Divort

Sentinţă civilă 271 din 28.04.2014


Dosar nr. 26/199/2014 - divorţ -

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BUHUŞI

.

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 271/2014

Şedinţa publică de la 28 Aprilie 2014

Completul compus din:

PREŞEDINTE A. P.

Grefier N. L.

Pe rol  fiind judecarea cauzei  civile pentru minori şi familie privind pe reclamanta ….- la cab. av. ….. şi pe pârâtul  ……, având ca obiect divorţ cu copii.

Desfăşurarea şedinţei de judecată a fost înregistrată cu mijloace tehnice audio, conform art. 231 alin. 2 Noul Cod de procedură civilă.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică  se prezintă reclamanta asistată de avocat ……. şi pârâtul.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, care evidenţiază părţile, obiectul pricinii şi modul de îndeplinire a procedurii de citare, arătând că procedura este completă, după care;

Apărătorul reclamantei depune la dosar un număr de 4 file, reprezentând înscrisuri privitoare la reşedinţa  reclamantei în străinătate şi arată că îşi modifică cererea de chemare în judecată în sensul că  solicită desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, reclamanta să-şi păstreze numele  dobândit prin căsătorie, acela de …..

Pârâtul prezent în instanţă arată că este de acord cu desfacerea căsătoriei  prin acordul părţilor, este de acord ca reclamanta să-şi păstreze numele dobândit prin căsătorie, este de acord ca autoritatea părintească să fie exercitată exclusiv de reclamantă, cu plata  pensiei de întreţinere în favoarea minorului şi cu stabilirea locuinţei minorului la reclamantă.

 Instanţa, constată că nu se mai impune audierea martorilor propuşi de reclamantă.

Reclamanta prin apărător şi pârâtul arată că  renunţă la audierea martorilor.

Nemaifiind cereri de formulat, in stanţa con stată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Apărătorul reclamantei având cuvântul pe fond solicită  admiterea acţiunii aşa cum a fost modificată, desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, reclamanta să-şi păstreze numele dobândit prin căsătorie, acela de ………,  autoritatea părintească să fie exercitată exclusiv de reclamantă, locuinţa minorului să fie stabilită la reclamantă, cu obligarea pârâtului  la plata pensiei de întreţinere la venitul minim pe economia naţională. Nu solicită cheltuieli de judecată.

Pârâtul având cuvântul pe fond  arată că este de acord cu desfacerea căsătoriei prin acord, reclamanta să-şi păstreze numele dobândit prin căsătorie, autoritatea părintească să fie exercitată de reclamantă, locuinţa minorului să fie stabilită la reclamantă. Este de acord să fie obligat la plata pensiei de întreţinere la venitul minim pe economia naţională.

S-au declarat dezbaterile închise, trecându-se la deliberare.

INSTANŢA

- deliberând -

Asupra acţiunii civile de faţă, instanţa constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr.26/199/15.01.2014 pe rolul Judecătoriei  Buhuşi, reclamanta …….,  a chemat în judecată pe pârâtul  ……. solicitând ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună desfacerea căsătoriei încheiate la data de 11.02.2006 din vina pârâtului, exercitarea autorităţii părinteşti să fie  exercitată exclusiv de către reclamantă,  stabilirea locuinţei minorului …….. la reclamantă, obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere pentru minor, reluarea de către reclamantă a numelui avut anterior căsătoriei acela de ………..

Cererea a fost legal timbrată cu 100 lei taxă timbru.

În motivarea cererii reclamanta a  arătat că s-a căsătorit la data de 11 februarie 2006, din căsătorie a rezultat minorul ……., născut la data de 26 august 2007 în Roma, Italia.  Încă de la începutul căsătoriei, relaţiile de familie au fost afectate de comportamentul pârâtului şi de amestecul familiei acestuia în viaţa lor. Pârâtul  consumă băuturi alcoolice în mod excesiv, era violent, lucra sporadic, vorbea urât şi o lovea. De la începutul căsătoriei şi până în anul 2012 a locuit în Italia, însă din 2012 a revenit în ţară. Pârâtul a plecat din nou în Italia.

Copilul este puternic ataşat de ea, cu tatăl lui nu colaborează, nu-i duce dorul, nu întreabă de el. De altfel, nici pârâtul nu este interesat de copil, nu contribuie la întreţinerea lei, nu-l vizitează, nu vorbeşte cu acesta la telefon. Pârâtul mai are un copil dintr-o altă căsătorie şi nici cu acest minor nu are nicio  legătură, îi plăteşte doar pensie de întreţinere.

Au mai fost despărţiţi în fapt de mai multe ori, ultima dată în august 2013 şi nu a mai reluat convieţuirea.

Consideră relaţiile de familie grav şi iremediabil vătămate

Reclamanta a invocat în drept dispoziţiile art.373 lit. b, art.398 al.1, art. 400 al.1, art. 383 al.3 şi art. 529 al.2 C. civil.

În susţinerea cererii a solicitat proba cu înscrisuri, martori şi anchetă socială.

Cererii de chemare în judecată i-au fost anexate: certificatul de naştere al  minorului, certificatul de căsătorie şi procesul verbal de informare cu privire la avantajele medierii.

În cauză a fost citată în calitate de Autoritate Tutelară –Consiliul Local Buhuşi.

La data de 28.04.2014 reclamanta şi-a modificat cerea solicitând desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor şi păstrarea numelui dobândit prin căsătorie.

Pârâtul prezent la instanţă a arătat că este de acord cu desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, reclamanta să păstreze numele dobândit prin căsătorie. De asemenea pârâtul a fost de acord şi cu celelalte capete accesorii.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Părţile s-au căsătorit la data de 11.02.2006, la Roma –Italia, conform certificatului de căsătorie înregistrat la Ambasada României din Roma, sub nr.121/23.02.2006 (fl.10) dosar. Din căsătoria părţilor  a rezultat  minorul  …….. , născut la data de 26.08.2007 .

Luând act de consimţământul părţilor în ceea ce priveşte modalitatea de desfacere a căsătoriei precum şi de înţelegerea acestora exprimată în faţa instanţei, cu privire la cererile accesorii urmează ca instanţa să admită cererea ,aşa cum a fost modificată şi în temeiul art. 374 cod civil să declare desfăcută  căsătoria ,prin acordul părţilor.

Va lua act de învoiala părţilor cu privire la cererile accesorii privind numele, locuinţa minorului, autoritatea părintească şi contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a minorului.

 În  temeiul art. 383 al. 1 cod civil reclamanta va păstra numele purtat în timpul căsătoriei, acela de ……….

 In raport de înţelegerea părţilor, instanţa, în temeiul art. 400 Cod civil , va stabili locuinţa minorului  …….., la  reclamantă.

Potrivit art. 516 cod civil intre părinţi si copii exista o obligaţie legala de întreţinere care se stabileşte potrivit art. 529 cod civil potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.

Potrivit art. 402 cod civil, instanţa prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Instanţa va obliga pârâtul să plătească reclamantei in favoarea minorului o pensie lunara de întreţinere care va fi stabilita in funcţie de venitul minim pe economie.  Pensia de întreţinere se va plăti  de la data introducerii acţiunii şi până la majoratul minorului ,conform art.532 cod civil . De asemenea va obliga şi reclamanta,  să execute obligaţia de întreţinerea  în natură a  minorului, conform art.530 cod civil.

Cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorilor rezultaţi din căsătorie, regula este aceea că după divorţ 

aceasta revine în comun  ambilor părinţi.

Instanţa, având în vedere acordul părţilor cu privire la toate  capetele accesorii şi  interesul minorului, va dispune ca autoritatea părintească să revină reclamantei.

În temeiul art .453 C. pr civ. va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Pentru aceste motive

În numele legii

Hotărăşte

Admite acţiunea formulată de reclamanta …… ,cu domiciliul ales la cabinet avocat ……, comuna ……. ,judeţul Bacău, în contradictoriu cu pârâtul ….., domiciliat în Buhuşi, strada ……, judeţul Bacău, aşa cum a fost modificată.

Declară desfăcută căsătoria încheiată între părţi la data de 11.02.2006 şi înregistrată la Ambasada României Roma –Italia sub nr.121/23.02.2006, act înscris conform aprobării şefului misiunii diplomatice sub  nr. 6476/23.02.2006, Ambasada României Roma –Italia, prin acordul părţilor.

Ia act de învoiala părţilor cu privire la cererile accesorii privind numele pârâtei, locuinţa minorului, autoritatea părintească  şi contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a minorului.

Pârâta va păstra numele purtat în timpul căsătoriei, acela de …….

Stabileşte locuinţa minorului …….. născut la data de 26.08.2007, la reclamantă.

Obligă pârâtul să  plătească reclamantei, în favoarea minorului ,o pensie de întreţinere lunară în cuantum de 212 lei, începând cu data introducerii acţiunii 15.01.2014 şi până la majoratul minorului  26.08.2025.

Obligă reclamanta să execute obligaţia de întreţinere în natură, prin asigurarea celor necesare traiului minorului şi după caz  a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

Dispune ca autoritatea părintească să  revină  reclamantei.

Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 28.04.2014.

Preşedinte,

Grefier,

Red. PA -12.05.2014

Tehnored. PA/LN – 5 expl;

12/15.05.2014