Minori si familie

Sentinţă civilă 1860 din 27.08.2015


INSTANTA

Prin cererea inregistrata la instanta cu nr. X din 19.08.2015, reclamantii X X si X X au solicitat sa se emita un ordin de protectie impotriva paratului X X, ordin prin care sa se dispuna:

- obligarea paratului la pastrarea unei distante minime de 50 m fata de reclamanti si fata de resedinta lor,

- interdictia pentru parat a oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu reclamantii,

In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca paratul este fiul lor si acesta exercita acte de violenta fizica repetate asupra lor, pe fondul consumului de alcool, de asemenea ii ameninta cu moartea, ii izgoneste din locuinta, fura bunuri.

In drept, reclamantii au invocat prevederile Legii nr. 217/2003, republicata.

In sustinere au atasat copie de pe acte de stare civila si adeverinta nr. X/01.04.2015.

Paratul nu a depus intampinare, s-a prezentat in fata instantei la termenul din data de 27.08.2015 cand a aratat ca nu are nicio problema cu reclamantii insa acestia trebuie sa-i restituie o suma de bani si din acest motiv exista neintelegeri. Nu locuieste in acelasi imobil cu reclamantii, locuieste in casa bunicii sale tot din sat X, com. X. Recunoaste ca au existat niste conflicte insa cearta a avut loc acasa, el locuind impreuna cu parintii sai pana in urma cu o luna. Ultimul conflict a avut loc in urma cu 2-3 luni, nu i-a lovit pe reclamanti, au existat doar injurii. El doreste ca reclamantii sa-i dea banii pe care i-a investit in casa, bani pe care i-a obtinut la munca in Italia. Nu a introdus actiune in instanta pentru aceasta suma de bani.

A mai aratat ca este de acord cu cererea reclamantilor.

Paratului i s-a asigurat asistarea de un avocat din oficiu.

Judecata cauzei s-a facut cu citarea partilor.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri si testimoniala.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, se retin urmatoarele:

Reclamantii X X si X Xsunt parintii paratului X X. Acestia au locuit o perioada in acelasi imobil, proprietatea reclamantilor.

Prin declaratia data in instanta, martorul X, audiata la propunerea reclamantilor, a aratat ca intre parti se ivesc deseori scandaluri motivat de faptul ca paratul le cere bani reclamantilor pentru a-si achizitiona tigari. Scandalurile dintre parti sunt dese, iar reclamantii se tem de parat, acesta este agresiv fizic si verbal, a lovi-o pe reclamanta, iar in locuinta peretii si plita sobei poarta urmele loviturii cu securea. A mai povestit cum in luna ianuarie reclamantii au fost alungati din locuinta de catre parat in cursul noptii, acestia refugiindu-se la vecini. Paratul ii terorizeaza pe reclamanti si prin distrugerea bunurilor.

Prin adresa nr. X din 25.08.2015 comunicata la dosarul cauzei de Postul de Politie X au fost inaintate sesizarile formulate de X X si de vecinii acestuia prin SNUAU 112 referitoare la acte de violenta fizica si verbala exercitate de X X asupra parintilor sai, cat si procesele verbale de sanctiune contraventionala aplicate paratului.

Conform art. 4 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata, violenta in familie se manifesta sub urmatoarele forme:

a) violenta verbala - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenintari, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare;

b) violenta psihologica - impunerea vointei sau a controlului personal, provocarea de stari de tensiune si de suferinta psihica in orice mod si prin orice mijloace, violenta demonstrativa asupra obiectelor si animalelor, prin amenintari verbale, afisare ostentativa a armelor, neglijare, controlul vietii personale, acte de gelozie, constrangerile de orice fel, precum si alte actiuni cu efect similar;

c) violenta fizica - vatamarea corporala ori a sanatatii prin lovire, imbrancire, trantire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, in orice forma si de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otravire, intoxicare, precum si alte actiuni cu efect similar;

Conform art. 23 alin.1 din Legea nr. 217/2003:

„(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmatoarele masuri - obligatii sau interdictii:

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;

c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;

d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;

e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;

f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;

g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;

h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora”.

Fata de probele administrate, se apreciaza ca, prin actele de violenta verbala (injurii, amenintari) si prin actele de violenta fizica, paratul pune in pericol integritateafizica si psihica a reclamantilor. Reclamantii traiesc un sentiment de nesiguranta si de teama, fiind terorizate de comportamentul violent al paratului.

Pentru considerentele aratate, cererea formulata de reclamanti este apreciata ca fiind intemeiata, urmand sa fie admisa.

In consecinta, potrivit art. 27 alin.7 din Legea nr. 217/2003, se va emite un ordin de protectie a reclamantilor X X si X X, fata de paratul X X, prin care se va dispune:

obligarea paratului X X sa pastreze distanta de minim 50 m fata de reclamantii X X si X X;

- obligarea paratului X X sa pastreze distanta de minim 50 m fata de resedinta reclamantilor situata in sat X, com. X, jud. X

- interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu reclamantii.

Cu privire la intinderea in timp a acestui ordin, instanta apreciaza, fata de natura evenimentelor si atitudinea paratului, ca este necesara o perioada de 6 luni pentru a se realiza corijarea atitudinii paratului si pentru ca acesta sa inteleaga gravitatea faptelor sale si importanta existentei unui climat de liniste pentru stabilitatea emotionala a reclamantilor .

De asemenea, fata de materialul probator administrat in cauza instanta apreciaza ca o distanta de 50 m fata de reclamanti este suficienta pentru inlaturarea sentimentului de amenintare, neliniste si pentru inlaturarea oricarui pericol pentru integritatea fizica si psihica a reclamantilor.

Se vor pune in vedere paratului prevederile art. 32 alin. (1) din Legea nr. 217/2003, republicata, conform carora incalcarea oricareia dintre masurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.

In temeiul art. 31 alin. (1) din legea mentionata, ordinul de protectie se va comunica de indata Postului de Politie X, jud. X, care are indatorirea sa supravegheze modul in care se respecta hotararea si sa sesizeze organul de urmarire penala in caz de sustragere de la executare.

Consecinta a admiterii cererii, paratul va fi obligat sa plateasca reclamantului cheltuieli judiciare in cuantum de 450 lei reprezentand onorariu de avocat, achitat cu chitanta nr. 960/18.08.2013 , precum si cheltuielile judiciare avansate de stat, respectiv sa plateasca suma de 260 lei, catre Baroul de Avocati X, reprezentand onorariu de avocat avansat din fondul Ministerului Justitiei, in temeiul art. 27 alin.4 din Legea nr. 217/2003, pentru avocat X X, potrivit delegatiei nr. X/21.08.2015.

In temeiul art. 29 din legea mentionata, prezentul ordin de protectie este executoriu.

Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru.

3