Revizuire

Decizie 9/R/REV din 10.03.2011


revizuire

(Tribunalul Mehedinţi – d.c. 9/R/REV/10.03.2011)

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Mehedinţi sub nr. 589/101/ 2011 revizuienta C.A. a solicitat revizuirea deciziei civile nr. 1737/R/21. 12.2010 pronunţată de Tribunalul Mehedinţi în dosar nr.1478/225/2010 în contradictoriu cu intimaţii C.L.F.F.Devesel, C.J.F.F.Mehedinţi, C.D.

Şi-a întemeiat cererea de revizuire pe disp.art.322 pct.2 C.pr.civ.

În motivarea acesteia a arătat că cele două instanţa au dat dovadă de superficialitate şi mai ales au făcut o greşită interpretare a legii.

Potrivit art.322 C.pr.civ., revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs  atunci când evocă fondul, se poate cere  în cazurile şi condiţiile  expres  prevăzute  la punctele 1-9 ale art.322 C.pr.civ.

Este de menţionat că revizuirea alături de recurs şi contestaţia în anulare este reglementată în Titlul V.Căile extraordinare de atac fiind deci evident că aceste căi de atac vor putea fi promovate numai în cazurile expres şi limitativ prevăzute. Aceasta se impune cu atât mai mult cu cât principiul securităţii raporturilor juridice presupune respectarea principiului autorităţii de lucru judecat(cauza Brumărescu c.României), care este principiul caracterului final al hotărârilor. Acest principiu presupune că nici o parte nu poate cerere „reanalizarea” unei hotărâri definitive şi obligatorii numai în scopul obţinerii unei rejudecări şi a unei noi hotărâri în cauză. Excepţiile de la acest principiu sunt justificate numai atunci când sunt necesare datorită unor circumstanţe esenţiale şi imperative( cauza Pravednaya c.Rusiei).

Pentru realizarea dezideratelor de mai sus legiuitorul român nu numai că a arătat expres cazurile de revizuire dar a prevăzut în alin.1 al art.322 C.pr.civ. şi care sunt cerinţele ce trebuie să le împlinească o hotărâre pentru a putea fi obiectul unei cereri de revizuire.

Hotărârea, faţă de dispoziţiile de mai sus, trebuie să fi rămas definitivă în instanţa de apel, iar dacă este pronunţată de o instanţă de recurs  trebuie să evoce fondul. Trebuie precizat că hotărârea instanţei de recurs evocă fondul în cazul în care este admis recursul şi cauza este rejudecată de instanţa de recurs.

În cauză se constată că decizia ce se cere a fi revizuită este pronunţată în recurs, dar nu în urma rejudecării recursului, cererea de recurs a revizuientului din prezenta cauză fiind respinsă. Constatând că decizia nu întruneşte cerinţele impuse imperativ de art.322 alin.1 C.pr.civ. Tribunalul apreciază că nu se a mai impune analizarea motivului de revizuire invocat.

Or, cum legiuitorul a prevăzut această cerinţă ca fiind o cerinţă a admisibilităţii cererii de revizuire, constatând că decizia ce se cere a fi revizuită nu îndeplineşte cerinţele impuse de legiuitor, în baza art.322 alin.1 C.pr.civ. cererea de revizuire va fi respinsă ca inadmisibilă.

Domenii speta