Transferul dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de teren

Hotărâre 101 din 22.01.2015


Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la 11.12.2014, sub nr. 4394/184/2014, SC a solicitat să se ia act de acordul de mediere intervenit între ea şi numitul TM, la data de 16.10.2014, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de teren, situată în extravilanul comunei Daneţi, sat Locusteni, în T 26, P 8, jud., Dolj, hotărârea pronunţată urmând a ţine loc de act autentic de vânzare-cumpărare.

În motivare, s-a arătat că între cele două părţi a fost încheiat un acord de medire, la data de 16.10.2014, în faţa mediatorului VFL din oraşul Balş

În drept, cererea a fost întemeiată de dispoziţiile din Legea nr. 192/2006 şi OUG nr. 80/2013.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarele:

Între părţile cauzei a intervenit o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare cu privire la terenurile mai sus individualizate.

Preţul a fost stabilit de părţi la suma de 10.513 lei, pentru suprafeţele menţionate şi încă altele trei, încasat de promitentul vânzător de la promitenta cumpărătoare, la data încheierii înscrisului, când acesta a predat şi posesia terenului, neprezentându-se ulterior la notarul public.. 

Deşi înscrisul cuprinde clauze specifice contractului de vânzare-cumpărare, părţile consimţind la vânzarea bunului prin plata preţului şi predarea posesiunii, nefiind în formă autentică, acesta nu are valoarea unui contract autentic ci, prin aplicarea principiului conversiunii actului juridic, doar a unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, ce naşte în sarcina părţilor obligaţia de a încheia actul în forma „ad validitatem“.

În acelaşi timp, instanţa precizează că prin intrarea în vigoarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, transmiterea proprietăţii asupra terenurilor extravilane este posibilă doar dacă a fost respectat dreptul de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale, precum şi dacă imobilul ce face obiectul antecontractului este înscris la rolul fiscal şi în cartea funciară, dispoziţiile art. 4 şi 5 din actul normativ menţionat fiind neechivoce.

În cauza de faţă, în raport de probatoriul administrat, este evident că aceste condiţii nu sunt îndeplinite.

Mai mult, părţile cauzei nu s-au prezentat în faţa instanţei, pentru a fi verificată nemijlocit voinţa lor în sensul încheierii acordului de mediere, prezenţă impusă de dispoziţiile art. 441 raportat la art. 438 din Codul de procedură civilă, cu atât mai mult cu cât la întocmirea acordului de mediere acestea au fost reprezentate de mandatari

Raportat la cele mai sus expuse, apreciind că demersul părţilor cauzei este realizat doar pentru a eluda dispoziţiile legale anterior menţionate, fără ca între ele să existe un litigiu real, instanţa nu a putu lua act de acest acord de mediere.