Minori si familie

Sentinţă civilă 606 din 27.02.2014


R O M A N I A

Cu nr.X din 25.01.2013 s-a inregistrat cererea prin care reclamanta B D-N in contradictoriu cu paratulB D M a solicitatinstantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa-l oblige la plata uneipensii de intretinere majori.

Motivand cererea reclamanta a sustinut ca paratul este tatal ei. Nu contribuie la intretinerea sa cu toate ca se afla in stare de nevoie ca urmare a continuarii studiilor. In prezent se afla in continuarea studiilor este studenta la facultatea de studii economice europene, in anul II, cursuri de zi - Universitatea Romano Americanasi nu are surse de venit. A depus in proba copie de pe cartea de identitate, de pe certificatul de nastere, adeverintanr.955 din 09.11.2012 emisa Universitatea Romano Americana din care rezulta ca reclamanta este inscrisa in anul II pentru anul universitar 2012-2013;

Legal citat, paratul nu s-a prezentat in instanta .

Din actele depuse in proba rezulta ca paratul este tatal reclamantei. ReclamantaB D-N, nascuta la data de 17.07.1990nu a implinit varsta de 26 ani si in prezent urmeaza studiilela facultatea de studii economice europene, in anul II, cursuri de zi - Universitatea Romano Americana si nu are surse de venit.

Paratulnu realizeaza venituri si nu a depus probe din care sa rezulte ca mai are copii minori in intretinere.

Potrivit art.6 al 6 din Noul cod civil care a intratin vigoare de la data de 1 octombrie 2011, dispozitiile legii noi sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare acodului civil, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, obligatia legala de intretinere, din raporturi de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor si din raporturi de vecinatate daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi.

In cartea a II a, despre familie, Titlul V, din codul civil este mentinut caracterul legal al obligatiei de intretinere –art. 513. Se specifica faptul ca intretinerea exista numai intre persoanele prevazute de lege si se datoreazanumai daca sunt intrunite conditiile prevazute de lege.

Potrivit art.524 din codul civil creditorul intretinerii trebuie sa se afle in stare de nevoie si sa nu se poata intretine din munca si din bunurile sale. Potrivit art.499 pct. 1,3din Noul codul civil parintii sunt obligati sa intretina pe copilul devenitmajor, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora dar numai tarziu de 26 ani. Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere precum si mijloacele celui ce datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba ,in raport cu disp art.528 din Noul cod civil. Din coroborarea textelor sus indicate rezulta ca starea de nevoie nu este prezumata in cazul majoruluici trebuie dovedita. Cuantumul pensiei de intretinere poate fi marit sau micsorat in raport cu mijloacele celui obligat sa presteze intretinerea si cu nevoile celuia care o primeste. In prezenta cauza reclamantase afla in stare de nevoie nu poate sa obtina venituri din munca asa cum rezulta din adeverintanr.955 din 09.11.2012 emisa Universitatea Romano Americana. In temeiul art.529 din noul cod civil intretinerea se datoreaza potrivit nevoilor celui care o cere si mijloacelor celui ce urmeaza a o plati. Cand intretinerea este datorata de un parinte pentru un copil aceasta sestabileste la 1/4 din veniturile acestuia Paratul nu a dovedit case afla in imposibilitate sa munceasca motiv pentru care se va retine venitul minim pe economie ca baza de calcul. Urmeazasa se admitacererea cu privire la pensia de intretinere majorisi sa se aiba in calcul venitul mediu pe economie,impozitat in val de 570 lei. Potrivit art.532si 499 al 3 din Noul cod civil pensia majori se va acorda incepand cu data introducerii cererii si pana la terminarea studiilor insa nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 ani. S-au solicitat cheltuieli de judecata.