Ordonanta de plata

Hotărâre 204 din 02.04.2015


ROMANIA

JUDECATORIA CHIŞINEU CRIŞ operator nr. 3210/2501

DOSAR NR.---/210/----

ORDONANŢA CIVILĂ Nr.204

Şedinţa publică din --/--/----

Preşedinte: ---------

Grefier: ----------------

S-a luat în examinare cererea de emitere a ordonanţei de plată formulată de creditoarea TC , prin reprezentant legal ing.LM , în contradictoriu cu debitorul GI , în calitate de titular al GI  PFA.

La apelul nominal se prezintă reprezentantul creditoarei, av.MP din Baroul Arad, cu delegaţie la dosar, absent fiind debitorul.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Cererea a fost legal timbrată cu suma de 200 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru, în conformitate cu dispoziţiile art.6 alin. 2 din OUG nr.80/2013 (conform chitanţei depusă la fila 6 dosar).

 S-a expus referatul cauzei, după care, instanţa în baza art.131 C.p.c., verificându-şi din oficiu competenţa constată că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze cauza, conform art.94 alin.1 lit.j, art.1015 şi art.107 alin.1 C.p.c.

Nemaifiind alte cereri de formulat, probe de administrat sau excepţii de invocat, constată încheiată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul asupra fondului cauzei.

Reprezentantul creditoarei solicită admiterea cererii astfel cum a fost formulată şi dovedită conform înscrisurilor existente la dosar, creanţa fiind certă, lichidă şi exigibilă; cu cheltuieli de judecată constând în taxa de timbru şi onorariu avocaţial, depunând dovada achitării acestuia.

Instanţa în baza art.394 C.p.c, considerându-se lămurită, închide dezbaterile şi rămâne în pronunţare.

I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra cauzei civile de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Chişineu Criş în data de --.--.----, creditoarea TC , prin reprezentant legal ing.LM , a solicitat emiterea ordonanţei de plată, prin care debitorul GI , în calitate de titular al GI  PFA, să fie obligat în termen de 10 zile de la data comunicării ordonanţei de plată, la plata sumei de 10.701,73 lei (RON) reprezentând contravaloare preţ neachitat (inclusiv TVA); 20.718,54 lei reprezentând penalităţi aferente sumelor rămase de achitat,  pentru intervalul 31.10.2013 – 26.02.2015 şi respectiv a penalităţilor de 0,4 % din valoarea neachitată/zi de întârziere în continuare, începând cu data de 27.02.2015 şi până la data achitării efective a creanţei; cu obligarea debitorului la plata cheltuielilor de judecată.

În motivare, s-a arătat că, între părţi s-a încheiat contractul de vânzare cumpărare nr.--/--.--.-----, prin care debitorul a achiziţionat diverse produse pentru realizarea şi întreţinerea culturilor agricole, produse menţionate în Anexa 1 la contractul de vânzare cumpărare. Produsele respective au fost livrate către debitor periodic,  în funcţie de solicitările acestuia şi de lucrările pe care acesta le avea de efectuat, sau de tratamentele ce urmau să fie aplicate asupra culturilor agricole. Practic, mărfurile au fost livrate şi recepţionate de către debitor. Cu ocazia predării mărfii, se emitea şi factură fiscală, care era comunicată debitorului. Toate aceste facturi au fost acceptate la plată de către debitor prin semnătură şi ştampilă, însuşite de către debitor.

Au fost emise următoarele facturi fiscale: factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 4.976,00 lei, factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 1.751,10 lei, factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 595,01 lei; factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 2.251,20 lei; factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 6.128,33 lei.

Din toate aceste sume, nu s-a plătit decât suma de 5.000 lei, la data de --.--.----, conform chitanţei nr.--------/--.--.----.

Prin urmare, debitorul nu şi-a îndeplinit obligaţia corelativă de plată a preţului, conform contractului.

Creditoarea apreciază că deţine împotriva debitoarei o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, fiind întrunite condiţiile de admisibilitate ale cererii.

În drept, invocă  dispoziţiile art.1013-1022 C.p.c, art.1270, art.1488, art. 1489, art.1523, art.1531, art.1535 C.p.c., iar în probaţiune a depus contractul de vânzare cumpărare nr.--/--.--.---- cu Anexa I, factura fiscală seria --- nr.

-----------/--.--.----, pentru suma de 4.976,00 lei, factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 1.751,10 lei, factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 595,01 lei; factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 2.251,20 lei; factura fiscală seria --- nr. -----------/--.--.----, pentru suma de 6.128,33 lei, somaţie, confirmare de primire (filele 8-16).

Debitoarea deşi legal citată nu a depus întâmpinare şi nu s-a prezentat n faţa instanţei pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că între părţile prezentului litigiu s-au stabilit raporturi contractuale comerciale în baza Contractului de vânzare-cumpărare nr.--/--.--.---- , iar în cadrul acestor raporturi creditoarea a emis facturile fiscale aflate la dosar în copie(f 10 şi urm), acceptate la plata de debitoare însă au rămas neachitate.

Potrivit art.1013 al.1 C.proc.civ. prevederile privind ordonanţa de plată se aplică creanţelor certe lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil constatat printr-un înscris ori determinat printr-un statut, regulament sau alt înscris însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege.

Conform art.662 al.2 C.proc.civ. creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi actul juridic ce constituie cauza dreptului de creanţă dedus judecăţii. Având în vedere că între părţi s-a încheiat Contractul de vânzare-cumpărare nr.--/--.--.----( f 8), asumat prin semnătură şi ştampilă de ambele părţi, în temeiul căruia s-au emis facturile depuse la dosar, instanţa constată că existenţa creanţei rezultă în mod neîndoielnic din actele juridice încheiate de părţi, creanţa fiind astfel certă.

Potrivit al.3 al aceluiaşi articol creanţa este una lichidă dacă obiectul ei este determinat sau determinabil în baza elementelor cuprinse în titlu. Instanţa constată că creanţa creditoarei este una lichidă, având ca obiect o sumă de bani, 10701,73lei reprezentând contravaloare  facturi emise şi neachitate.

În ce priveşte exigibilitatea creanţei, potrivit art.662 al. 4 creanţa este exigibilă dacă a ajuns la termen sau debitorul a fost decăzut din beneficiul termenului, iar instanţa constată că pentru toate facturile în cauză a expirat termenul de plată, prin urmare creanţa este exigibilă cu privire la suma ce reprezintă contravaloarea facturilor depuse la dosar.

De asemenea, instanţa constată că părţile au stabilit prin art.5.1 din Contractul de vânzare-cumpărare nr.--/--.--.---- cuantumul dobânzii penalizatoare aplicabile între părţi în cazul neplăţii facturilor la scadenţă, acesta fiind de 0,4 %/zi de întârziere, iar dobânzile pentru intervalul --.--.--- ---.--.---- au fost cuantificate de creditoare la 20718,54lei.

Având în vedere că din probele administrate rezultă că pretenţiile creditoarei sunt întemeiate, ţinând cont şi de dispoziţiile art.1018 al.3 C.p.c., instanţa în temeiul art.1021 al.1 C.proc.civ. va admite cererea va obliga debitoarea la plata sumei de 10701,73lei, cu privire la care creditoarea are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă şi a dobânzii penalizatoare în cuantumul stabilit de părţi până la data plăţii efective.

În temeiul art.1021 al.3 C.proc.civ. instanţa va stabili un termen de plată de 10 zile de la comunicarea ordonanţei, ţinând cont de cuantumul debitului, scadenţa obligaţiei de plată, dar şi de recunoaşterea debitoarei.

În temeiul art.453 C.p.c. va obliga debitoarea la plata către creditoare a cheltuielilor de judecată în cuantum de 900lei constând în taxa judiciară de timbru şi onorariu avocat conform facturii fiscale şi chitanţei aflate la dosar(f 21).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite cererea formulată de creditoarea TC J --/---/---- şi CUI RO --------, cu sediul în  ----------------- în contradictoriu cu debitoarea PFA GI , CUI ---------------/--.--.----, ORC --/---/--.--.-- cu sediul în com -------, având ca obiect ordonanţă de plată.

Obligă debitoarea la plata către creditoare, în termen de 10 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţei de plată, a sumei de 10701,73lei reprezentând debit restant, a sumei de 20718,54 lei reprezentând penalităţi de întârziere pentru perioada 31.10.2013-26.02.2015 şi la plata penalităţilor în cuantum de 0,4%/pe zi de întârziere în continuare până la data plăţii efective.

Obligă debitoarea la plata către creditoare a cheltuielilor de judecată în cuantum de 900lei.

Executorie.

Cu drept de cerere în anulare pentru debitoare în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, --.--.----.

Preşedinte  Grefier

 -------------------- -----------------------

I.R/M.N.

4 ex.se com.2/

--/--/----:

petenta/creditoare  - SC TC  – -----

intimatul/debitor - GI , în calitate de titular al GI  PFA – --------