Anularea certificatelor de stare civilă este de competenţa primăriei şi nu a instanţelor, instanţele având competenţă doar pentru anularea actelor de stare civilă, nu şi a certificatelor care atestă cele înscrise în actul de stare civilă.

Decizie 201 din 29.09.2009


Anularea certificatelor de stare civilă este de competenţa primăriei şi nu a instanţelor, instanţele având competenţă doar pentru anularea actelor de stare civilă, nu şi a certificatelor care atestă cele înscrise în actul de stare civilă.

Prin sentinţa civilă nr. 20465/22.12.2008 a Judecătoriei Craiova, instanţa a disjuns capătul de cerere privind anularea certificatului de căsătorie seria X., nr. 0, eliberat de Primăria com. M., cererea fiind formulată în cadrul acţiunii de divorţ, promovată de reclamanta W.M. împotriva pârâtului W.D.R., în urma disjungerii acestei cereri formându-se prezentul dosar.

Prin sentinţa civilă nr. 8195/18 mai 2009, pronunţată de Judecătoria Craiova, s-a respins  acţiunea formulată de reclamant.

Împotriva sentinţei civile a declarat apel reclamantul W.D.R., criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie.

Prin decizia civilă nr. 201/29.09.2009 a Tribunalului Dolj-Secţia pentru Minori şi Familie, s-a respins apelul ca nefondat.

În considerentele acestei decizii, s-au arătat următoarele:

Aspectul că instanţa de fond nu a înaintat dosarul parchetului de pe lângă judecătorie pentru cercetarea falsului, nu poate fi avut în vedere pentru următoarele considerente:

Pentru a fi îndeplinite condiţiile prev. de art. 183 C.p.civ., în vederea înaintării înscrisul procurorului, este necesar ca înscrisul să fie un înscris sub semnătură privată, ori, în speţa de faţă, este vorba de un certificat de căsătorie, care nu constituie un astfel de înscris.

Cu privire la critica privind nemotivarea hotărârii, se apreciază că aceasta este neîntemeiată, întrucât din studierea sentinţei instanţei de fond, se constată că s-au arătat temeiurile de fapt şi de drept care au fost avute în vedere la soluţionarea acţiunii.

Cu privire la fondul cauzei, privind anularea celor două certificate de căsătorie, se constată următoarele:

În primul rând, aşa cum rezultă din textele articolului 12 alin. 2 din Legea 119/1996 şi articolului 127 din Metodologia nr. 1/1997, anularea certificatelor de stare civilă este de competenţa primăriei şi nu a instanţelor, instanţele având competenţă doar pentru anularea actelor de stare civilă, nu şi a certificatelor care atestă cele înscrise în actul de stare civilă.

În al doilea rând, potrivit aceloraşi articole, anularea sau rectificarea certificatelor de stare civilă se poate dispune doar dacă se constată că unele date din cuprinsul acestora nu corespund cu cele din actul pe baza cărora au fost eliberate.

Ori, în speţa de faţă, primul certificat, cel cu seria X nr. 0, eliberat de Primăria M., care cuprindea menţiunea eronată cu privire la data şi locul încheierii căsătoriei, a fost retractat de către primărie, emiţându-se altul cu seria Y nr. 0 şi, astfel, cererea privind anularea acestuia a rămas fără obiect.

Cel de a-l doilea certificat (cel cu seria Y nr. 0) nu a fost depus la acest dosar pentru a se putea observa dacă acesta cuprinde vreo dată diferită faţă de actul de stare civilă.

Mai mult, cu privire la acest al doilea certificat se susţine doar că nu s-a transcris căsătoria în baza certificatului de căsătorie original emis de autorităţile elveţiene, ci în baza unui livret de familie şi astfel nu se ştie dacă acesta cuprinde date corecte întrucât reclamantul nu-şi mai aminteşte data căsătoriei. Ori, în atare situaţie, în care nu se contestă nici o dată anume cuprinsă în acest certificat, nu se poate cere şi dispune anularea lui.

Ca urmare a celor arătate mai sus, constatând astfel că apelul formulat de apelantul reclamant nu este întemeiat, instanţa, în baza art. 296 C.p.civ., l-a respins.