Contestaţie

Sentinţă civilă 8 din 01.03.2010


Nr. Operator: 2443

ROMÂNIA

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Completul compus din:

PREŞEDINTE Elena Maria Semenescu

Judecător Elena Zamfirescu

Asistent  judiciar Gabriela Năstăsoiu

Asistent  judiciar Gheorghe Tobă

Grefier Ramona Raceanu

Pe rol fiind solutionarea contestatiei formulata de petenta D.A.A. impotriva deciziei nr. 2 din 01.12.2009 emisa de intimate...

La apelul nominal facut in sedinta publica, au raspuns av… pentru petenta si av… pentru intimata .

Procedura completa.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, s-a depus de catre reprezentantul intimatei  intampinare, s-a luat act ca nu mai sunt alte cereri de formulat si probe de administrat dupa care constatandu-se cauza in stare de judecata , s-a acordat cuvantul partilor.

  TRIBUNAL

Asupra contestatiei de fata,

Prin contestatia inregistrata pe rolul Tribunalului Gorj sub numarul .../95/2010 petenta D.A.A. a solicitat instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie constatata nulitatea deciziei de imputare nr. 2 din 01.12.2009 emisa de intimata si sa fie obligata intimata sa-i  plateasca cheltuielile de judecata.

In motivarea contestatiei s-a aratat ca raspunderea patrimoniala este reglementata in prezent de art. 270 din Codul Muncii.

In dovedirea contestatiei, petenta a depus la dosar copia deciziei de imputare nr. 02 din 01.12.2009.

In aparare, intimata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei pentru urmatoarele motive:

In cauza de fata se aplica dispozitiile Ordinului nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile, dispozitia de imputare fiind cuprinsa in anexa nr. 4 la punctul 30.

Ca, in urma inventarului efectuat in perioada 02.11.2009-05.11.2009 s-a constatat un prejudiciu in suma de 8598,53 lei  reprezentand lipsa in gestiune produsa  de catre  petenta impreuna cu colega sa .Cele doua gestionare au refuzat sa dea nota explicativa la finalul inventarierii si nu s-au prezentat la convocarile facute in vederea cercetarii prealabile .

Ca, s-a stabilit ca suma datorata de fiecare gestionara sa fie de 4299,27 lei astfel incat s-a emis decizia de imputare, decizie care cuprinde toate elementele dispuse de Ordinul nr. 3512/2008.

Analizand contestatia in raport de sustinerile partilor si de documentele aflate la dosar instanta constata si retine urmatoarele :

Petenta D.A.A. este angajat al intimatei in calitate de gestionar iar la data de 01.12.2009 s-a emis decizia de imputare nr. 02 prin care s-a imputat petentei suma de 4299,27 lei  reprezentand prejudiciu creat societatii, aceasta decizie de imputare fiind in ratiunea intimatei un titlu executoriu .

Sustinerea intimatei in sensul ca in Ordinul nr. 3512/2008 in anexa 4 este prevazuta decizia de imputare ca titlu executoriu din momentul comunicarii, nu poate fi primita impotriva prevederilor codului muncii in vigoare.

In Codul muncii actual care se afla in vigoare incepand cu anul 2003, vechiul cod fiind abrogat  prin Legea nr. 53/2003 care a fost ulterior modificata prin OUG nr. 55/2006 s-a exclus notiunea de decizie de imputare, in prezent angajatorii nemaiavand posibilitatea sa emita titluri executorii in sarcina angajatilor -decizii de imputare- prin care sa recupereze prejudiciile create de angajati  ci fiind obligati sa se adreseze instantei de judecata specializate cu o actiune patrimoniala prin care sa solicite sa fie obligat angajatul sa plateasca suma ce reprezinta paguba constatata, sentinta respectiva urmand sa fie titlu executoriu in situatia admiterii sale.

Astfel, potrivit art. 270 din Codul muncii reglementeaza raspunderea patrimoniala :”Salariatii raspund patrimonial in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.”

Se retine ca Ordinul 3512/2008 in Anexa 4 invocata de intimata si in care la punctul 30 unde se regaseste  prevederea referitoare la  decizia de imputare se refera la :”documentele financiar contabile care se păstrează timp de 5 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată.”

Examinand aceasta norma legala se constata ca nu avem de a face cu o posibilitate pe care legea o confera angajatorului de a emite decizii de imputare in sarcina angajatilor ci anexa respectiva este o insiruire de documente care este obligatoriu sa fie pastrate /arhivate timp de 5 ani de la data emiterii conform Legii contabilitatii printre aceste documente aflandu-se si deciziile de imputare care au fost emise anterior.  Prevederea  legala nu face referire la decizii de imputare  care se vor emite in baza acesteia  ci  reglementeaza doar obligatia arhivarii deciziilor mai vechi.

Astfel fiind orice titlu executoriu emis de angajator cu incalcarea  dispozitiilor obligatorii cuprinse in art. 270 din Codul muncii este lovit de nulitate de drept.

Avand in vedere aceste considerente instanta urmeaza sa admita contestatia si sa constate nula decizia de imputare nr. 02/01.12.2009 emisa de intimata si sa oblige intimata in baza art. 274 C.proc.civ. sa plateasca petentei suma de 400 lei cheltuieli de judecata. 

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite contestatia formulata de petenta D.A.A. cu domiciliul in… impotriva deciziei nr. 2 din 01.12.2009 emisa de intimate...

Constata nula decizia de imputare nr. 02/ 01.12.2009 emisa de intimata.

Obliga intimata la plata catre petenta a sumei de 400 lei cheltuieli de judecata.

Sentinta definitiva.

Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare .

PRESEDINTE  JUDECATOR ASISTENTI JUDICIARI GREFIER

Red. SEM

4ex

G.N. 01 Martie 2010