Infracţiunea de pruncucidere, prevăzută de art. 177 Cod penal. Latura subiectivă a infracţiunii. Individualizarea judiciară a pedepsei aplicată inculpatei.

Sentinţă penală 148/P din 10.08.2010


Infracţiunea de pruncucidere, Domeniu asociat:

prevăzută de art. 177 Cod penal.

Latura subiectivă a infracţiunii.

Individualizarea judiciară a pedepsei

aplicată inculpatei.

 Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, a fost trimisă în judecată, inculpata pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 177 Cod penal.

Analizând probele administrate în cauză: procesul-verbal de cercetare la faţa locului cu planşă fotografică, raportul medico-legal de necropsie, raportul de constatare medico-legală psihiatrică, declaraţiile martorilor şi ale inculpatei, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Inculpata, în vârstă de 20 de ani, locuieşte în comuna Români, sat Siliştea, judeţul Neamţ, împreună cu concubinul ei şi cu părinţii acestuia. Concubinul inculpatei este plecat de circa 1 an în Italia la muncă.

Inculpata a rămas însărcinată, dar nu a spus acest lucru nici părinţilor săi, nici părinţilor concubinului său, deşi toţi aceştia şi-au dat seama că inculpata va avea un copil. Inculpata nu a mers la medic pentru a declara sarcina şi a fi consultată, iar la întrebările socrilor şi părinţilor săi a negat faptul că e însărcinată.

În dimineaţa zilei de 22.10.2009, simţindu-se rău, inculpata s-a deplasat în WC-ul aflat în grădina socrilor săi şi a născut, la termen, un făt de sex masculin, pe care l-a aruncat în interiorul WC-ului.

Inculpata s-a întors în casă şi s-a întins în pat. Martora, văzând sânge în zona WC-ului a venit în casă şi întrebat-o pe inculpată ce s-a întâmplat.

Aceasta sângera şi se simţea foarte rău. Martora a anunţat medicul din sat, care i-a acordat primele îngrijiri, după care inculpata a fost transportată la spital.

La sosirea organelor de anchetă la faţa locului, corpul nou născutului a fost scos din WC şi examinat, constatându-se că nu  mai este în viaţă.

Din raportul de constatare medico-legală de necropsie, întocmit de Serviciul de Medicină Legală Neamţ, rezultă că fătul a fost născut la termen, viabil, că moartea lui a fost violentă, datorându-se hemoragiei meningo-cerebrale, consecinţa unui politraumatism cranio-cerebral şi toracic cu plăgi toracice penetrante şi hemotorax minim consecutiv.

Leziunile  traumatice constatate s-au putut produce prin lovire cu şi  de corpuri dure şi mijloace contondente într-o naştere autoasistată şi au legătură directă de cauzalitate cu decesul.

Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, a precizat că excoriaţiile şi plăgile de pe suprafaţa corpului fătului s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente şi anume-unghii, în timpul travaliului, în condiţiile unei naşteri autoasistate – inculpata a ajutat la expulzia fătului trăgându-l cu mâinile din interiorul său. Astfel a comprimat corpul fătului, unghiile sale producând plăgile descrise în raportul de necropsie. traumatismul cranio-cerebral se putea produce atât în timpul travaliului, în cadrul naşterii defectuoase sau prin lovire de plan dur, ca urmare a căderii de la alt nivel, în condiţiile naşterii  neasistate de personal medical.

Inculpata a fost examinată medico-legal la data de 11.11.2009, constatându-se că prezintă starea fiziologică de lehuzie îndepărtată, urmare a unei naşteri la termen pe cale naturală a unui copil de sex masculin.

Audiată în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, inculpata a declarat că, în dimineaţa zilei de 22.10.2009, simţindu-se rău s-a dus în WC-ul din grădina socrilor săi şi a născut fără să-şi dea seama ce se întâmplă, că fătul a căzut în WC, şi că ea nu l-a atins sau lovit.

Potrivit art. 177 Cod penal, infracţiunea de pruncucidere constă în uciderea copilului nou născut, săvârşită imediat după naştere de către mama aflată într-o stare de tulburare pricinuită de naştere.

Vinovăţia inculpatei în comiterea acestei infracţiuni este pe deplin dovedită în cauză şi rezultă din coroborarea următoarelor probe:

- procesul-verbal de cercetare la faţa locului, din 22.10.2009, în care se consemnează faptul că, în groapa WC-ului aflat în grădina  martorei a fost găsit un nou născut decedat, cu cordonul ombilical rupt, iar în locuinţa martorei au fost depistate haine aparţinând inculpatei, ce prezentau urme de  sânge;

- declaraţiile martorei, în locuinţa căreia stă inculpata de circa 2 ani şi care a arătat că şi-a dat seama că aceasta este însărcinată, că inculpata a negat situaţia în care se află şi că în ziua de 22.10.2009, a găsit-o pe inculpată în pat, aceasta se simţea rău şi i-a relatat că, fără să-şi dea seama a născut, scăpând copilul în WC;

- declaraţiile martorei, mama inculpatei care a relatat că a observat că inculpata era însărcinată, i-a propus să o ducă la doctor, însă a refuzat şi că, în ziua de 22.10.2009 a fost anunţată de cumnata inculpatei că aceasta a „ pierdut sarcina  în WC”;

- declaraţiile martorei, care a arătat că inculpata urma să se căsătorească, viitorul soţ, fiind fratele martorei, că a auzit că inculpata ar fi însărcinată, dar aceasta a negat, că, în ziua de 22.10.2009 a fost sunată de mama ei, şi chemată acasă, că a găsit-o pe inculpată în pat, simţindu-se rău, iar la venirea organelor de poliţie a văzut copilul nou născut şi petele de sânge din interiorul şi exteriorul WC-ului;

- declaraţiile inculpatei, care a arătat că, în data de 21.10.2009, simţindu-se rău s-a deplasat la WC-ul din grădină şi, fără să-şi dea seama, a născut, scăpând fătul în vasul WC-ului.

Deşi inculpata a negat faptul că ar fi atins copilul, concluziile raportului de constare medico-legală de necropsie al Serviciului de Medicină legală Neamţ, au stabilit, cu certitudine că excoriaţiile şi plăgile de pe suprafaţa corpului s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente şi anume unghii,în timpul travaliului în condiţiile unei naşteri autoasistate. Traumatismul cranio-cerebral se putea produce atât în timpul travaliului, cât şi prin lovire de corp dur, ca urmare a căderii de la alt nivel.

Prin urmare, inculpata a ajutat extragerea copilului din corpul său, fiind conştientă de faptul că naşte, după care l-a aruncat în interiorul WC-ului.

Din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică, efectuat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, reiese că inculpata prezintă diagnosticul „ Tulburare de personalitate instabil emoţională. Intelect Liminar. Sindrom anemic. Lehuzie îndepărtată”.Serviciul de Medicină Legală al Judeţului Neamţ a menţionat că, la data naşterii inculpata, a prezentat diagnosticul „ reacţie acută de stres” ( „stare de tulburare pricinuită de naştere”).

Din coroborarea acestor probe rezultă, fără îndoială că inculpata a cunoscut faptul că este însărcinată, iar în ziua de 22.10.2009 a născut, aruncând copilul în groapa WC-ului.

În drept, fapta inculpatei, aflată într-o stare de tulburare pricinuită de naştere, de a-şi ucide copilul nou născut, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de pruncucidere, prevăzută  de art. 177 Cod penal.

La individualizarea judiciară  a pedepsei ce va fi aplicată inculpatei se vor avea în vedere criteriile prevăzute de art. 72 Cod penal, respectiv: gravitatea infracţiunii, obiectul juridic special al acesteia, constând în relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă, modalitatea şi împrejurările în care a fost comisă fapta, urmările produse – moartea unui copil nou născut, dar şi circumstanţele personale ale inculpatei. Aceasta are vârsta de 20 ani, nu are antecedente penale, are un nivel scăzut de pregătire şcolară şi, nici în prezent nu realizează gravitatea faptei comise. Inculpata a săvârşit infracţiunea pe fondul stării de tulburare pricinuită de naştere şi, posibil pentru a ascunde, în continuare, împrejurarea că a fost însărcinată, fiindu-i „ ruşine” ( astfel cum a declarat) de această stare de fapt.

Instanţa va aplica o pedeapsă de 3 ani închisoare şi va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, constatând întrunite cerinţele prevăzute de art. 81 Cod penal. Inculpata se află la prima abatere de la legea penală, este foarte tânără şi are dreptul să i se acorde şansa de a se îndrepta şi de a-şi continua viaţa, fără a fi necesară privarea sa de libertate. Aceasta se bucură de sprijinul comunităţii şi al familiei, sprijin concretizat prin nemarginalizare, oferirea unui spaţiu de locuit şi lipsa criticii în ceea ce priveşte fapta sa, astfel cum rezultă din referatul de evaluare efectuat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Neamţ.

Instanţa va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei accesorii aplicate inculpatei, constând în interzicerea drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit.a teza a II a şi lit. b Cod penal.