Ucidere din culpă (art.178 C.p.) disjungere - latura civilă.

Sentinţă penală 38 din 20.03.2014


Dosar nr. 1152/199/2013

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BUHUŞI

SENTINŢĂ PENALĂ Nr. 38/2014

Şedinţa publică de la 20 Martie 2014

Completul compus din:

PREŞEDINTE A..M. C.

Grefier L. N.

Ministerul Public reprezentat prin procuror: A.C. F.

Pe rol fiind pronunţarea cauzei penale privind pe inculpatul A. C. şi pe părţile civile J. V., J. G., P. M., având ca obiect ucidere din culpă (art.178 C.p.) disjungere - latura civilă.

Dezbaterile în fond au avut loc în şedinţa publică din 12.03.2014 fiind consemnate în acea încheiere.

INSTANŢA

- deliberând -

Asupra cauzei penale de faţă constată, că:

Prin încheierea din data de 02.10.2013, pronunţată în dosarul penal nr. 637/199/2013 al Judecătoriei Buhuşi, s-a dispus disjungerea laturii civile a cauzei privind pe inculpatul A. C., pe părţile civile J. V., J. G., P. M.şi pe asigurătorul de răspundere civilă SC C. A. SA şi formarea prezentului dosar, înregistrat sub nr. 1152/199/14.10.2013.

 Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr. 1101/P/06.06.2013 înregistrat la Judecătoria Buhuşi sub nr. 637/199/2013, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului A. C., pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 187 al. 1, 2 C. pen.

 S-a reţinut în sarcina sa că,  la data de 14.12.2011, în jurul orelor 1650, în timp ce conducea autoturismul marca Ford Focus, cu număr de înmatriculare  BC 04 UFG, pe D.N.2(E.85), în localitatea Hârleşti, comuna Filipeşti, judeţul  Bacău, având direcţia de deplasare Roman-Bacău, cu o viteză de circulaţie de 74  km/h,  în condiţii de ceaţă densă cu vizibilitate sub 100 m, a accidentat din culpă pe J. G., care se angajase neregulamentar în traversarea carosabilului. În urma leziunilor suferite victima J. G. a decedat.

Prin s. p. nr. 113 din 10.10.2013 a Judecătoriei Buhuşi, pronunţată în dosarul nr. 637/199/2013, s-a dispus condamnarea inculpatului A.C., pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 187 al. 1, 2 C. pen. cu aplicarea art. 3201 C. pr. pen., la pedeapsa închisorii cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, instanţa reţinând că acesta se face vinovat de producerea accidentului în procent de 20%, în vreme ce victima este vinovată de producerea accidentului rutier în procent de 80%.

În noul dosar, format ca urmare a disjungerii laturii civile, părţile au fost legal citate, prezentându-se în instanţă inculpatul asistat de apărător ales, partea civilă J.V. asistată de apărător, celelalte părţi civile şi asigurătorul fiind reprezentaţi prin avocaţi.

Părţile civile au solicitat despăgubiri civile în sumă de câte 10.000 lei fiecare, reprezentând cheltuielile efectuate cu înmormântarea victimei şi cu pomenirile ulterioare şi daune morale în sumă de câte 1.000.000 lei fiecare, pentru suferinţa produsă de moartea tatălui lor.

În dovedirea laturii civile, părţile civile au depus copii ale următoarelor înscrisuri: certificat de deces – J. G., B.I. seria DB nr.549133 – J.G., C.I. seria XC nr. 533162 – J. V., certificat de naştere – J. V., C.I. şi certificat de naştere – J. G., C.I. P. M., certificat de căsătorie – P. D., certificat de  naştere – J.M., opis cu cheltuielile efectuate cu înmormântarea victimei J. G., un nr. de 2 facturi şi un nr. de 7 file reprezentând  bonuri fiscale, şi au solicitat încuviinţarea probei cu martori.

Inculpatul şi asigurătorul nu au solicitat administrarea de probe.

Din actele şi lucrările prezentului dosar, precum şi din cuprinsul  s. p. nr. 113 din 10.10.2013 a Judecătoriei Buhuşi, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

 În seara zilei de 14.12.2011, în jurul orelor 1650, inculpatul A. C., conducea autoturismul marca Ford Focus, cu număr de înmatriculare  BC 04 UFG, pe D.N.2 (E.85), în localitatea Hârleşti, comuna Filipeşti, judeţul Bacău, cu o viteză de 74 km/h, având direcţia de deplasare Roman – Bacău şi neadaptând viteza la condiţiile de trafic (localitate, ceaţă densă, luminozitate redusă), a accidentat pietonul J. G. care a traversat prin loc nepermis şi aflându-se în stare avansată de ebrietate, cu  o alcoolemie de 1,30 gr %o.

 În urma impactului, victima J. G. a decedat la faţa locului ca urmare a leziunilor grave suferite.

Maşina condusă de inculpat şi implicată în accident avea asigurare de răspundere civilă obligatorie la SC C. A. SA Sibiu.

Din înscrisurile depuse de părţile civile la dosar, coroborate cu declaraţia martorei ……., a rezultat că părţile civile, respectiv copiii victimei, au suportat cheltuielile de înmormântare, care s-au ridicat la aproximativ 10.000 lei şi cheltuielile pentru pomenirile ulterioare, care au costat aproximativ 40.000 lei. Martora a mai relatat că membrii familiei victimei erau foarte uniţi şi se înţelegeau bine, iar partea civilă J.V. locuia cu tatăl său, motiv pentru care părţile civile au suferit foarte mult, cu atât mai mult cu cât în urmă cu 6 luni le murise şi mama.

În drept, potrivit art. 49 din Legea nr. 136/1995, asigurătorul acordă despăgubiri, în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de vehicule şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil.

Art. 50 stipulează că despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces. În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara vehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel vehicul.

În ce priveşte plafonul până la care se pot acorda despăgubiri, art. 24 al. 2 lit. b din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prevede că pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente produse în anul 2011, la un nivel de 3.500.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

Vor fi înlăturate apărările asigurătorului privind necesitatea dovedirii despăgubirilor materiale solicitate exclusiv cu înscrisuri, instanţa apreciind că este greu de cerut familiei victimei, în asemenea momente dificile, să-şi preconstituie dovezi scrise sub aspectul tuturor cheltuielilor efectuate cu înmormântarea şi pomenirile.

Pe de altă parte, instanţa a considerat că trebuie avut în vedere principiul care guvernează răspunderea civilă delictuală, acela al reparării integrale a prejudiciului, raportat şi la principiul echităţii, în raport de care, despăgubirile materiale solicitate de părţile civile au fost apreciate ca fiind rezonabile.

Pentru aceste motive, instanţa reţine că despăgubirile materiale solicitate au fost probate atât cu înscrisuri cât şi cu declaraţia martorului audiat, aşa cum s-a arătat anterior.

Sub aspectul daunelor morale, cuantumul acestora este la libera apreciere a instanţei de judecată, neexistând criterii matematice, precis determinate, iar acestea trebuie acordate astfel încât să poată constitui o satisfacţie echitabilă pentru prejudiciul suferit de părţile civile.

Este incontestabilă suferinţa psihică a părţilor civile care, aşa cum a confirmat şi martorul audiat, erau apropiate sufleteşte de tatăl lor, una dintre ele locuind chiar cu acesta, chiar dacă, majore fiind, nu erau dependente material de victimă.

Pentru considerentele expuse, instanţa în temeiul art. 19 cu 26 N. C. pr. pen. şi 1357 N. C. civ, va a admite în parte pretenţiile civile ale părţilor civile, în limita culpei de 20% reţinută inculpatului în producerea accidentului şi ţinând seama şi de dispoziţiile art. 49, 50 şi următoarele din  Legea nr. 136/1995 şi ale art. 24 al. 2 lit. b din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, va obliga asigurătorul de răspundere civilă să plătească acestora câte 2000 lei despăgubiri materiale şi câte 200.000 lei daune morale pentru fiecare, sume ce vor fi actualizate în raport de indicele de inflaţie şi dobânda legală, începând de la data producerii accidentului – 14.12.2011 şi până la data plăţii.

Instanţa urmează a lua act că inculpatul a avut apărător ales, atât la urmărirea penală cât şi la instanţă.

Asigurătorul de răspundere civilă va fi obligat, în temeiul art. 174 al. 1 N. C. pr. pen. şi în conformitate cu dispoziţiile art. 41 din legea nr. 136/1995 şi ale art. 26 al. 1 lit. d din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de supraveghere a asigurărilor şi la plata de cheltuieli judiciare către părţile civile, reprezentând onorariul avocatului angajat, conform chitanţelor depuse la dosar în acest sens.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În temeiul art. 19 cu 26 al. 1 N. C. pr. pen şi al art. 1357 N. C. civ., coroborate cu art. 49, 50 şi urm. din Legea nr. 136/1995 şi ale art. 24 al. 2 lit. b din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, admite în parte pretenţiile civile ale părţilor civile.

Obligă asigurătorul de răspundere civilă SC C.A. SA Sibiu, la plata despăgubirilor civile în limita culpei de 20% reţinută în sarcina inculpatului A. C., după cum urmează: câte 2000 lei despăgubiri materiale şi câte 200.000 lei daune morale, către fiecare dintre părţile civile J.V., J. G. şi P. M., sume ce vor fi actualizate în raport de indicele de inflaţie şi dobânda legală, începând de la data accidentului – 14.12.2011 şi până la data plăţii.

Constată că inculpatul a fost asistat de avocat ales.

În temeiul art. 274 al. 1 N. C. pr. pen., coroborat cu art. 41 din Legea nr. 136/1995 şi ale art. 26 al. 1 lit. d din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, obligă asigurătorul de răspundere civilă, să plătească părţilor civile în solidar, suma de 1200 lei cheltuieli judiciare reprezentând onorariu avocat.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 20.03.2014.

Preşedinte,Grefier,

Red. C.A.M. – 30.05.2014

Tehnored. C.A.M. , N.L. – 30.05/02.06.2014

Ex.2

Domenii speta