Cuprins pe materii: Legea 550/2002. Calitatea procesual pasivă a Statului Român în acţiunile întemeiate pe obligaţiile asumate la încheierea contractelor de către Consiliul Local în condiţiile Legii 550/2002.
Legea 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului şi a celor de prestări de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor din patrimoniul regiilor autonome de interes local, art.4
Calitatea de vânzător în sensul Legii 550/2002. Statul Român are calitatea procesual pasivă în acţiunile întemeiate pe obligaţiile asumate la încheierea contractelor de către Consiliul Local în calitate de vânzător.
Prin recursul formulat, reclamanţii au cerut modificarea sentinţei civile nr. 8703/30.09.2013 a Judecătoriei Galaţi pronunţate in dosarul in dosarul nr. 1538/233/2012, in sensul de a se constata că Statul Român are calitate procesual pasivă in acţiunea prin care s-a solicitat constate nulitatea absolută a dispoziţiei nr. 3645/SR/25.06.2008 emisă de Primarul Municipiului Galaţi pentru cauză ilicită.
Recursul este fondat.
Tribunalul în baza actelor aflate la dosar ,a dispoziţiilor Legii nr. 550/2002 si a normelor metodologice de aplicare a acesteia a reţinut că prin acest act normativ s-a reglementat cadrul juridic pentru vânzarea spaţiilor comerciale şi a celor de prestări de servicii, proprietate privată a statului, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor aflate în patrimoniul regiilor autonome de interes local, denumite în continuare spaţii comerciale sau de prestări de servicii.
In articolul 4 al acestui act normativ s-au definit mai multe noţiuni, inclusiv si cea de vânzător. Potrivit acestui articol au calitatea de vânzător următoarele persoane: consiliul judeţean, consiliul local al comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti sau regia autonomă de interes local care are în administrare, respectiv în patrimoniu, spaţii comerciale sau de prestări de servicii. Vânzătorul încheie contracte de vânzare-cumpărare în numele statului sau în nume propriu, după caz, în condiţiile acestei legi.
Prin urmare, legiuitorul a recunoscut Consiliului Local o capacitate de folosinţă specializată, respectiv aceea de a încheia acte juridice. In consecinţă a constat instanţa că acesta are calitate procesuala pasiva într-o acţiune întemeiata pe obligaţiile asumate la încheierea contractului.
Constatând că excepţia lipsei capacităţii procesuale a Consiliului Local Galaţi a fost soluţionată greşit de instanţa de fond, în temeiul art. 312 C. pr. civ., a admis recursul, a casat sentinţa şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă pentru soluţionarea fondului.
Tribunalul Galați
Anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construire în vederea executării lucrărilor de construire a unei locuințe și împrejmuire, emise cu încălcarea prevederilor Legii nr. 50/1991
Curtea de Apel Suceava
Nulitatea unui contract administrativ. Existența cauzei ilicite în sensul art. 1238 alin. 2 Cod civil.
Tribunalul Arad
Suspendarea executării deciziei de impunere
Tribunalul Galați
Anulare Decizie răspundere solidară.
Curtea de Apel Cluj
Avize. Acte preparatorii. Lipsa caracterului de acte administrative Curtea de Apel Cluj, Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 830 din 25 februarie 2011