Drept civil – contestaţie la executare

Sentinţă civilă 3424 din 05.12.2014


Prin cererea de chemare în judecată  înregistrată la data de 15.10.2014 pe rolul Judecătoriei Călăraşi, sub nr., contestatorul X a formulat contestaţie la executare împotriva somaţiei nr. emisă de intimata Municipiul Călărasi –Serviciul Taxe si Impozite. Prin aceeaşi contestaţie, reclamantul a solicitat şi suspendarea executării silite.

În motivare, reclamantul a arătat, în esenţă, că procesele-verbale indicate în somaţia de plată nu i-au fost comunicate în mod legal, astfel că executarea silită ar trebui demarată ulterior acestor comunicări. 

În drept, au fost invocate dispoziţiile art.399-401 C.proc.civ.

În dovedire, au fost anexate, în copie, următoarele înscrisuri: somaţie, titlu executoriu, act de identitate.

La data de 05.11.2014, intimata a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii, cu motivarea că reclamantul avea obligaţia contestării proceselor-verbale de sancţionare anterior formulării contestației la executare, iar procesul-verbal neatacat în termen constituie titlu executoriu. S-a arătat şi că procesele-verbale s-au comunicat prin afişare la domiciliul contravenientului.

În drept, a fost invocat art. 205-208 C.proc.civ.

În cauză instanţa a administrat, la cererea ambelor părţi, proba cu înscrisuri.

Analizând cu prioritate excepţia netimbrării capătului de cerere având ca obiect suspendarea executării silite, instanţa constată că reclamantul, deşi a fost citat pentru termenul din cu menţiunea de a achita 50 lei taxa de timbru şi 42 lei cu titlu de cauţiune, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii, motiv pentru care se impune anularea ca netimbrat a acestui capăt de cerere.

 Analizând materialul probator administrat în cadrul contestaţiei la executare, instanţa reţine următoarele:

Conform art. 14 din OG nr.2/2001, Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii, iar alin.2 al aceluiaşi articol menţionează faptul că Prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale poate fi constatată chiar şi de instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.

Din reglementarea amintită se desprinde concluzia că prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale  este analizată, ca regulă generală, în cadrul contestaţiei la executare, chiar dacă nu a fost formulată plângere contravenţională şi independent de calitatea de titlu executoriu a procesului-verbal prin care s-a aplicat sancţiunea.

Instanţa constată că procesele-verbale seria nr. /19.06.2012 şi seria nr. /15.03.2010 nu au fost semnate de reclamant, la data încheierii lor fiind aplicate şi sancţiunile cu amendă contravenţională.

Din înscrisul aflat la fila 18 din dosar, instanţa constată că procesul-verbal seria /19.06.2012 a fost afişat la data de 14.07.2012 la adresa numitului P. şi nu la domiciliul contestatorului. Totodată, procesul-verbal seria CC nr. /15.03.2010  a fost afişat în Călăraşi, pe str., deşi contestatorul are domiciliul în com. Modelu (fila 19).

În orice caz, comunicarea legală a procesului-verbal de contravenţie presupune, conform art. 27 din OG nr.2/2001, mai întâi comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată prin poştă, cu aviz de primire, afişarea la domiciliul sau la sediul contravenientului având caracter subsidiar.

În consecinţă, instanţa apreciază că reclamantul a luat cunoştinţă de actele de sancţionare contravenţională la data primirii somaţiei din partea organelor fiscale, respectiv 03.10.2014, dată până la care nu s-a realizat o comunicare legală a proceselor-verbale puse în executare.

 Având în vedere că de la data aplicării sancţiunilor – martie 2010 şi iunie 2012  – şi până la data comunicării proceselor-verbale – 03.10.2014 – a trecut mai mult de o lună, instanţa va admite contestaţia la executare şi va anula somaţia nr. emisă de intimată cu încălcarea dispoziţiilor legale privind prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

IN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite excepţia netimbrării capătului de cerere având ca obiect suspendarea executării silite, invocată din oficiu, şi anulează ca netimbrat acest capăt de cerere.

Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul X, în contradictoriu cu intimata Municipiul Călărasi –Serviciul Taxe si Impozite.

Anulează somaţia nr. emisă de intimată.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Judecătoria Călăraşi.

Pronunţată în şedinţă publică,

-def. prin respingerea apelului