Acordarea ajutorului financiar în vedea achiziţionării de către cadrele didactice de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic. Condiţii

Decizie 117/R din 13.02.2014


Ajutorul financiar se acordă anual, pe bază de cerere, înregistrată până la data de 1 noiembrie pentru anul următor, iar plăţile se efectuează începând cu luna ianuarie din anul următor.

Plata ajutorului financiar se face de către unităţile de învăţământ, integral, pe baza documentelor justificative sau în avans, într-o singură tranşă, cu încadrarea în cuantumul stabilit prin lege.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Mureş la data de 8 noiembrie 2012, reclamantul Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Mureş, a chemat în judecată pe pârâţii  Şcoala Gimnazială Z. B., Ministerul Educaţiei , Cercetării , Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar judeţean Mureş solicitând ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâţilor la plata ajutorului pentru achiziţionarea de cărţi şi programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii didactice, prevăzut de Legea nr. 315/2006, aferent anului 2009, anume diferenţa dintre suma de 100 Euro şi suma de 130 lei care a fost deja primită de reclamanţi şi suma de 100 Euro echivalentul în lei la data plăţii aferentă anului 2010, sumele solicitate urmând să fie actualizate în funcţie de rata inflaţiei la data plăţii, obligarea pârâtului Ministerului Educaţiei Naţionale la alocarea către Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a sumei necesare plăţii ajutorului financiar reglementat de Legea nr. 315/2006, aferent anului 2009 şi 2010 sumă actualizată în funcţie de rata inflaţiei la data plăţii efective; obligarea pârâtului Inspectoratul Şcolar judeţean Mureş să aloce către unităţile de învăţământ pârâte sumele necesare plăţii ajutorului menţionat;

În motivarea cererii, reclamantul a învederat instanţei că potrivit art. 1 şi 2 din Legea 315/2006, cadrele didactice titulare şi/sau suplinitoare calificate din învăţământul preuniversitar beneficiază de un ajutor financiar anual în cuantum de 100 euro, în vederea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic.

Reclamantul a mai relatat că potrivit art. 4 din Legea 315/2006 sumele necesare acordării acestui ajutor financiar se asigură de la bugetul de stat prin MEN, iar în aplicarea acestei legi acest minister a elaborat norme metodologice aprobate prin HG nr. 453/2007.

A mai precizat reclamantul că în cuprinsul acestei hotărâri de guvern se detaliază procedura de alocare a sumelor şi de acordare a ajutorului şi, deşi membrii săi de sindicat au depus cereri pentru acordarea acestui ajutor la unitatea de învăţământ până la data de 01.11.2008, nu au primit sumele ce li se cuveneau, motiv pentru care solicită admiterea acţiunii.

În dovedirea acţiunii reclamantul a depus la dosar adeverinţe emise de unitatea de învăţământ.

 S-a invocat şi excepţia de nelegalitate a prevederilor art.3 din anexa la HG nr.453/2007.

Prin sentinţa civilă nr. 2277/19.11.2013, s-a respins:

-excepţia lipsei calităţii de reprezentant a reclamantului;

-excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului;

-excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

De asemenea s-a respins  acţiunea civilă formulată de reclamantul Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Mureş în numele şi pe seama membrei de sindicat B. E., în contradictoriu cu pârâţii Şcoala Gimnazială „Z. B., Sighişoara, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

Pentru a pronunţa această sentinţă, Tribunalul a reţinut următoarele:

Privitor la excepţia lipsei calităţii de reprezentant a Sindicatului Învăţământului Preuniversitar s-a observat că potrivit art.28 alin.2 din Legea nr.62/2011 „În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1), organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată în mod expres.”

La fila 6 din dosar se regăseşte împuternicirea dată de membrul de sindicat pentru formularea acţiunii de faţă astfel că s-a respins excepţia lipsei calităţii de reprezentant

În ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale active a Sindicatului Învăţământului Preuniversitar s-a observat că potrivit art.28 alin.3 din Legea nr.62/2011 „În exercitarea atribuţiilor prevăzute de alin. (1) şi (2), organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă.”

Totodată Decizia ICCJ nr. 1 din 21 ianuarie 2013 dată în recurs în interesul legii în interpretarea si aplicarea unitara a dispoziţiilor art. 28 alin. (2) din Legea sindicatelor nr. 54/2003 (in prezent abrogata prin Legea dialogului social nr. 62/2011) stabileşte că organizaţiile sindicale au calitate procesuala activă în acţiunile promovate in numele membrilor de sindicat.

Prin urmare s-a respins şi excepţia lipsei calităţii procesuale active.

Referitor la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Inspectoratului Şcolar Mureş s-a observat că potrivit art.5 din Normele aprobate prin HG 453/2007 în vigoare la data formulării cererilor „(1) Unităţile şcolare vor solicita lunar, până la data de 10 a fiecărei luni, la inspectoratul şcolar, sumele necesare pentru plata ajutorului financiar aferent lunii următoare.

(2) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti vor solicita lunar, până la data de 20 a fiecărei luni, la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului - Direcţia generală buget-finanţe, patrimoniu şi investiţii, necesarul de deschideri de credite bugetare pentru luna următoare.

(3) Sumele necesare plăţii ajutorului financiar prevăzut la art. 1 alin. (2) se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, capitolul 65.01 "Învăţământ", art. 57.02.01 "Ajutoare sociale în bani", în limita creditelor bugetare aprobate.

(4) Direcţia generală buget-finanţe, patrimoniu şi investiţii din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului va aloca lunar către inspectoratele şcolare/al municipiului Bucureşti sumele solicitate, în limita creditelor bugetare deschise.

(5) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti vor aloca lunar către unităţile şcolare sumele necesare efectuării plăţii ajutoarelor într-un cont de disponibil deschis în afara bugetului local.”

Deci potrivit acestei hotărâri de guvern, în art. 5 din Normele metodologice, se prevedea în mod detaliat procedura de alocare a sumelor şi de acordare a ajutorului în care sunt angrenate atât unităţile şcolare pârâte, cât şi ISJ şi M.E.C.T., prin Direcţia generală buget finanţe, patrimoniu şi investiţii.

Pe cale de consecinţă s-a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive.

În ceea ce priveşte excepţia de nelegalitate a prevederilor art.3 din anexa la HG nr.453/2007 Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins prin Sentinţa nr.301/28 iunie 2013 excepţia de nelegalitate. 

Pe fondul acţiunii, Tribunalul a reţinut că potrivit art. 1 şi 2 din Legea nr.315/2006, se recunoaşte cadrelor didactice titulare şi/ sau suplinitoare calificate din învăţământul preuniversitar un ajutor financiar anual în cuantum de 100 euro, în vederea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic şi, potrivit art. 4 din Legea nr. 315/2006, sumele necesare acordării acestui ajutor financiar se asigură de la bugetul de stat prin MEN, iar în aplicarea acestei legi, acest minister a elaborat norme metodologice aprobate prin HG nr. 453/2007.

În art. 5 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 453/2007, se prevede în mod detaliat procedura de alocare a sumelor şi de acordare a ajutorului în care sunt angrenate atât unităţile şcolare pârâte, cât şi ISJ şi MEN prin Direcţia generală buget finanţe, patrimoniu şi investiţii.

Instanţa a observat însă că potrivit art.1 din Legea nr. 315/2006 şi art.4 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice în învăţământul preuniversitar aprobate prin HG nr.453/2007, ajutorul financiar se acordă cadrelor didactice titulare şi/sau suplinitoare calificate din învăţământul preuniversitar, în vederea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice.

Totodată potrivit art.2 din Legea nr.315/2006 ajutorul financiar prevăzut la art. 1 se acordă anual, la solicitarea cadrelor didactice.

Cu privire la anul 2009 reclamanţii au solicitat prin cererile depuse la dosar acordarea ajutorului şi acesta a fost plătit parţial. Se observă însă că potrivit art.5 alin.6 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice în învăţământul preuniversitar aprobate prin HG nr.453/2007 plata ajutorului financiar se face de către unităţile de învăţământ, integral, pe baza documentelor justificative, sau în avans. Justificarea sumelor primite ca avans se realizează în condiţiile legii, în termen de 15 zile calendaristice.  Potrivit alin. 7 al aceluiaşi articol, beneficiarii ajutorului financiar prevăzut la art. 1 alin. (2) au obligaţia de a prezenta documentele justificative, conform reglementărilor financiar-contabile în vigoare.

Reclamanţii nu au depus documentele justificative.

Or, în această situaţie, nedovedindu-se cheltuirea de către reclamanţi de bani pentru achiziţionarea de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic din sume proprii sau din avansul acordat deja în 2009, nu se justifică admiterea acţiunii, nefiind atins scopul plăţii ajutorului reglementat de lege.

În ceea ce priveşte anul 2010, se observă că prin art.15 alin.1 lit. k din Legea nr.118/2010 s-a abrogat începând cu 2 iulie 2012 Legea nr. 315/2006  privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar.

Deci, acordarea ajutorului se putea face doar până la abrogarea respectivelor prevederi.

Împotriva acestei sentinţe a declarat, în termen legal recurs Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Mureş, solicitând modificarea hotărârii atacate în sensul admiterii cererii de chemare în judecată.

În motivarea recursului, reclamantul a arătat, în esenţă, că urmare a adresei nr. 128/CB/15.11.2009, a Ministerului Educaţiei, Cercetării  şi Inovării ( actualmente Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului), în luna decembrie a anului 2009, s-a realizat o plată parţială a ajutorului reglementat de Legea nr. 315/2006, aferent anului 2009, în cuantum de 130 lei pentru fiecare dintre membrii de sindicat pe care îi reprezintă.

În urma acestei plăţi parţiale, membrii de sindicat erau îndreptăţiţi la a mai beneficia de plata diferenţei dintre suma de 100 euro – echivalentul în lei la data plăţii, reprezentând ajutorul financiar reglementat de Legea nr. 315/2006, aferent anului 2009, şi suma de 130 lei, diferenţă care până în prezent nu a fost plătită. De asemenea nici ajutorul financiar aferent anului 2010 nu a fost acordat până în prezent.

În ciuda faptului că membrii de sindicat au calitatea cerută de lege, respectiv sunt cadre didactice titulare suplinitoare calificate, nici până în prezent pârâţii nu şi-au îndeplinit obligaţia imperativă stabilită prin lege, neplătind acestora diferenţa dintre ajutorul aferent anului 2009 şi ajutorul  integral aferent anului 2010.

În motivarea hotărârii atacate, prima instanţă în mod greşit a reţinut că nedovedirea cheltuielilor privind achiziţionarea de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic din sume proprii de către membrii de sindicat, justifică respingerea acţiunii.

În condiţiile în care textul metodologiei (art. 5, alin .6 ) prezintă două variante/modalităţi de plată/decontarea sumelor reprezentând ajutorul financiar de 100 de euro  pe baza documentelor justificative  sau în avans, precum şi termenul în care trebuie făcută justificarea sumelor primite în avans, este inadmisibil ca instanţa de fond, fără nicio justificare să stabilească că doar una dintre acestea este cea aplicabilă.

În practică, aşa cum poate confirma şi unitatea de învăţământ, varianta aleasă de cele două părţi a fost întotdeauna cea a plăţii în avans şi a decontării ulterioare.

Menţionează faptul că membrii de sindicat în numele cărora a fost formulată acţiunea, au adresat Liceului tehnologic „T. V.” Târgu-Mureş, cereri de acordare a ajutorului financiar de 100 de euro pentru anul 2009 şi pentru anul 2010.

Referitor la ajutorul aferent anului 2010, instanţa de fond a reţinut că datorită abrogării Legii nr. 315/2006, în data de 3 iulie 2010, acesta nu mai poate fi acordat. Acest argument este unul inadmisibil, deoarece această abrogare nu produce efecte retroactive.

Examinând sentinţa atacată în raport de motivele de recurs invocate  şi din oficiu în conformitate cu prevederile art. 304 indice 1 şi 306 alin. 2 Cod procedură civilă, Curtea de Apel a reţinut următoarele:

Procedura privind acordarea ajutorului financiar pentru achiziţionarea de cărţi sau produse educaţionale pe suport electronic, drept prevăzut de Legea nr. 315/2006, este reglementată de H.G. nr. 453/2007, astfel cum de altfel în mod corect a reţinut instanţa de fond.

Potrivit art. 3 din H.G. nr. 453/2007, „ajutorul financiar se acordă anual, pe bază de cerere, înregistrată până la data de 1 noiembrie pentru anul următor, iar plăţile se efectuează începând cu luna ianuarie din anul următor”.

Potrivit art. 5 (6) din acelaşi act normativ, „plata ajutorului financiar se face de către unităţile de învăţământ, integral, pe baza documentelor justificative sau în avans, într-o singură tranşă, cu încadrarea în cuantumul stabilit la art. 1 alin. 2”.

Pornind de la aceste texte de lege, reţinem că, în ceea ce priveşte anul 2009, pentru a beneficia de ajutorul financiar menţionat, cadrele didactice trebuiau să solicite, până la 1 noiembrie 2008, acordarea acestuia sau plata avansului în vederea achiziţionării cărţilor sau programelor educaţionale.

Atâta timp cât pârâta a făcut o plata parţială, achitând reclamantei suma de 130 lei rezultă că o astfel de cerere a fost făcută reclamanta exprimându-şi intenţia de a beneficia de această suma de bani cuvenită pentru anul 2009. De altfel, nici în faţa instanţei de fond, nici prin întâmpinarea depusă în recurs, pârâta unitatea şcolară nu a contestat existenţa unei astfel  de cereri din partea reclamantei.

În aceste condiţii, apreciem că în mod greşit instanţa de fond a apreciat ca nejustificată cererea reclamantei în ceea ce priveşte pretenţiile aferente anului 2009, fiind incident motivul de recurs prevăzut de art.304 pct.9 Cod procedură civilă.

În ceea ce priveşte anul 2010, reclamanta nu a făcut dovada existenţei unei cereri depusă în condiţiile şi termenul prevăzut de art. 3 din H.G. nr. 453/2007. Sumele de bani se acordă la solicitarea cadrelor didactice, ori în cauză reclamanta nu a făcut o astfel de dovadă.

În consecinţă, pentru anul 2010, reclamanţii nu sunt îndreptăţiţi, în conformitate cu prevederile legale mai sus menţionate la plata ajutorului financiar prevăzut de Legea nr. 315/2006, astfel cum în mod corect a reţinut instanţa de fond.

În consecinţă, reţinând incidenţa în cauză a dispoziţiilor art. 312 alin. 3 raportat la art. 304 pct. 9 Cod procedură civilă, Curtea de Apel a admis recursul şi a modificat în parte sentinţa atacată în sensul că, a admis în parte acţiunea civilă formulată de reclamant şi va  obliga pârâţii la plata către reclamanta B. E. a sumei de 100 euro, reprezentând ajutor financiar prevăzut de Legea nr. 315/2006, aferent anului 2009 şi suma de 130 lei, achitată reclamantei.