Stabilire program vizita minor. Interesul superior al copilului.

Sentinţă civilă 1558 din 15.11.2012


Prin actiunea înregistrata la data de 02.10.2012  reclamantul R.D.S a chemat în judecata pe pârâta B.D.M solicitând instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se stabileasca reclamantului un program de vizitare a minorei R.M.D .

În motivarea actiunii reclamantul arata ca, prin sentinta civila nr. 1628/01.11.2011 a Judecatoriei Corabia, ramasa irevocabila prin decizia civila nr. 93/19.04.2012 a Tribunalului Olt, instanta a dispus desfacerea casatoriei încheiate de parti si stabilirea locuintei minorei RMD la mama. Reclamantul arata ca pârâta nu-i permite sa aiba legaturi personale cu fiica sa.

In drept, au fost invocate dispozitiile art. 401 C. Civ

Reclamantul a timbrat legal cererea.

În probatiune, reclamantul a anexat cererii formulate fotocopiile urmatoarelor inscrisuri: sentinta civila nr. 1628/01.11.2011 a Judecatoriei Corabia si  decizia civila nr. 93/19.04.2012 a Tribunalului Olt.

La termenul din data de 08.11.2012, parata a formulat întâmpinare aratând ca reclamantul, prin prisma locului de munca, nu are o locuinta stabila, si solicita ca acesta sa-si vada fiica o data pe luna, la domiciliul minorei, respectiv la domiciliul pârâtei.

In virtutea rolului activ, în conformitate cu dispozitiile art.129 C.p.civ. instanta a dispus efectuarea unor anchete sociale la domiciliul partilor.

Analizând actele dosarului de fata si probatoriul administrat în cauza, instanta retine urmatoarele:

 Potrivit art. 401 Cod civil parintele separat de copilul sau are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta. In caz de neîntelegere intre parinti, instanta de tutela decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept.

 Potrivit art. 14 din L.272/2004 copilul are dreptul de a avea legaturi personale si directe cu parintii, rudele precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.

 Numai astfel poate fi respectat interesul superior al copilului, dreptul acestuia de a se bucura de viata de familie, de grija si afectiunea ambilor parinti care trebuie sa contribuie împreuna la dezvoltarea armonioasa a viitorului adult, la formarea si mentinerea unui psihic echilibrat, conduita dominata de resentimente putând influenta dezvoltarea afectiv-emotionala a copiilor, echilibrul în formare si asa afectat de divortul parintilor.

 În acelasi sens, în baza art. 8 din CEDO, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca este necesara înlaturarea oricaror ingerinte în dreptul unui minor la respectarea vietii sale de familie.

 Potrivit art. 16 din L.272/2004 copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa în conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului. Numai instanta judecatoreasca, luând în considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.

 Asa cum s-a retinut în jurisprudenta si în doctrina si se precizeaza expres în L.272/2004 relatiile personale se pot realiza prin întâlniri ale copilului cu parintele sau, vizitarea copilului la domiciliul acestuia, gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parinte, corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul, transmiterea de informatii copilului cu privire la parinte, transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele care are dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.

 La alegerea modalitatii concrete de exercitare a acestui drept, instanta urmeaza sa tina cont doar de interesul copilului si va avea în vedere ca minorul sa nu îsi schimbe pe perioade prea mari de timp mediul familial si programul încuviintat sa nu-i afecteze dezvoltarea armonioasa atât din punct de vedere psihic cât si fizic si nici raporturile sociale în care va fi implicat si pregatirea scolara si profesionala.

 Instanta, având in vedere interesul superior al minorului si aspectele enuntate anterior, apreciaza ca legaturile personale intre tata si minori sunt in conformitate cu interesul acestora  putând contribui la dezvoltarea armonioasa a lor. Astfel, instanta apreciaza ca este benefic ca minorii sa îsi poata petrece o parte a timpului liber  in domiciliul tatalui intrucat este important pentru moralul copiilor ca acestia sa poata beneficia de prezenta ambilor parinti .

 In consecinta, instanta urmeaza sa faca aplicarea în cauza în raport de situatia legala a copilului, a dispozitiilor art.8 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale precum si în urma analizarii hotarârilor pronuntate de CEDO în Cauza Marckx c.Belgiei, Cauza Vermeire c.Belgiei si cauza Johnston si altii contra Irlandei.

Dreptul  de  a  avea legaturi personale cu copilul  trebuie  sa  se  exercite in interesul acestuia, in asa fel incit sa nu aiba o influenta negativa asupra  dezvoltarii sale, dar in acelasi timp este necesar ca prin continutul sau, sa  asigure  conditii normale pentru pastrarea legaturilor firesti dintre copil si parinte.

In  consecinta  în conformitate  cu  dispozitiile legale mai  sus  aratate, instanta va admite cererea reclamantului si va  încuviinta ca acesta sa aiba legaturi personale cu minora R.M.D, nascuta la data de 15.04.2009 la domiciliul acestuia din com.G, jud. Olt în urmatoarea modalitate: pe tot parcursul anului, din doua în doua saptamâni, la sfârsit de saptamâna, respectiv în zilele de sâmbata începând cu ora 10 :00 si pâna duminica la ora 18 :00, la domiciliul tatalui; o luna in vacanta de vara în perioada 1- 31 august, la domiciliul tatalui; o saptamâna alternativ în vacanta de Craciun si în vacanta de Paste începând cu Craciunul 2012, la domiciliul tatalui.

30.04.2014