Faptul că a comunicat actele de executare silită numai intimatei-debitoare şi a emis formele de executare numai în raport de aceasta, confirmă concluzia potrivit cu care contestatorii din prezenta cauză nu au ştiut de executarea silită.

Sentinţă civilă 12418 din 14.12.2012


În speţă, din contractul de vânzare-cumpărare nr. 49239/1992 rezultă că imobilul situat în mun. Galaţi este proprietatea numiţilor G. C. şi G. M. Din certificatul de deces depus la dosar, rezultă că numitul G. C. a decedat la data de 10.02.1996.

G. C. a avut 4 copii, toţi cei 4 copii erau minori şi au continuat să locuiască cu mama lor din două considerente: era singurul părinte în viaţă şi aveau drepturi locative proprii în baza calităţii de moştenitor al tatălui lor. Din actele depuse în recurs, rezultă că recurentele G. F. şi B. M. sunt rezidente în Italia din anul 2009, respectiv 2007.

Prin sentinţa civilă nr. 2989 pronunţată de Judecătoria Galaţi, numita G. M. a fost obligată să plătească Asociaţiei de Proprietari suma de 5.254,09 lei. Acesta este titlul executoriu în baza căruia a pornit executarea silită.

În considerarea faptului că Asociaţia-creditoare avea cunoştinţă de conţinutul actului de proprietate, respectiv contractul de vânzare-cumpărare nr. 49239/1992, executorul judecătoresc trebuia să efectueze minime demersuri, sens în care putea consulta actul, putea verifica dacă proprietarii sunt în viaţă, dacă a intervenit vreun deces, dacă sunt potenţiali moştenitori, eventual să-i citeze pe numele moştenirii. Neprocedând astfel, a efectuat o executare silită numai în raport de unul dintre coindivizari, aducând atingere dreptului de coproprietate al celorlalţi coindivizari. Faptul că a comunicat actele de executare silită numai intimatei-debitoare şi a emis formele de executare numai în raport de aceasta, confirmă concluzia potrivit cu care contestatorii din prezenta cauză nu au ştiut de executarea silită.

Din acest punct de vedere susţinerea că apelanţii au avut cunoştinţă de executarea silită prin intermediul mamei lor, este o prezumţie simplă înlăturată însă de caracterul imperativ al normelor care reglementează executarea silită.

Prin urmare, contestaţia de faţă a fost depusă la data de 29.05.2012, înlăuntrul termenului de 15 zile mai sus menţionat.