Refuz al conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat în stare de recidivă postcondamnatorie

Sentinţă penală 161 din 29.01.2014


Instanţa de fond, potrivit art. 334 Cod procedură penală, a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului …, din infracţiunea prev. de art. 87 alin. 5 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată în infracţiunea prev. de art. 87 alin. 5 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. a Cod penal.

L-a condamnat pe inculpatul  … la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz al conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, prevăzută de art. 87 alin. 5 din OUG 195/2002 republicată, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. a Cod penal  (faptă săvârşită la data de 11.11.2012).

Potrivit art. 83 alin. 1 Cod penal, a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. … a Judecătoriei Galaţi, definitivă la data de 10.11.2009 prin decizia penală nr. … a Tribunalului Galaţi şi a dispus executarea în întregime a pedepsei mai sus menţionate, alături de pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată prin prezenta hotărâre, în total, inculpatul … urmând a executa pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare.

În temeiul art. 71 alin. 2 Cod penal, a aplicat inculpatului …, pe perioada executării pedepsei închisorii, pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal.

În temeiul art. 191 alin. 1 Cod de procedură penală, a obligat pe inculpatul … la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Instanţa de apel a admis apelul declarat de inculpatul … şi a desfiinţat în parte sentinţa penală a Judecătoriei Galaţi şi, în rejudecare, a înlăturat din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind soluţionarea laturii penale.

A observat că a intervenit o nouă lege penală şi a făcut aplicarea art. 5 din noul Cod penal privind aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei.

În baza art. 386 alin. 1 din noul Cod de procedură penală, a schimbat încadrarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului, din infracţiunea prevăzută de art. 87 alin. 5 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu aplicarea art. 37 lit. a din Codul penal din 1969, în infracţiunea prevăzută de art. 337 din noul Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 din noul Cod penal.

În baza art. art. 337 din noul Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 din noul Cod penal, l-a condamnat pe inculpatul … la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de probe biologice.

În baza art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012, în referire la art. 83 din Codul penal din 1969, a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Galaţi, rămasă definitivă la data de 10.11.2009, şi a dispus executarea acesteia alături de pedeapsa de 1 an închisoare, aplicată pentru infracţiunea din prezenta cauză, în final inculpatul urmând să execute pedeapsa de 3 ani închisoare. A menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, iar cheltuielile judiciare în din apel au rămas în sarcina statului.

Pentru a ajunge la această soluţie, instanţa de apel a constatat că instanţa de fond a reţinut o stare de fapt corespunzătoare probelor administrate, iar încadrarea juridică dată faptei reţinute în sarcina inculpatului-apelant este legală, aceasta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de refuz al conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei, prevăzută de art. 87 alin. 5 din O.U.G. nr. 195/2002  privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu aplicarea art.37 alin.1 lit. a din vechiul Cod penal, texte de lege enunţate în şedinţă publică şi în baza cărora în mod corect instanţa a procedat la condamnarea inculpatului.

Faţă de limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului, gradul de pericol social concret al acesteia - rezultat din modalitatea si împrejurările concrete în care s-a reţinut că a fost comisă, atitudinea manifestată în cursul procesului de către inculpat - acesta sustrăgându-se urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti, starea de recidivă postcondamnatorie în care a fost comisă fapta, dar şi împrejurarea că activitatea infracţională  s-a desfăşurat în cursul termenului de încercare al suspendării condiţionate de care a beneficiat inculpatul cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Galaţi, definitivă la data de 10.11.2009, se constată că pedeapsa stabilită de instanţa de fond corespunde întru-totul criteriilor generale de individualizare judiciară prevăzute de art.72 din Codul penal anterior.

Însă, având în vedere că până la judecarea definitivă a cauzei a intervenit o nouă lege penală, Curtea de Apel a făcut aplicarea legii ale cărei dispoziţii sunt mai favorabile inculpatului, conform dispoziţiilor art.5 alin.1 din noul Cod penal ţinând cont că textul de lege în baza căruia inculpatul a fost cercetat, trimis în judecată şi condamnat în primă instanţă a suferit modificări, atât sub aspectul regimului sancţionator – legea nouă prevăzând pedepse mai blânde (închisoare de la 1 la 5 ani, comparativ cu legea veche care prevedea închisoare de la 2 la 7 ani), cât şi în ce priveşte conţinutul constitutiv al infracţiunii – dispoziţiile art.337 din Codul penal incriminând numai refuzul sau sustragerea subiectului activ de a se supune prelevării de mostre biologice, nu şi împotrivirea, ca element material al infracţiunii.

Pe cale de consecinţă, Curtea de Apel a considerat că prevederile noului Cod penal ca fiind mai favorabile inculpatului.

Problema de drept

Aplicarea legii penale mai favorabile - motivat de faptul că după soluţionarea cauzei în primă instanţă şi până la soluţionarea căii de atac a intrat în vigoare o nouă lege penală.