.top.,loc de casă, conform expertizei şi schiţei întocmite de ing. HCI– ce face parte integrantă din prezenta hotărâre şi intabularea dreptului de proprietate al reclamantului asupra imobilului de 241 mp .

Va dispune înscrierea dreptului dobândit în temeiul prezentei hotărâri judecătoreşti în cartea funciară, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

În baza art. 453 C.pr. civ. va lua  act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELELEGIIi

DISPUNE:

Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul PI, domiciliat în  com.L nr.299, judeţul CS împotriva pârâţilor PC şi PC (moştenitori ai defunctului  PC), ambii cu domiciliul în com.L nr.288, judeţul CS.

În baza art.1051 al.5 Cod procedură civilă raportat la art.27, 28 din Decretul Lege 115/1938 constată că reclamantul PI a dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra imobilului evidenţiat în CF 1309 L, % loc de casă de 241 mp – proprietatea defunctului PC.

În baza art.1052 Cod procedură civilă, autorizează reclamantul să întabuleze în CF dreptul de proprietate astfel dobândit.

Dată în Camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică, azi 02.12.2014.

PREŞEDINTEGREFIER