Pretentii

Decizie 836 din 27.05.2011


Prin sentinta civila nr. 325/07.02.2011, Judecatoria Alexandria a respins, ca neîntemeiata, cererea formulata de reclamant.

Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca pârâtul a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria în perioada 07.03.2010-19.03.2010, fiind diagnosticat cu „fractura cominutiva , fractura clavicula”, asa cum rezulta din foaia de observatie clinica generala(filele 4-9). Din decontul de cheltuieli depus la fila 13 din dosar, instanta a retinut ca în perioada în care pârâtul a fost internet, acesta a beneficiat de îngrijiri medicale si tratament în valoare totala de 2817,43 lei.

Instanta de fond a mai constatat, atât din cele consemnate în foaia de observatie clinica generala (filele 4-9), cât si din cele declarate de reprezentantul pârâtului, ca la momentul la care acesta a beneficiat de îngrijiri medicale, pârâtul avea calitatea de pensionar.

Potrivit art. 211 al. 11 din Legea nr. 95/2006 asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data începerii platii contributiei la fond, iar conform art. 218 al. 1 asiguratii beneficiaza de pachetul de servicii de baza în caz de boala sau de accident, din prima zi de îmbolnavire sau de la data accidentului si pâna la vindecare. Serviciile spitalicesti se acorda prin spitalizare si cuprind consultatii, investigatii, stabilirea diagnosticului, tratament medical si/sau tratament chirurgical, îngrijire, recuperare, medicamente si materiale sanitare, dispozitive medicale, cazare si masa, conform art. 228 al. 3 din Legea nr. 95/2006.

În conformitate cu prevederile art. 213 alin. 2 lit. h din acelasi act normativ, pensionarii, pentru veniturile din pensii pâna la limita supusa impozitului pe venit, sunt asigurati fara plata contributiei. Astfel, instanta a constatat ca la data la care a beneficiat de serviciile medicale indicate de reclamant, pârâtul era pensionar, fiind astfel asigurat.

Având în vedere ca pârâtul a beneficiat de asemenea servicii în calitatea de asigurat CNAS, precum si faptul ca serviciile de spitalizare acordate pârâtului de reclamant nu sunt dintre cele care sunt exceptate de la decontarea din fondul asigurarilor de sanatate prevazute la art. 237 din Legea nr. 95/2006, instanta a apreciat faptul ca pârâtul nu poate fi obligata la plata serviciilor medicale.

Împotriva aceste sentinte a declarat recurs recurentul reclamant Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria criticând solutia pentru nelegalitate si netemeinicie, solicitând admiterea recursului,  casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare.

În motivarea recursului, recurenta a aratat incidenta disp. art. 304 pct. 9 C. proc. civ., întrucât instanta de fond nu a avut în vedere disp. art. I, pct 34/OUG 72/2006 care recunoaste recurentei dreptul de a-si recupera creanta, fie de la persoana vinovata de producerea accidentului, fie de la persoana agresata, operând astfel principiul disponibilitatii.

În drept au fost invocate disp. art. 304 pct 9 C. proc. civ.; s-a solicitat judecarea cauzei în lipsa.

Intimata nu a formulat întâmpinare.

În cursul cercetarii judecatoresti a recursului nu au fost administrate probe noi.

Verificând legalitatea si temeinicia sentintei atacate, Tribunalul retine caracterul nefondat al recursului pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare.

Conform art. I pct 34/OUG 72/2006 invocat de recurenta în motivarea recursului,  Tribunalul retine ca legiuitorul nu a îndrituit prestatorul de servicii medicale sa se îndrepte fie împotriva agresorului, fie împotriva celui agresat; dispozitiile legale  sunt clare în sensul ca spitalul se va îndrepta numai împotriva celui vinovat de producerea agresiunii, întrucât legea numai pe acesta îl obliga la repararea prejudiciului cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata.

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 312 C. proc. civ. va respinge ca nefondat recursul declarat.

Domenii speta